Komunikaty PR

Jesienne ciasta pełne owoców

2023-11-15  |  11:45
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jesień to pora zbierania plonów z pól i ogrodów. W tym okresie doświadczamy obfitości owoców
 i warzyw – drzewa uginają się od dojrzałych śliwek, jabłek, pigw i gruszek, a na grządkach i zagonach leżą dojrzałe, pomarańczowe dynie. Jednym ze sposobów na zagospodarowanie tego bogactwa jest upieczenie pysznego ciasta z dodatkiem darów natury. Podpowiadamy trzy przepisy!

Każdą porę roku cenimy za coś innego. Z pewnością ogromną zaletą jesieni jest obfitość owoców
i warzyw o wspaniałym smaku i aromacie, dostępnych w korzystnych cenach. Dlatego to idealny czas na przygotowywanie domowych przetworów, ale też raczenie się na bieżąco smakami jesieni. Jednym z doskonałych na to sposobów jest upieczenie ciasta.

– Oprócz smakowitych owoców do pieczenia ciasta powinniśmy wykorzystywać najlepsze, wysokojakościowe składniki – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Na pewno ważne są jajka. Ich jakość może mieć wpływ na smak i konsystencję ostatecznego wypieku. Dlatego warto sięgać po takie ze sprawdzonych źródeł, by cieszyć się aromatycznym i udanym ciastem.

 

Ciasto z pigwą

Owoc, przypominający kształtem gruszkę, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest bogaty
w witaminę C i ma intensywny, przyjemny zapach. Rośnie na drzewach i dosyć często jest mylony
z owocem pigwowca, dojrzewającym na krzewach, dużo mniejszym, okrągłym i twardym. Oba owoce różnią się też smakiem – pigwa jest bardziej neutralna, a pigwowiec kwaskowaty. Pigwa pod wpływem gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmieniając kolor na czerwony.

Składniki:

·     2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel

·     2 dojrzałe pigwy

·     1 łyżka soku z cytryny

·     1 łyżeczka cynamonu

·     1/2 szklanki cukru

·     1/2 szklanki masła

·     1 szklanka mąki

·     1 łyżeczka proszku do pieczenia

·     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1.   W misce mieszamy pokrojone pigwy, sok z cytryny i cynamon. Odstawiamy na chwilę.

2.   W drugiej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, dalej ubijamy.

3.   Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do masy masłowej i dokładnie mieszamy.

4.   Przekładamy połowę ciasta do formy, a następnie układamy na nim warstwę pigwy z sokiem cytrynowym i cynamonem.

5.   Na wierzchu rozprowadzamy resztę ciasta.

6.   Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste.

7.   Po wystudzeniu, podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

 

Placek ze śliwkami

Śliwka to doskonały jesienny owoc o słodkim miąższu. W sadach i przydomowych ogrodach spotkać można wiele odmian tego owocowego drzewa, najpopularniejszym jest węgierka – doskonała na kompoty, powidła i wypieki. Śliwki są bogate w witaminy z grupy B i posiadają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Dobrze regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami.

Składniki:

·     1 jajko M lub L Fermy Drobiu Jokiel

·     2 szklanki śliwek

·     1 łyżka cukru

·     1 łyżeczka cynamonu

·     1 szklanka mąki

·     1/2 szklanki cukru

·     1 łyżeczka proszku do pieczenia

·     1/2 szklanki mleka

·     1 łyżka oleju roślinnego

·     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

1.   Śliwki drylujemy.

2.   W misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

3.   Dodajemy mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, po czym mieszamy do połączenia składników.

4.   Przelewamy ciasto do formy i układamy na wierzchu śliwki.

5.   Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy przez około 30-35 minut, aż placek będzie złocisty.

6.   Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Ciasto dyniowe

Dynia to bardzo charakterystyczne jesienne warzywo, którego duże, przeważnie intensywnie pomarańczowe owoce, są widoczne na polach z daleka. Co istotne ma w kuchni wiele zastosowań i z pewnością zasługuje na miano warzywa uniwersalnego. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, idealnie nadaje się na muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest niskokaloryczna
i zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin m.in. wapń, magnez, selen, potas, witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i niacynę.

Składniki:

·     2 jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel

·     ok. 300 g obranej dyni

·     1/2 szklanki oleju roślinnego

·     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

·     1 1/2 szklanki mąki

·     1 łyżeczka proszku do pieczenia

·     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·     1/2 łyżeczki cynamonu

·     1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

·     1/4 łyżeczki goździków mielonych

·     1/2 szklanki cukru

·     1/2 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

1.   Dynię gotujemy i miksujemy na purée.

2.   Mieszamy purée z dyni, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.

3.   Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier i brązowy cukier.

4.   Stopniowo dodajemy składniki suche do mokrych, mieszając do połączenia.

5.   Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.