Jesienne inspiracje kulinarne
Wytrawne pączki z sałatką
Składniki na pączki:
50 ml ciepłego mleka
7 g suszonych drożdży
190 g mąki pszennej
25 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
70 g masła
Składniki na sałatkę:
2 garści mixu sałat z rukolą
4 łyżki powideł śliwkowych
100 g sera brie
2 pomarańcze drobne
1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na dressing:
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka soku z pomarańczy
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka płatków migdałowych
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kromy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy
powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.
Dutch baby z Kabanosami francuskimi
Składniki na omlet:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki masła klarowanego
Składniki na sałatkę:
2-3 łyżki konfitury figowej
1 duża garść roszponki
2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
4-5 kasztanów
Składniki na dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.