Komunikaty PR

Jesienne inspiracje z HELIO

2022-11-20  |  13:00
Biuro prasowe

Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem.

Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:

  • 1 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Śliwek HELIO So Soft • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/2 opak. Nerkowców pieczonych Helio Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 kg kiszonej kapusty czerwonej (litrowy słoik) • 70 dag karkówki • 2-3 ząbki czosnku • 3-4 listki laurowe • 5-6 ziaren ziela angielskiego • 2-3 goździki • 1-2 łyżeczki nasion kminku • 1 papryczka chili • 1 łyżeczka mielonego imbiru • 1-2 gwiazdki anyżku • 4-5 łyżek oliwy • gałązka rozmarynu • sól • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.