Jesienne przetwory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jesień to ten moment w roku, kiedy w naszych domach przygotowywanie przetworów rusza pełną parą. Dlatego też warto poznać kilka praktycznych porad, które pozwolą nam łatwo zamknąć ulubione smaki pod zakrętką na kolejne miesiące.
Ważne jest, aby słoiki i nakrętki były dobrze wysterylizowane, gdyż nieodpowiednio przygotowane mogą spowodować, że przetwory nie zostaną dobrze zakonserwowane. Druga kwestia to wysokiej jakości produkty i składniki. Oprócz owoców i warzyw należy wybrać odpowiedni ocet– Ocet Kielecki spirytusowy 10% obecny na stołach Polaków już od 90 lat. Wyróżnia się wysoką jakością oraz tradycyjną recepturą i z pewnością sprawdzi się do przyrządzenia idealnej zalewy, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
Coś na słodko – śliwki w occie
Każdy z nas lubi nutę słodkości połączoną z wyraźnym, ostrym aromatem octu. Z pewnością takie nieoczywiste połączenie smaków znajdziemy w przepisie na śliwki w occie. Co potrzebujemy do ich przygotowania?
- ok. 1 kg śliwek
- 250 ml wody
- 250g cukru
- 250 ml Octu Kieleckiego
- pieprz ziarnisty
- cynamon
- goździki
Dokładnie myjemy i obieramy śliwki z pestek. Do głębokiego garnka wlewamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Całość zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy śliwki, cynamon, goździki i pieprz ziarnisty. Wlewamy przygotowaną zalewę i pasteryzujemy przez (najlepiej na mokro, w garnku i wodzie) ok. 10-15 minut.
Jesiennie marynowane grzybki
Marynowane grzyby to prawdziwy hit na każdym stole. Doskonale sprawdzą się zarówno jako pojedyncza przekąska, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. Co najważniejsze – ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, można je z powodzeniem przyrządzić samodzielnie. Niezbędne składniki:
- ok. 1 kg leśnych grzybów
- 250 ml Octu Kieleckiego
- 800 ml wody
- 3/4 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
- cebula
- ziele angielskie
- gorczyca
- liście laurowe
- pieprz czarny
Grzyby dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże. Przed zamarynowaniem należy je krótko obgotować – ok. 5 minut, dlatego wkładamy grzyby do osolonej wody z dodatkiem octu oraz kilku kawałków cebuli. Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy wszystko, a następnie do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby, przyprawy – gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz czarny z odrobiną cebuli i zalewamy zalewą. Tak przygotowane grzyby w occie pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 2,60 zł brutto/ 500ml

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.