Jesienne przetwory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jesień to ten moment w roku, kiedy w naszych domach przygotowywanie przetworów rusza pełną parą. Dlatego też warto poznać kilka praktycznych porad, które pozwolą nam łatwo zamknąć ulubione smaki pod zakrętką na kolejne miesiące.
Ważne jest, aby słoiki i nakrętki były dobrze wysterylizowane, gdyż nieodpowiednio przygotowane mogą spowodować, że przetwory nie zostaną dobrze zakonserwowane. Druga kwestia to wysokiej jakości produkty i składniki. Oprócz owoców i warzyw należy wybrać odpowiedni ocet– Ocet Kielecki spirytusowy 10% obecny na stołach Polaków już od 90 lat. Wyróżnia się wysoką jakością oraz tradycyjną recepturą i z pewnością sprawdzi się do przyrządzenia idealnej zalewy, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
Coś na słodko – śliwki w occie
Każdy z nas lubi nutę słodkości połączoną z wyraźnym, ostrym aromatem octu. Z pewnością takie nieoczywiste połączenie smaków znajdziemy w przepisie na śliwki w occie. Co potrzebujemy do ich przygotowania?
- ok. 1 kg śliwek
- 250 ml wody
- 250g cukru
- 250 ml Octu Kieleckiego
- pieprz ziarnisty
- cynamon
- goździki
Dokładnie myjemy i obieramy śliwki z pestek. Do głębokiego garnka wlewamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Całość zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy śliwki, cynamon, goździki i pieprz ziarnisty. Wlewamy przygotowaną zalewę i pasteryzujemy przez (najlepiej na mokro, w garnku i wodzie) ok. 10-15 minut.
Jesiennie marynowane grzybki
Marynowane grzyby to prawdziwy hit na każdym stole. Doskonale sprawdzą się zarówno jako pojedyncza przekąska, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. Co najważniejsze – ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, można je z powodzeniem przyrządzić samodzielnie. Niezbędne składniki:
- ok. 1 kg leśnych grzybów
- 250 ml Octu Kieleckiego
- 800 ml wody
- 3/4 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
- cebula
- ziele angielskie
- gorczyca
- liście laurowe
- pieprz czarny
Grzyby dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże. Przed zamarynowaniem należy je krótko obgotować – ok. 5 minut, dlatego wkładamy grzyby do osolonej wody z dodatkiem octu oraz kilku kawałków cebuli. Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy wszystko, a następnie do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby, przyprawy – gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz czarny z odrobiną cebuli i zalewamy zalewą. Tak przygotowane grzyby w occie pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 2,60 zł brutto/ 500ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych
Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.
Konsument
Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.
Dom i ogród
Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.