Komunikaty PR

Jesienne smaki na talerzu. Jakie sezonowe warzywa królują w tym sezonie?

2022-09-14  |  13:00
Biuro prasowe

Wiele warzyw, owoców oraz grzybów osiąga pełnię smaku oraz wartości odżywczych właśnie we wrześniu. W tym czasie znajdziemy w nich wiele cennych witamin, minerałów, błonnika oraz innych wartościowych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo, korzystając z warzyw w sezonie, wydamy na nie znacznie mniej niż w pozostałych miesiącach, ze względu na ich wysoką dostępność. Jakie warzywa będą najlepiej smakować we wrześniu? Z pewnością w ich gronie znajdzie się: marchew, cebula, kalarepa, brokuł, kalafior, brukselka, por, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, ziemniaki. 

Sezonowe warzywa warto wpleść do swojego menu nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale także ze względu na bogactwo ich smaku. Polska kuchnia charakteryzuje się szczególnym korzystaniem z dóbr sezonowości, która wyznacza pewien rytm naszej diety. Podobne podejście znajdziemy u wietnamsko-tajskich mistrzów kuchni.

Jakość i świeżość produktów w kuchni azjatyckiej są bardzo ważne. Oryginalne składniki, wysokiej jakości zioła i przyprawy, jak również sezonowe warzywa jako dodatki to podstawa naszych potraw. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się także dania bezmięsne czy wegetariańskie, bazujące na świeżych warzywach. Dlatego zupełnie nie wyobrażamy sobie ich przygotowania z mrożonek – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Cebula i marchew

Cebula to składnik wielu potraw kuchni polskiej, ale też kuchni wschodnich. Szczególnie w okresie jesiennym stanowi cenne źródło siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. W daniach podkreśla smak, nadaje niezwykłego aromatu i zależnie od sposobu przyrządzenia – podkreśla ich ostrość lub słodycz. Z kolei marchew oryginalnie pochodzi z Azji, chociaż w naszej kuchni rodzimej znana jest bardzo dobrze. Warzywo pełne jest drogocennych witamin oraz wielu minerałów. W polskiej kuchni stosuje się ją zarówno w formie surówek, sałatek, jak i wszelkich zup, a nawet jako element ciast. Jak podkreśla dalej Linh Ziółkowska, w kuchni azjatyckiej marchew i cebula stanowią bazę wielu aromatycznych dań:

Sezonowa marchew oraz cebula dobrze komponują się m.in. w chrupiących, warzywnych nemach, potocznie zwanych sajgonkami. Wykorzystujemy je też jako składniki świeżych sałatek, a także jako dodatek do dań z makaronem. Znajdziemy je w uwielbianym przez naszych gości udon xao, czyli aromatycznym połączeniu makaronu udon w wersji mięsnej lub wege z dodatkiem grzybów i warzyw.

Kalarepa i brokuł 

Kalarepa to warzywo spokrewnione z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jest także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek. Starsze, nieco twardsze doskonale będą smakować podawane na ciepło – zarówno pieczone, jak i gotowane czy grillowane. Brokuł natomiast, zwany również zielonym kalafiorem, to cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto włączać go do dań szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Znajduje się w nim także potas, fosfor, wapń oraz sód. Brokuł doskonale komponuje się w daniach z dużą ilością sera czy w towarzystwie aromatycznych sosów. Często wykorzystuje się go także jako bazę zupy-krem. Jak w kuchni azjatyckiej stosuje się te dwa warzywa? 

W kuchni azjatyckiej kalarepa oraz brokuły stanowią cenne dodatki. Marynowaną kalarepę wykorzystujemy m.in. w warzywnych spring rollsach z dodatkiem tofu. Jest ona także bazą lekkiej sałatki nom su xao, którą podajemy w towarzystwie marchewki, kolendry, chilli, sosu na bazie sosu rybnego, octu ryżowego oraz limonki. Brokuł stanowi zaś nieodłączny element azjatyckiego curry czy wspomnianego makaronu udon – komentuje restauratorka. 

Papryka i kapusta

Kolejnymi warzywami sezonowymi we wrześniu jest papryka oraz kapusta – pekińska, biała, jak i czerwona. Papryka charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, które zawdzięcza obecności olejków eterycznych. Często stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup czy gulaszów. Kapusta z kolei króluje w polskiej kuchni od dawna. Jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K. Zarówno papryka, jak i kapusta często pojawiają się na polskich stołach jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych. Można spotkać je także w potrawach kuchni azjatyckiej. 

Papryka w kuchni wietnamsko-tajskiej pojawia się zazwyczaj w towarzystwie wołowiny, np. jako dodatek do rostbefu. Na bazie kapusty przygotowujemy chrupiące azjatyckie sałatki i surówki, w tym nom bap cai, czyli klasyczną wietnamską surówkę – mówi Linh Ziółkowska.

W sezonie jesiennym warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa, które pełne są naturalnych witamin i minerałów. Bogactwo wrześniowych dobrodziejstw, jak się okazuje, króluje nie tylko na naszych talerzach, ale też w restauracyjnych daniach. Kuchnia azjatycka pod tym względem jest niezwykle różnorodna, co zdecydowanie jest jej atutem. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.