Jesienne smaki na talerzu. Jakie sezonowe warzywa królują w tym sezonie?
Wiele warzyw, owoców oraz grzybów osiąga pełnię smaku oraz wartości odżywczych właśnie we wrześniu. W tym czasie znajdziemy w nich wiele cennych witamin, minerałów, błonnika oraz innych wartościowych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo, korzystając z warzyw w sezonie, wydamy na nie znacznie mniej niż w pozostałych miesiącach, ze względu na ich wysoką dostępność. Jakie warzywa będą najlepiej smakować we wrześniu? Z pewnością w ich gronie znajdzie się: marchew, cebula, kalarepa, brokuł, kalafior, brukselka, por, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, ziemniaki.
Sezonowe warzywa warto wpleść do swojego menu nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale także ze względu na bogactwo ich smaku. Polska kuchnia charakteryzuje się szczególnym korzystaniem z dóbr sezonowości, która wyznacza pewien rytm naszej diety. Podobne podejście znajdziemy u wietnamsko-tajskich mistrzów kuchni.
Jakość i świeżość produktów w kuchni azjatyckiej są bardzo ważne. Oryginalne składniki, wysokiej jakości zioła i przyprawy, jak również sezonowe warzywa jako dodatki to podstawa naszych potraw. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się także dania bezmięsne czy wegetariańskie, bazujące na świeżych warzywach. Dlatego zupełnie nie wyobrażamy sobie ich przygotowania z mrożonek – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Cebula i marchew
Cebula to składnik wielu potraw kuchni polskiej, ale też kuchni wschodnich. Szczególnie w okresie jesiennym stanowi cenne źródło siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. W daniach podkreśla smak, nadaje niezwykłego aromatu i zależnie od sposobu przyrządzenia – podkreśla ich ostrość lub słodycz. Z kolei marchew oryginalnie pochodzi z Azji, chociaż w naszej kuchni rodzimej znana jest bardzo dobrze. Warzywo pełne jest drogocennych witamin oraz wielu minerałów. W polskiej kuchni stosuje się ją zarówno w formie surówek, sałatek, jak i wszelkich zup, a nawet jako element ciast. Jak podkreśla dalej Linh Ziółkowska, w kuchni azjatyckiej marchew i cebula stanowią bazę wielu aromatycznych dań:
Sezonowa marchew oraz cebula dobrze komponują się m.in. w chrupiących, warzywnych nemach, potocznie zwanych sajgonkami. Wykorzystujemy je też jako składniki świeżych sałatek, a także jako dodatek do dań z makaronem. Znajdziemy je w uwielbianym przez naszych gości udon xao, czyli aromatycznym połączeniu makaronu udon w wersji mięsnej lub wege z dodatkiem grzybów i warzyw.
Kalarepa i brokuł
Kalarepa to warzywo spokrewnione z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jest także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek. Starsze, nieco twardsze doskonale będą smakować podawane na ciepło – zarówno pieczone, jak i gotowane czy grillowane. Brokuł natomiast, zwany również zielonym kalafiorem, to cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto włączać go do dań szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Znajduje się w nim także potas, fosfor, wapń oraz sód. Brokuł doskonale komponuje się w daniach z dużą ilością sera czy w towarzystwie aromatycznych sosów. Często wykorzystuje się go także jako bazę zupy-krem. Jak w kuchni azjatyckiej stosuje się te dwa warzywa?
W kuchni azjatyckiej kalarepa oraz brokuły stanowią cenne dodatki. Marynowaną kalarepę wykorzystujemy m.in. w warzywnych spring rollsach z dodatkiem tofu. Jest ona także bazą lekkiej sałatki nom su xao, którą podajemy w towarzystwie marchewki, kolendry, chilli, sosu na bazie sosu rybnego, octu ryżowego oraz limonki. Brokuł stanowi zaś nieodłączny element azjatyckiego curry czy wspomnianego makaronu udon – komentuje restauratorka.
Papryka i kapusta
Kolejnymi warzywami sezonowymi we wrześniu jest papryka oraz kapusta – pekińska, biała, jak i czerwona. Papryka charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, które zawdzięcza obecności olejków eterycznych. Często stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup czy gulaszów. Kapusta z kolei króluje w polskiej kuchni od dawna. Jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K. Zarówno papryka, jak i kapusta często pojawiają się na polskich stołach jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych. Można spotkać je także w potrawach kuchni azjatyckiej.
Papryka w kuchni wietnamsko-tajskiej pojawia się zazwyczaj w towarzystwie wołowiny, np. jako dodatek do rostbefu. Na bazie kapusty przygotowujemy chrupiące azjatyckie sałatki i surówki, w tym nom bap cai, czyli klasyczną wietnamską surówkę – mówi Linh Ziółkowska.
W sezonie jesiennym warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa, które pełne są naturalnych witamin i minerałów. Bogactwo wrześniowych dobrodziejstw, jak się okazuje, króluje nie tylko na naszych talerzach, ale też w restauracyjnych daniach. Kuchnia azjatycka pod tym względem jest niezwykle różnorodna, co zdecydowanie jest jej atutem.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych
Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.
Konsument
Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.
Dom i ogród
Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.