Komunikaty PR

Jesienne smaki na talerzu. Jakie sezonowe warzywa królują w tym sezonie?

2022-09-14  |  13:00
Biuro prasowe

Wiele warzyw, owoców oraz grzybów osiąga pełnię smaku oraz wartości odżywczych właśnie we wrześniu. W tym czasie znajdziemy w nich wiele cennych witamin, minerałów, błonnika oraz innych wartościowych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo, korzystając z warzyw w sezonie, wydamy na nie znacznie mniej niż w pozostałych miesiącach, ze względu na ich wysoką dostępność. Jakie warzywa będą najlepiej smakować we wrześniu? Z pewnością w ich gronie znajdzie się: marchew, cebula, kalarepa, brokuł, kalafior, brukselka, por, pietruszka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, ziemniaki. 

Sezonowe warzywa warto wpleść do swojego menu nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale także ze względu na bogactwo ich smaku. Polska kuchnia charakteryzuje się szczególnym korzystaniem z dóbr sezonowości, która wyznacza pewien rytm naszej diety. Podobne podejście znajdziemy u wietnamsko-tajskich mistrzów kuchni.

Jakość i świeżość produktów w kuchni azjatyckiej są bardzo ważne. Oryginalne składniki, wysokiej jakości zioła i przyprawy, jak również sezonowe warzywa jako dodatki to podstawa naszych potraw. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się także dania bezmięsne czy wegetariańskie, bazujące na świeżych warzywach. Dlatego zupełnie nie wyobrażamy sobie ich przygotowania z mrożonek – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Cebula i marchew

Cebula to składnik wielu potraw kuchni polskiej, ale też kuchni wschodnich. Szczególnie w okresie jesiennym stanowi cenne źródło siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. W daniach podkreśla smak, nadaje niezwykłego aromatu i zależnie od sposobu przyrządzenia – podkreśla ich ostrość lub słodycz. Z kolei marchew oryginalnie pochodzi z Azji, chociaż w naszej kuchni rodzimej znana jest bardzo dobrze. Warzywo pełne jest drogocennych witamin oraz wielu minerałów. W polskiej kuchni stosuje się ją zarówno w formie surówek, sałatek, jak i wszelkich zup, a nawet jako element ciast. Jak podkreśla dalej Linh Ziółkowska, w kuchni azjatyckiej marchew i cebula stanowią bazę wielu aromatycznych dań:

Sezonowa marchew oraz cebula dobrze komponują się m.in. w chrupiących, warzywnych nemach, potocznie zwanych sajgonkami. Wykorzystujemy je też jako składniki świeżych sałatek, a także jako dodatek do dań z makaronem. Znajdziemy je w uwielbianym przez naszych gości udon xao, czyli aromatycznym połączeniu makaronu udon w wersji mięsnej lub wege z dodatkiem grzybów i warzyw.

Kalarepa i brokuł 

Kalarepa to warzywo spokrewnione z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Jest także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek. Starsze, nieco twardsze doskonale będą smakować podawane na ciepło – zarówno pieczone, jak i gotowane czy grillowane. Brokuł natomiast, zwany również zielonym kalafiorem, to cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto włączać go do dań szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Znajduje się w nim także potas, fosfor, wapń oraz sód. Brokuł doskonale komponuje się w daniach z dużą ilością sera czy w towarzystwie aromatycznych sosów. Często wykorzystuje się go także jako bazę zupy-krem. Jak w kuchni azjatyckiej stosuje się te dwa warzywa? 

W kuchni azjatyckiej kalarepa oraz brokuły stanowią cenne dodatki. Marynowaną kalarepę wykorzystujemy m.in. w warzywnych spring rollsach z dodatkiem tofu. Jest ona także bazą lekkiej sałatki nom su xao, którą podajemy w towarzystwie marchewki, kolendry, chilli, sosu na bazie sosu rybnego, octu ryżowego oraz limonki. Brokuł stanowi zaś nieodłączny element azjatyckiego curry czy wspomnianego makaronu udon – komentuje restauratorka. 

Papryka i kapusta

Kolejnymi warzywami sezonowymi we wrześniu jest papryka oraz kapusta – pekińska, biała, jak i czerwona. Papryka charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem, które zawdzięcza obecności olejków eterycznych. Często stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup czy gulaszów. Kapusta z kolei króluje w polskiej kuchni od dawna. Jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, takich jak bigos czy gołąbki. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, E, K. Zarówno papryka, jak i kapusta często pojawiają się na polskich stołach jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych. Można spotkać je także w potrawach kuchni azjatyckiej. 

Papryka w kuchni wietnamsko-tajskiej pojawia się zazwyczaj w towarzystwie wołowiny, np. jako dodatek do rostbefu. Na bazie kapusty przygotowujemy chrupiące azjatyckie sałatki i surówki, w tym nom bap cai, czyli klasyczną wietnamską surówkę – mówi Linh Ziółkowska.

W sezonie jesiennym warto wzbogacić swoją dietę o sezonowe warzywa, które pełne są naturalnych witamin i minerałów. Bogactwo wrześniowych dobrodziejstw, jak się okazuje, króluje nie tylko na naszych talerzach, ale też w restauracyjnych daniach. Kuchnia azjatycka pod tym względem jest niezwykle różnorodna, co zdecydowanie jest jej atutem. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.