Komunikaty PR

Jesteśmy tym, co jemy - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

2020-11-06  |  12:30
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.02 MB )

Jesteśmy tym, co jemy

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 


 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest każdego roku 8 listopada. Powstał z inicjatywy Unii Europejskiej w 2007 roku, po niepokojących doniesieniach ze świata zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż problem otyłości dotyczy 400 mln, a nadwagi ponad 1,6 mld osób dorosłych na świecie. Według badań CBOS z 2019 roku 59%* Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. Dlatego Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to nie tylko bardzo ciekawe, ale przede wszystkim niezwykle ważne święto. Jego celem jest edukowanie dzieci w zakresie zdrowego odżywiania i przypomnienie osobom starszym, jak ważne są zdrowe nawyki żywieniowe. I chociaż każdy wie, czym jest piramida żywieniowa, to nie każdy bierze ją pod uwagę w swoim codziennym życiu. W związku z tym powinniśmy sobie zadać kilka ważnych pytań.

 

Czy zdrowo się odżywiam?

 

Zaczniemy od tego, czym jest zdrowe odżywianie. Według WHO zdrowie odżywianie to dieta oparta na różnych produktach spożywczych, głównie pochodzenia roślinnego, zamiast zwierzęcego. Tłuste mięso i produkty mięsne warto zastępować produktami z ziaren, roślinami strączkowymi (np. soczewicą, ciecierzycą, fasolą), rybami. Należy wybierać głównie mięso chude, np. drób bez skóry. Tłuszcze powinny stanowić maksimum 30% dziennego zapotrzebowania na energię, a wśród nich dominować powinny kwasy tłuszczowe nienasycone.     

- Tyjemy od nadmiaru energii (czyli w przypadku, gdy jemy więcej kalorii, niż potrzebujemy), a nie od konkretnych rodzajów produktów. Zbyt duże spożycie cukru i tłuszczów nasyconych prowadzi do dostarczania organizmowi zbyt dużych ilości  energii, a nadmiar tych składników w codziennej diecie powoduje wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych. Z drugiej strony spożywamy za mało owoców, warzyw i produktów zbożowych. W efekcie rośnie liczba osób z nadwagą i  otyłością, które pogarszają jakość życia i mogą być przyczyną wielu chorób np. cukrzycy, miażdżycy i niektórych nowotworów. - mówi Sylwia Snopek, dietetyk, ekspert cateringu dietetycznego Pomelo. 

Dodatkowo nadwaga i otyłość są często przyczyną złego samopoczucia psychicznego. Zamiast zmieniać swoje nawyki żywieniowe i styl życia na bardziej aktywny, osoby których dotyka ten problem, często zamykają się w domu i go zajadają.

 

Czy prawidłowo bilansuję swoją dietę?

 

Zbilansowana dieta to nic innego jak racjonalne żywienie i stawianie na zdrowe produkty.  Wtedy dostarczamy naszemu organizmowi pełnowartościowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i będących źródłem energii na cały dzień, a nie tylko pustymi kaloriami.  To także regularne posiłki, których powinniśmy spożywać od trzech do pięciu w ciągu dnia – trzy główne: śniadanie, obiad i kolacja i dwie niewielkie przekąski  między nimi, np. drugie śniadanie między śniadaniem a obiadem oraz podwieczorek między obiadem a kolacją. Spośród nich szczególnie istotne jest pierwsze śniadanie, które dostarcza nam energii i siły na intensywny początek dnia. Zbilansowana dieta wiąże się także z ograniczeniem jedzenia przed snem – najlepiej, by ostatni posiłek był spożywany nie później niż 2 godziny przed położeniem się spać. Z pomocą w bilansowaniu diety przychodzi nam piramida żywienia. Najważniejsze produkty, których w diecie powinno być najwięcej, umieszczone są u jej podstawy i są to warzywa i owce, produkty pełnoziarniste, mleko i jego przetwory. Piramida wskazuje przy tym, że powinniśmy unikać cukru, soli i alkoholu, a tłuszcze spożywać w niedużych ilościach i spośród nich wybierać głównie tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek. 

 

Czy mam odpowiednią ilość aktywności fizycznej?

 

Poza zdrowym odżywianiem i odpowiednio zbilansowaną dietą, ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna. Żyjemy coraz szybciej, pracujemy więcej, często spędzając kilka, jak nie kilkanaście godzin, w pozycji siedzącej przed komputerem, w międzyczasie podjadając przekąski, które nie zawsze są zdrowe. Do domu wracamy samochodem lub komunikacją miejską, znowu siedząc. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do pogorszenia naszego stanu zdrowia, zwiększenia masy ciała, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób. Jedną z nich jest cukrzyca. Warto więc zadbać o odrobinę ruchu w codziennym życiu i np. po pracy wybrać się na spacer lub raz na jakiś czas zastąpić samochód rowerem. 

 

Światowy Dzień Cukrzycy - 14.11

 

Poza Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania w listopadzie obchodzony jest również Światowy Dzień Cukrzycy. Diabetycy szczególnie pilnie powinni przestrzegać zaleceń zdrowego odżywiania, ponieważ ich nieprzestrzeganie może prowadzić do postępu choroby i związanych z nią powikłań. 

- Dieta w cukrzycy ma ogromne znaczenie. Złe nawyki żywieniowe mogą bowiem doprowadzać do zbyt wysokich stężeń glukozy we krwi, a to niesie ze sobą ryzyko rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy, jak np. uszkodzenie nerek czy narządu wzroku. Nieprzestrzeganie właściwej diety w przypadku cukrzycy nie pomaga w procesie jej leczenia, a warto wiedzieć, że w przypadku cukrzycy typu 2 sama dieta – racjonalna, dobrze zbilansowana - mogłaby poprawić wyniki chorego, zatrzymać postęp choroby i zmniejszyć przyjmowane dawki leków.  Dlatego też dobranie właściwej diety jest niezwykle istotne, a rezygnacja z pewnych produktów może przyczynić się do poprawy sytuacji diabetyka - podkreśla Sylwia Snopek. 

 

Oddaj sprawy w ręce ekspertów

 

Z pomocą przychodzi catering dietetyczny, w którym o nasze żywienie zadba dietetyk. Decydując się na dietę pudełkową, możemy bez obaw oddać się w ręce ekspertów, którzy dbają o odpowiednie zbilansowanie posiłków, ich kaloryczność oraz trzymanie się zasad obranej diety. Codziennie rano dostajemy pod drzwi zestaw 5 posiłków, z rozpiską dotyczącą tego, co spożywamy wraz z propozycją podania. Regularność w stosowaniu diety to klucz do jej powodzenia. W przypadku gotowych posiłków, sięgamy po nie wtedy, gdy dopada nas głód - eliminując przez to fast foody czy niezdrowe przekąski. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia kształtowanie nowych nawyków żywieniowych i dlatego popularność diet pudełkowych wśród Polaków stale rośnie. Dodatkowo korzystanie z cateringów dietetycznych pozwoli nam zaoszczędzić czas, który zazwyczaj spędzaliśmy na  zakupach, gotowaniu czy zmywaniu.  A Ty co zrobiłbyś z zaoszczędzonym czasem? 

 

 


 

*Źródło: CBOS, badanie “Czy Polacy mają problem z nadwagą”, 2019 rok

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.