Komunikaty PR

Jesteśmy tym, co jemy - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

2020-11-06  |  12:30
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.02 MB )

Jesteśmy tym, co jemy

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 


 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest każdego roku 8 listopada. Powstał z inicjatywy Unii Europejskiej w 2007 roku, po niepokojących doniesieniach ze świata zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż problem otyłości dotyczy 400 mln, a nadwagi ponad 1,6 mld osób dorosłych na świecie. Według badań CBOS z 2019 roku 59%* Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. Dlatego Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to nie tylko bardzo ciekawe, ale przede wszystkim niezwykle ważne święto. Jego celem jest edukowanie dzieci w zakresie zdrowego odżywiania i przypomnienie osobom starszym, jak ważne są zdrowe nawyki żywieniowe. I chociaż każdy wie, czym jest piramida żywieniowa, to nie każdy bierze ją pod uwagę w swoim codziennym życiu. W związku z tym powinniśmy sobie zadać kilka ważnych pytań.

 

Czy zdrowo się odżywiam?

 

Zaczniemy od tego, czym jest zdrowe odżywianie. Według WHO zdrowie odżywianie to dieta oparta na różnych produktach spożywczych, głównie pochodzenia roślinnego, zamiast zwierzęcego. Tłuste mięso i produkty mięsne warto zastępować produktami z ziaren, roślinami strączkowymi (np. soczewicą, ciecierzycą, fasolą), rybami. Należy wybierać głównie mięso chude, np. drób bez skóry. Tłuszcze powinny stanowić maksimum 30% dziennego zapotrzebowania na energię, a wśród nich dominować powinny kwasy tłuszczowe nienasycone.     

- Tyjemy od nadmiaru energii (czyli w przypadku, gdy jemy więcej kalorii, niż potrzebujemy), a nie od konkretnych rodzajów produktów. Zbyt duże spożycie cukru i tłuszczów nasyconych prowadzi do dostarczania organizmowi zbyt dużych ilości  energii, a nadmiar tych składników w codziennej diecie powoduje wiele niekorzystnych skutków zdrowotnych. Z drugiej strony spożywamy za mało owoców, warzyw i produktów zbożowych. W efekcie rośnie liczba osób z nadwagą i  otyłością, które pogarszają jakość życia i mogą być przyczyną wielu chorób np. cukrzycy, miażdżycy i niektórych nowotworów. - mówi Sylwia Snopek, dietetyk, ekspert cateringu dietetycznego Pomelo. 

Dodatkowo nadwaga i otyłość są często przyczyną złego samopoczucia psychicznego. Zamiast zmieniać swoje nawyki żywieniowe i styl życia na bardziej aktywny, osoby których dotyka ten problem, często zamykają się w domu i go zajadają.

 

Czy prawidłowo bilansuję swoją dietę?

 

Zbilansowana dieta to nic innego jak racjonalne żywienie i stawianie na zdrowe produkty.  Wtedy dostarczamy naszemu organizmowi pełnowartościowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i będących źródłem energii na cały dzień, a nie tylko pustymi kaloriami.  To także regularne posiłki, których powinniśmy spożywać od trzech do pięciu w ciągu dnia – trzy główne: śniadanie, obiad i kolacja i dwie niewielkie przekąski  między nimi, np. drugie śniadanie między śniadaniem a obiadem oraz podwieczorek między obiadem a kolacją. Spośród nich szczególnie istotne jest pierwsze śniadanie, które dostarcza nam energii i siły na intensywny początek dnia. Zbilansowana dieta wiąże się także z ograniczeniem jedzenia przed snem – najlepiej, by ostatni posiłek był spożywany nie później niż 2 godziny przed położeniem się spać. Z pomocą w bilansowaniu diety przychodzi nam piramida żywienia. Najważniejsze produkty, których w diecie powinno być najwięcej, umieszczone są u jej podstawy i są to warzywa i owce, produkty pełnoziarniste, mleko i jego przetwory. Piramida wskazuje przy tym, że powinniśmy unikać cukru, soli i alkoholu, a tłuszcze spożywać w niedużych ilościach i spośród nich wybierać głównie tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek. 

 

Czy mam odpowiednią ilość aktywności fizycznej?

 

Poza zdrowym odżywianiem i odpowiednio zbilansowaną dietą, ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna. Żyjemy coraz szybciej, pracujemy więcej, często spędzając kilka, jak nie kilkanaście godzin, w pozycji siedzącej przed komputerem, w międzyczasie podjadając przekąski, które nie zawsze są zdrowe. Do domu wracamy samochodem lub komunikacją miejską, znowu siedząc. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do pogorszenia naszego stanu zdrowia, zwiększenia masy ciała, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób. Jedną z nich jest cukrzyca. Warto więc zadbać o odrobinę ruchu w codziennym życiu i np. po pracy wybrać się na spacer lub raz na jakiś czas zastąpić samochód rowerem. 

 

Światowy Dzień Cukrzycy - 14.11

 

Poza Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania w listopadzie obchodzony jest również Światowy Dzień Cukrzycy. Diabetycy szczególnie pilnie powinni przestrzegać zaleceń zdrowego odżywiania, ponieważ ich nieprzestrzeganie może prowadzić do postępu choroby i związanych z nią powikłań. 

- Dieta w cukrzycy ma ogromne znaczenie. Złe nawyki żywieniowe mogą bowiem doprowadzać do zbyt wysokich stężeń glukozy we krwi, a to niesie ze sobą ryzyko rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy, jak np. uszkodzenie nerek czy narządu wzroku. Nieprzestrzeganie właściwej diety w przypadku cukrzycy nie pomaga w procesie jej leczenia, a warto wiedzieć, że w przypadku cukrzycy typu 2 sama dieta – racjonalna, dobrze zbilansowana - mogłaby poprawić wyniki chorego, zatrzymać postęp choroby i zmniejszyć przyjmowane dawki leków.  Dlatego też dobranie właściwej diety jest niezwykle istotne, a rezygnacja z pewnych produktów może przyczynić się do poprawy sytuacji diabetyka - podkreśla Sylwia Snopek. 

 

Oddaj sprawy w ręce ekspertów

 

Z pomocą przychodzi catering dietetyczny, w którym o nasze żywienie zadba dietetyk. Decydując się na dietę pudełkową, możemy bez obaw oddać się w ręce ekspertów, którzy dbają o odpowiednie zbilansowanie posiłków, ich kaloryczność oraz trzymanie się zasad obranej diety. Codziennie rano dostajemy pod drzwi zestaw 5 posiłków, z rozpiską dotyczącą tego, co spożywamy wraz z propozycją podania. Regularność w stosowaniu diety to klucz do jej powodzenia. W przypadku gotowych posiłków, sięgamy po nie wtedy, gdy dopada nas głód - eliminując przez to fast foody czy niezdrowe przekąski. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia kształtowanie nowych nawyków żywieniowych i dlatego popularność diet pudełkowych wśród Polaków stale rośnie. Dodatkowo korzystanie z cateringów dietetycznych pozwoli nam zaoszczędzić czas, który zazwyczaj spędzaliśmy na  zakupach, gotowaniu czy zmywaniu.  A Ty co zrobiłbyś z zaoszczędzonym czasem? 

 

 


 

*Źródło: CBOS, badanie “Czy Polacy mają problem z nadwagą”, 2019 rok

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.