Komunikaty PR

Kapusta – czym Cię zaskoczy królowa świątecznego stołu?

2021-12-23  |  16:10
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/

Wigilijny stół bez kapusty? Niewyobrażalne w naszym kraju! Kapusta z grzybami, bigos, uszka, krokiety, pierogi, gołąbki – to warzywo jest nieodłącznym elementem świątecznego menu. Przygotowywana na różne sposoby, ma swój unikalny smak w każdym wydaniu. Czym więc może zaskoczyć kapusta, niezależnie od formy jej podania? Poznaj kilka ciekawostek na jej temat.  

Kapusta ma zdrowe pochodzenie

Kapusta głowiasta to tylko jedna z ponad 20 odmian kapusty uprawianych w Europie. W Polsce oprócz niej jadamy kapustę czerwoną i pekińską, chętnie też wybieramy inne warzywa z rodziny kapustnych. To wyjątkowo zdrowa rodzina, bo każdy jej członek (kalafior, brukselka, brokuł, kalarepa, jarmuż) może pochwalić się mnóstwem wartości odżywczych.

Kapusta jest dietetyczna

Kapustą można zajadać się bez obaw o nadmiarowe kilogramy. Ma tylko 33 kalorie w 100g, a jej smak dobrze współgra z innymi warzywami w surówkach i sałatkach. Dzięki temu kapusta sprawdzi się w każdej diecie odchudzającej, ale też w jadłospisie diabetyków. Należy do warzyw o najniższym indeksie glikemicznym – IG kapusty wynosi zaledwie 15.

Kapusta wspiera układ pokarmowy

Choć kapusta ma właściwości wzdymające, stanowi cenne wsparcie dla układu pokarmowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który nie dość, że szybko syci, to jeszcze pomaga nam sprawniej trawić. Sok z surowej kapusty bywa polecany na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także na niestrawność.

Kapusta wzmacnia odporność

Trudno w to uwierzyć, ale kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. 100 g kapusty pokrywa ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę[1], która skraca czas trwania infekcji i pomaga wzmocnić odporność. Resztę dziennego zapotrzebowania możemy uzupełnić np. szklanką soku jabłkowego lub papryką, która zawiera nawet kilka razy więcej witaminy C od cytryny. A oprócz tej witaminy, warto wzmocnić odporność także naturalnym probiotykiem, czyli kapustą kiszoną. Jak wszystkie kiszonki, tak i ona wspiera florę bakteryjną jelit, a to z jelit pochodzi duża część naszej odporności i dobrego samopoczucia – ok. 90% serotoniny, czyli neuroprzekaźnika nazywanego „hormonem szczęścia” powstaje właśnie w nich[2]!

Kapusta dla ładnej skóry i mocnych kości

Prozdrowotne właściwości kapusty nie kończą się na odporności, bo zawarta w niej witamina C to składnik ważny między innymi dla produkcji kolagenu, czyli budulca naszej skóry. W połączeniu z prowitaminą A, którą znajdziemy np. w soku marchwiowym, można w pełni zadbać o jędrność skóry od wewnątrz. Jedzenie kapusty jest również korzystne dla kości dzięki obecności witaminy K – 100 g kapusty pokrywa prawie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik[3].

Kapusta w profilaktyce nowotworów

Oprócz witamin w kapuście znajdziemy sporo folianów, które wspomagają wiele procesów w naszym organizmie. Foliany są silnymi przeciwutleniaczami: chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i mają udowodnione działanie antynowotworowe. Podobnie zresztą jak antocyjany: barwniki obecne w kapuście czerwonej i innych ciemnych warzywach, owocach i sokach, takich jak buraki czy czarne porzeczki. 

Kapusta zmniejsza obrzęki

W ludowej medycynie kapustę od pokoleń stosuje się jako okład na stłuczenia, obrzęki, a także bóle stawów. Wystarczy obłożyć bolesne miejsce liśćmi kapusty, by obrzęk szybciej minął. Z tego samego powodu osoby pijące sok z surowej kapusty polecają go na bóle gardła.

Kapusta to mnóstwo możliwości kulinarnych

Kapustę jemy przyrządzaną na różne sposoby, lecz zazwyczaj poruszamy się tu po stałym repertuarze dań. Tymczasem warto z nią poeksperymentować, bo z kapusty wychodzą smaczne placki czy wegetariańskie kotlety. Polska kapusta sprawdza się jako zamiennik w kuchni azjatyckiej, lecz tak naprawdę niezależnie od tego, w jakiej formie będziemy ją jeść, warto to robić jak najczęściej. Całe szczęście w świątecznej tradycji znalazło się dla niej sporo miejsca! Tym bardziej, że w tym czasie warto też pamiętać o 5 porcjach warzyw i owoców, których jedzenie wspiera nasz organizm i dobre samopoczucie, a kapusta może przecież być jedną z nich.

 


[1] Wartość referencyjna dla dorosłego człowieka podana za: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

[2] K. Tomaszewska-Warda et al., Ocena jakości snu w odniesieniu do stężenia serotoniny i melatoniny w surowicy u osób z marskością wątroby. Folia Medica Lodziensia, 2014, 41/2:169-180

[3] Jw.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.

Żywienie

Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.