Komunikaty PR

Karnawałowe menu – czy jest tam miejsce na sernik?

2022-01-26  |  08:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Włosi zaczynają świętować już w połowie października. Brazylijczycy w styczniu tańczą sambę na ulicach. A Polacy karnawałowe szaleństwo zaczynają 6 stycznia. Jedno jest niezmienne - dobra zabawa i pyszne jedzenie. Jakie potrawy królują na stołach?

Długie świętowanie

 

Korzenie nazwy karnawał sięgają języka włoskiego (carnevale) i łacińskiego (caro vale), co dosłownie oznacza “żegnaj mięso”. Co ciekawe, w Polsce karnawał znany jest także jako mięsopust lub zapusty. To czas dobrej zabawy, w którym skocznymi tańcami żegnamy mięsne potrawy, czekając na Wielki Post i na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.

 

W tym roku karnawał potrwa wyjątkowo długo, bo aż do 1 marca. Wtedy - tydzień po Tłustym Czwartku - będziemy obchodzić Ostatki. Po raz kolejny ten czas świętujemy inaczej niż do tego przywykliśmy. Duże bale i szalone, klubowe imprezy, zostały zastąpione przez spotkania w kameralnym gronie. Nie zmieniło się jedno - kreatywność. W tym czasie można zaskoczyć znajomych ciekawymi pomysłami na karnawałowe przekąski. Na co warto postawić?

 

Bez ograniczeń i kreatywnie

 

Karnawał to ten moment w roku, w którym możemy zapomnieć o diecie. Jeśli jest jakiś czas, w którym nie liczymy kalorii to właśnie teraz! Dlatego, przygotowując potrawy na wieczór ze znajomymi, nie warto się ograniczać. Wszystkie chwyty dozwolone! Możemy zaproponować drobne przekąski typu finger food, deskę serów, wariacje na temat tortilli czy ulubioną sałatkę.

Czas nas coś słodkiego!

 

Oczywiście nie może, a nawet nie powinno zabraknąć w tym czasie słodyczy. Piernik, ciasto typu brownie czy jabłecznik z pewnością ucieszą podniebienia naszych gości. Jednak nie ma nic lepszego niż… sernik. Tradycyjnie jemy go na Wielkanoc, ale w praktyce uwielbiamy go zawsze i wszędzie.

 

Lista propozycji jego serwowania nie ma granic:

 

●      sernik bez pieczenia, podawany na zimno,

●      tradycyjny sernik pieczony pokryty rosą (z rodzynkami lub bez – zdania są podzielone),

●      sernik gotowany,

●      serniczki podane w formie muffinek ozdobione na przykład bakaliami, kolorową posypką lub słodkim kremem,

●      sernik w formie słodko-wytrawnej, na przykład z kozim serem i czarną soczewicą.

 

Każda z tych propozycji z pewnością ucieszy brzuchy łakomczuchów, a zwłaszcza w okresie karnawału!

 

 

Program „Ja Cię SERniczę!”  jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.