Komunikaty PR

Kasze w diecie przyszłej mamy

2021-05-26  |  17:12
Biuro prasowe

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Przyszłe mamy powinny szczególnie dbać o codzienne menu, które pozwoli zachować im dobre samopoczucie i utrzymać formę, jak również zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki dieta, która w pełni zaspokoi potrzeby kobiety w ciąży. Ważnym elementem codziennego menu są kasze. Oprócz zalet odżywczych, mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, wskazanych dla przyszłej mamy, o czym przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

. Dieta kobiet w ciąży powinna być właściwie zbilansowana, tzn. dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu matki i dziecka składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. U przyszłych mam zwiększa się w tym czasie zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, których dobrym źródłem są kasze. Cenne w ciążowej diecie są zatem m.in. kasze gryczana, jęczmienna i jaglanapodkreśla Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

W okresie ciąży organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii, a także składników odżywczych, m.in. żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kwasu foliowego, jodu, kwasów omega-3, witaminy D oraz żelaza zalecana jest suplementacja, jednak pozostałe składniki należy dostarczyć wraz z dietą.

 

Dobrym produktem uzupełniającym ich niedobory są kasze, np. gryczana, jaglana czy pęczak. Ich zrównoważona ilość w codziennej diecie może nie tylko pomóc wyrównać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, takie jak magnez, cynk i niektóre witaminy z grupy B, ale także być źródłem wolno uwalniającej się energii, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może pomóc stabilizować gospodarkę węglowodanową. Błonnik zawarty w gruboziarnistych kaszach może pomóc regulować perystaltykę jelit i przy prawidłowym nawodnieniu, przeciwdziałać zaparciom. Jeśli w III trymestrze pojawią się problemy żołądkowo-jelitowe związane z rosnącym i zajmującym coraz więcej miejsca dzieckiem, warto sięgać również po kasze drobniejsze, łatwiej strawne lub kasze zmielone na mąkę, wykorzystując je do przygotowywania placuszków lub innych potraw w prostej do trawienia formie.

Kasze, zwłaszcza gryczana, pęczak, jaglana, ugotowane al dente (nie rozgotowane) sprawdzą się również jako prewencja i leczenie zaburzeń gospodarki glukozy, w tym cukrzycy ciążowej. Kobiety ciężarne nie powinny obawiać się spożywania kaszy połączonej w posiłku z warzywami, chudym źródłem białka (gotowana ryba, mięso, soczewica, fasola) oraz dobrych kwasów tłuszczowych (np. olejem lub orzechami) nawet w drugiej części dnia, np. na późną kolację.

- Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, która głosi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Całkowita ilość kalorii spożywana w ciągu dnia wymaga dostosowania do zapotrzebowania przyszłej mamy. W  okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by wraz z pożywieniem zapewnić sobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, bardzo kalorycznej i często pełnej dodatków wzmacniających smak i  zapach. Uważajmy na to, aby w tym czasie również nadmiernie się nie przejadać, w czym pomoże jadłospis oparty na produktach niskoprzetworzonych, takich jak kasze. Stosując się do tych reguł nie powinnyśmy mieć problemu z nadmierną podażą kalorii. W razie wątpliwości co do prawidłowych przyrostów w ciąży, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - dodaje ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe
2024-07-05 | 12:09

Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska

Lidl Polska, dla którego zrównoważony rozwój jest jednym z filarów polityki CSR, promuje świadome odżywianie, z poszanowaniem zasobów oraz osób
Żywienie Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
2024-07-05 | 11:00

Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.

Sezon na świeże, sezonowe warzywa w pełni, co oznacza, że nadszedł czas, by cieszyć się różnorodnymi, kolorowymi sałatkami. Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.