Komunikaty PR

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

2021-02-27  |  07:00
Biuro prasowe
Kontakt

Magdalena Mikołajczak
more communications agency

Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Do pobrania IP ( 0.47 MB )

Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?

Dawniej wierzono, że kiełki posiadają bogate właściwości lecznicze, obecnie są zdrowym urozmaiceniem naszej diety. Niemal każde nasiona warzyw mogą posłużyć jako kiełki: od fasoli czy rzodkiewki po soczewicę i pora. Kiełki to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, które warto uzupełniać – szczególnie po okresie zimowym. Są również źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści, a ich różnorodność pozwala na dobór takich, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Choć kiełki zyskują coraz większą popularność, nadal dodajemy je najczęściej do sałatek i kanapek, a przecież mogą znaleźć zastosowanie w innych daniach. Jak zatem je wykorzystać? Odpowiedź znajduje się w przepisach poniżej.

 

1. Jajeczne muffiny

Składniki:

  • szynka (np. Biebrzówka od JBB)
  • jajka
  • suszone pomidory
  • dowolne kiełki
  • pieprz i sól
     

Sposób przygotowania:

Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.
 

2. Hot dogi z kiełkami

Składniki:

  • 2 podłużne bułki pełnoziarniste
  • 2 parówki (np. Polanki od JBB)
  • liście sałaty rzymskiej
  • garść kiełków
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • cebula dymka


Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
     

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.
 

3. Tortilla z szynką

Składniki:

  • szynka (np. z beczki #JBB)
  • tortilla pełnoziarnista
  • serek puszysty
  • sałata
  • ulubione kiełki
  • czerwona papryka
     

Sposób przygotowania:

Tortillę smarujemy serkiem puszystym, następnie nakładamy na nią sałatę, plasterki szynki, pokrojoną paprykę oraz kiełki. Całość zwijamy w rulon i kroimy na grubsze paski. Gotowe!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: more communications agency
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.