Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?
Dawniej wierzono, że kiełki posiadają bogate właściwości lecznicze, obecnie są zdrowym urozmaiceniem naszej diety. Niemal każde nasiona warzyw mogą posłużyć jako kiełki: od fasoli czy rzodkiewki po soczewicę i pora. Kiełki to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, które warto uzupełniać – szczególnie po okresie zimowym. Są również źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści, a ich różnorodność pozwala na dobór takich, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Choć kiełki zyskują coraz większą popularność, nadal dodajemy je najczęściej do sałatek i kanapek, a przecież mogą znaleźć zastosowanie w innych daniach. Jak zatem je wykorzystać? Odpowiedź znajduje się w przepisach poniżej.
1. Jajeczne muffiny
Składniki:
- szynka (np. Biebrzówka od JBB)
- jajka
- suszone pomidory
- dowolne kiełki
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.
2. Hot dogi z kiełkami
Składniki:
- 2 podłużne bułki pełnoziarniste
- 2 parówki (np. Polanki od JBB)
- liście sałaty rzymskiej
- garść kiełków
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 żółtej papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- cebula dymka
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.
3. Tortilla z szynką
Składniki:
- szynka (np. z beczki #JBB)
- tortilla pełnoziarnista
- serek puszysty
- sałata
- ulubione kiełki
- czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Tortillę smarujemy serkiem puszystym, następnie nakładamy na nią sałatę, plasterki szynki, pokrojoną paprykę oraz kiełki. Całość zwijamy w rulon i kroimy na grubsze paski. Gotowe!
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.