Klasyk w zaskakującej formie!
Kotlety sojowe à la schabowe Sante to produkt roślinny, po który chętnie sięgają osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, ale też te, które chcą urozmaicić swój jadłospis i poszukują świeżego spojrzenia na tradycyjne dania. Te kotlety składają się aż w 96% z mąki sojowej i nie zawierają soi modyfikowanej genetycznie. Wspólnie z jednostką certyfikującą CertID, firma Sante kontroluje każdy etap procesu produkcyjnego – od ziarna do gotowego wyrobu. Stosowany w Sante system jakości uniemożliwia wymieszanie stosowanych surowców z organizmami modyfikowanymi genetycznie. Potwierdzeniem ogromnej popularności tego produktu jest prestiżowy tytuł „Hit Handlu 2021”. Kotlety sojowe Sante zostały nim wyróżnione jako najlepiej sprzedający się produkt w kategorii „produkty wegańskie”.
Kotlety sojowe à la schabowe Sante mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Ich przygotowanie trwa krótko, a smakują wyśmienicie. Stanowią znakomity składnik pożywnego obiadu, podane w tradycyjny sposób z ziemniakami i ulubioną surówką. Można ich też użyć do przyrządzenia chrupiących, roślinnych nuggetsów, gyrosa, burgerów, wegetariańskich gulaszy – możliwości jest naprawdę wiele! A wszystkich wielbicieli azjatyckich smaków z pewnością zachwyci pyszny i kolorowy stir fry.
Podstawą dobrze przygotowanego stir fry jest krótkie, szybkie smażenie oraz mieszanie i podrzucanie składników na woku – tak, by równomiernie się usmażyły i zachowały odpowiednią chrupkość. Uzupełnionie nieodzownymi dodatkami, takimi jak sos sojowy, sos teriyaki, limonka, tajska bazylia, olej sezamowy i sezam – utworzą oryginalną, niezwykle bogatą kompozycję smaków.
Stir fry z kotletami sojowymi Sante
Składniki:
200 g makaronu soba lub ryżowego
1 papryka
100 g strączków groszku cukrowego
1 marchewka
50 g kotletów sojowych Sante
200 ml bulionu
1 świeże chili
garść bazylii tajskiej
2 łyżki sezamu Sante
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
3 łyżki oleju sezamowego
1 limonka
garść świeżego szczypiorku
sól Sante (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalewamy bulionem i 1 łyżką sosu sojowego i odstawiamy na 30 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na woku rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy paprykę pokrojoną w paski, groszek cukrowy i marchewkę pokrojoną w plastry. Kotlety sojowe odsączamy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Smażymy chwilę. Dodajemy makaron, resztę sosu sojowego, sos teriyaki, sezam oraz szczypiorek i smażymy chwilę. Jeżeli jest mało słone, doprawiamy. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem, bazylią tajską i skropione limonką.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.