Komunikaty PR

Kokosowy sekret kuchni Wschodu

2022-08-17  |  13:00
Biuro prasowe

3 rzeczy, które warto wiedzieć o mleczku kokosowym

Nie wystarczy rozłupanie kokosa, by cieszyć się sekretnym mleczkiem. Jego uzyskanie jest bardziej wymagające, ponieważ mleczko, które zwykle kupujemy w puszkach, pochodzi z wyciśniętego białego miąższu znajdującego się wewnątrz orzecha. W domowych warunkach można uzyskać napój przypominający mleczko, wykorzystując powszechnie dostępne wiórki kokosowe.

Kto spróbował mleczka kokosowego, z pewnością zapamiętał jego szczególny smak. Jednak poza tym warto wiedzieć, że produkt ten wyróżnia się licznymi wartościami odżywczymi, a nawet leczniczymi, dostarczając organizmowi wielu zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. Kokos to także produkt bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.

Mleczko kokosowe to nie tylko świetny towarzysz podczas gotowania. Doskonale sprawdza się także przy… pielęgnacji twarzy, włosów i ciała! Przypisuje mu się nie tylko działanie oczyszczające, ale również łagodzące zaczerwienienia, nawilżające czy hamujące procesy starzenia.

Azjatyckie klasyki z kokosowym twistem

Kokos króluje w potrawach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Stanowi doskonałą bazę do wielu sztandarowych dań tego regionu. Wiele z nich zadomowiło się również w naszym polskim środowisku, stanowiąc atrakcyjny dodatek do egzotycznych potraw. W jakich daniach możemy z pewnością spodziewać się tego tropikalnego nektaru?

Mleczko kokosowe jest podstawowym produktem, na bazie którego przygotowujemy szereg tajskich czy wietnamskich potraw. Nasz kucharz wykorzystuje go bardzo dużo każdego dnia, by odwzorować oryginalny smak serwowanych dań. Wśród nich mamy klasyczną zupę tom kha, przygotowywaną w proporcji 1:1 wody i mleczka kokosowego. Bez tego produktu nie istniałoby także słynne curry, które serwujemy w wariancie z krewetkami, łososiem, kaczką, wołowiną, kurczakiem, tofu lub w wersji wege. Nie sposób pominąć także uwielbianego przez Polaków azjatyckiego deseru, czyli mango sticky rice. Mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem tego dania, doskonale dopełniającym słodycz płynącą z owocu mango – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Sekret mleczka kokosowego

Popularyzacja mleczka kokosowego sprawia, że coraz częściej kosztujemy tego produktu, a w konsekwencji coraz bardziej go lubimy. Co nas do tego przekonuje i w czym tkwi tytułowy sekret tego tropikalnego napoju? 

Przede wszystkim jest to produkt z dużą zawartością tłuszczu. To dzięki temu azjatyckie przysmaki stają się tak wyjątkowo kremowe. Mleczko odpowiada także za łagodzenie pikantnych potraw, z których słynie nasza wschodnia kuchnia. Myślę, że głównie za to Polacy tak bardzo pokochali ten produkt. Dzięki dużej ilości mleczka nawet nasi najmniej odporni na ostrość goście restauracyjni cieszą się smakiem oryginalnych azjatyckich receptur. Mleczka kokosowego nie sposób zastąpić niczym innym! – dodaje Linh Ziółkowska.

Niekwestionowana kremowość, łagodząca nawet najbardziej wyraziste potrawy, a dodatkowo doskonale zagęszczająca sosy czy zupy – tego możemy oczekiwać od produktu od lat z powodzeniem wykorzystywanego przez azjatyckich mistrzów kuchni.

Dzień Mleka Roślinnego

Roślinne alternatywy mleka zyskują w Polsce w ostatnich latach dużą popularność. Jak wynika z badania zleconego przez ProVeg (Badanie wiedzy i nastawienia Polaków do diety roślinnej), co drugi Polak świadomie ogranicza dziś spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Po wegańskie warianty sięgają nie tylko osoby unikające produktów odzwierzęcych, ale również alergicy czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi (ocenia się, że 65% populacji ma trudności z trawieniem laktozy). Coraz więcej Polaków eksperymentuje zarówno w swoich własnych kuchniach z nowymi wariacjami, jak i decyduje się na zupełnie nowe smaki w restauracjach. Właściciele lokali gastronomicznych chętnie otwierają się także na modyfikacje swoich kart, dostrzegając zmiany konsumenckie, które coraz częściej wymagają wprowadzania roślinnych alternatyw. Obchodzony 22 sierpnia Dzień Mleka Roślinnego to kolejny symbol rzeczywistości nowego polskiego konsumenta, który coraz bardziej ceni to, co zdrowe, ekologiczne i bezpieczne dla planety. 

Z okazji obchodzonego święta zespół restauracji Wi-Taj życzy apetycznego celebrowania Dnia Mleka Roślinnego w towarzystwie najlepszych azjatyckich potraw!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.