Komunikaty PR

Kokosowy sekret kuchni Wschodu

2022-08-17  |  13:00
Biuro prasowe

3 rzeczy, które warto wiedzieć o mleczku kokosowym

Nie wystarczy rozłupanie kokosa, by cieszyć się sekretnym mleczkiem. Jego uzyskanie jest bardziej wymagające, ponieważ mleczko, które zwykle kupujemy w puszkach, pochodzi z wyciśniętego białego miąższu znajdującego się wewnątrz orzecha. W domowych warunkach można uzyskać napój przypominający mleczko, wykorzystując powszechnie dostępne wiórki kokosowe.

Kto spróbował mleczka kokosowego, z pewnością zapamiętał jego szczególny smak. Jednak poza tym warto wiedzieć, że produkt ten wyróżnia się licznymi wartościami odżywczymi, a nawet leczniczymi, dostarczając organizmowi wielu zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. Kokos to także produkt bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.

Mleczko kokosowe to nie tylko świetny towarzysz podczas gotowania. Doskonale sprawdza się także przy… pielęgnacji twarzy, włosów i ciała! Przypisuje mu się nie tylko działanie oczyszczające, ale również łagodzące zaczerwienienia, nawilżające czy hamujące procesy starzenia.

Azjatyckie klasyki z kokosowym twistem

Kokos króluje w potrawach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Stanowi doskonałą bazę do wielu sztandarowych dań tego regionu. Wiele z nich zadomowiło się również w naszym polskim środowisku, stanowiąc atrakcyjny dodatek do egzotycznych potraw. W jakich daniach możemy z pewnością spodziewać się tego tropikalnego nektaru?

Mleczko kokosowe jest podstawowym produktem, na bazie którego przygotowujemy szereg tajskich czy wietnamskich potraw. Nasz kucharz wykorzystuje go bardzo dużo każdego dnia, by odwzorować oryginalny smak serwowanych dań. Wśród nich mamy klasyczną zupę tom kha, przygotowywaną w proporcji 1:1 wody i mleczka kokosowego. Bez tego produktu nie istniałoby także słynne curry, które serwujemy w wariancie z krewetkami, łososiem, kaczką, wołowiną, kurczakiem, tofu lub w wersji wege. Nie sposób pominąć także uwielbianego przez Polaków azjatyckiego deseru, czyli mango sticky rice. Mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem tego dania, doskonale dopełniającym słodycz płynącą z owocu mango – komentuje Linh Ziółkowska, managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Sekret mleczka kokosowego

Popularyzacja mleczka kokosowego sprawia, że coraz częściej kosztujemy tego produktu, a w konsekwencji coraz bardziej go lubimy. Co nas do tego przekonuje i w czym tkwi tytułowy sekret tego tropikalnego napoju? 

Przede wszystkim jest to produkt z dużą zawartością tłuszczu. To dzięki temu azjatyckie przysmaki stają się tak wyjątkowo kremowe. Mleczko odpowiada także za łagodzenie pikantnych potraw, z których słynie nasza wschodnia kuchnia. Myślę, że głównie za to Polacy tak bardzo pokochali ten produkt. Dzięki dużej ilości mleczka nawet nasi najmniej odporni na ostrość goście restauracyjni cieszą się smakiem oryginalnych azjatyckich receptur. Mleczka kokosowego nie sposób zastąpić niczym innym! – dodaje Linh Ziółkowska.

Niekwestionowana kremowość, łagodząca nawet najbardziej wyraziste potrawy, a dodatkowo doskonale zagęszczająca sosy czy zupy – tego możemy oczekiwać od produktu od lat z powodzeniem wykorzystywanego przez azjatyckich mistrzów kuchni.

Dzień Mleka Roślinnego

Roślinne alternatywy mleka zyskują w Polsce w ostatnich latach dużą popularność. Jak wynika z badania zleconego przez ProVeg (Badanie wiedzy i nastawienia Polaków do diety roślinnej), co drugi Polak świadomie ogranicza dziś spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Po wegańskie warianty sięgają nie tylko osoby unikające produktów odzwierzęcych, ale również alergicy czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi (ocenia się, że 65% populacji ma trudności z trawieniem laktozy). Coraz więcej Polaków eksperymentuje zarówno w swoich własnych kuchniach z nowymi wariacjami, jak i decyduje się na zupełnie nowe smaki w restauracjach. Właściciele lokali gastronomicznych chętnie otwierają się także na modyfikacje swoich kart, dostrzegając zmiany konsumenckie, które coraz częściej wymagają wprowadzania roślinnych alternatyw. Obchodzony 22 sierpnia Dzień Mleka Roślinnego to kolejny symbol rzeczywistości nowego polskiego konsumenta, który coraz bardziej ceni to, co zdrowe, ekologiczne i bezpieczne dla planety. 

Z okazji obchodzonego święta zespół restauracji Wi-Taj życzy apetycznego celebrowania Dnia Mleka Roślinnego w towarzystwie najlepszych azjatyckich potraw!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.