Komunikaty PR

Kolorowa Wielkanoc z cukrem Diamant

2024-03-19  |  01:00
Biuro prasowe

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barw, a ich źródłem nie muszą być tylko pisanki. Warto sięgnąć po nieoczywiste przepisy i zadbać o to, żeby świąteczne wypieki były nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo estetyczne. Obok tradycyjnych bab i mazurków można przygotować coś specjalnego, czyli Fioletowy sernik z ube. Dzięki doskonałej jakości cukrowi Diamant oraz fioletowemu ziemniakowi, który podbija kulinarny świat to będzie słodka i kolorowa Wielkanoc.

Pochodząca z Filipin bulwa ma nie tylko cudowny kolor, ale i lekko słodki smak, więc zmielony miąższ lub ekstrakt z tego warzywa idealnie nadają się do barwienia ciast, tart, lodów i lukru. Ziemniaka ube można szukać w sklepach stacjonarnych, a jego ekstrakt jest dostępny w Internecie. Warto więc zamienić klasyczny, wielkanocny sernik w fioletowe dzieło sztuki i sprawić, że nasz świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki miękkiego masła

 

MASA SEROWA:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 250 g masy ube (przepis poniżej)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

FIOLETOWA MASA UBE:

  • 300 g fioletowych ziemniaków ube
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.

Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia. Gdy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Tym wyjątkowym ciastem zachwycimy najbliższych i nadamy Wielkanocy zupełnie nowego koloru.

Po więcej świątecznych inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.