Królewskie leczo
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów wykonania leczo. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.
Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomidorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescó” oznacza właśnie połączenie pomidorów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsistość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż kucharze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.
– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.
Przepis na królewskie leczo
Składniki:
- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy
- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
- 6 papryk
- 6 cukinii średniej wielkości
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 6 dużych pomidorów
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z paprykami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posiekaniem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.
Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę podsmażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą podsmażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.
Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl
Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
Szefowa Fundacji TVP z pełnym przekonaniem przyznaje, że jej nowa rola to zarówno ogromne wyzwanie, jak i spełnienie marzeń o niesieniu pomocy innym. Katarzyna Dowbor cieszy się, że znów może pomagać ludziom w różnych kryzysach i w pewnym sensie jest to kontynuacja jej misji z programu „Nasz nowy dom”. Na razie Fundacja TVP wspiera osoby, które ucierpiały podczas niedawnej powodzi, ale pod jej skrzydła mogą też trafić inni potrzebujący.
Gwiazdy
Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci
Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.
Handel
Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.