Komunikaty PR

Królowa włoskiej kuchni na polskim talerzu

2021-02-09  |  07:03
Biuro prasowe
Kontakt

Magdalena Mikołajczak
more communications agency

Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Do pobrania IP ( 0.28 MB )

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ikona włoskiej kuchni zagościła na polskich stołach już dawno, a nawet doczekała się lokalnych wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, więc bez problemu można ją przyrządzić w domowej kuchni. Z salami czy boczkiem, z oliwkami, a może również z czerwoną cebulką i szynką? Jedyne co nas ogranicza przy wyborze składników to nasza wyobraźnia.

Pizza – chyba nie ma na świecie osoby, które nie zna tego dania. Swoje początki zawdzięcza kucharzowi z dworu królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Przygotował on jej niepozorne danie składające się z pszennego placka, z pomidorami, mozzarellą i bazylią – była to popularna Margarita (nazwana na cześć królowej).

Współcześnie pizza występuje w różnych opcjach. Podawana jest w wersji mięsnej
i bezmięsnej, z owocami morza, a nawet na słodko. Również coraz częściej można znaleźć przepisy na to danie w wersji bezglutenowej. Pomysłów na przygotowanie pizzy, królowej włoskiej kuchni jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
 

1. Pizza z kiełbasą

Składniki:

  • ciasto na pizzę (gotowe lub można zrobić samemu)
  • kiełbasa (np. Wójtówka od JBB Bałdyga)
  • starta mozzarella
  • rukola
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
     

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę przełóż na blachę do pieczenia, uformuj kształt i grubość jaką lubisz. Przecier pomidorowy dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ciasto posmaruj sosem, poukładaj kiełbasę i posyp mozzarellą. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp rukolą.
 

2. Pizza na spodzie z kalafiorem

Składniki:

  • boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • ziarna słonecznika
  • parmezan
  • świeża bazylia

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Spód do pizzy:

  • 600 g kalafiora
  • jajko
  • 200 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kalafior podziel na różyczki, rozdrobnij w melakserze. Rozdrobniony kalafior gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz ser żółty. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki. Na koniec posyp startym parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.
 

3. Mini pizze na cieście francuskim

Składniki:

  • szynka (np. Biebrzówka od JBB Bałdyga)
  • ciasto francuskie
  • passata
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • ser mozzarella
  • ketchup
  • rukola
  • bazylia
  • pieprz i sól
     

Sposób przygotowania:

Szklanką wykrój kółka z ciasta francuskiego. Każde z kółek posmaruj sosem. Następnie ułóż na nich pokrojoną szynkę, pomidorki, starty ser i czerwoną cebulę. Całość przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15-20 minut. Mini pizze udekoruj rukolą i świeżą bazylią. Podawaj z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowe opakowanie, to samo chrupanie! Biuro prasowe
2024-05-17 | 14:00

Nowe opakowanie, to samo chrupanie!

Marka kultowych wafli Familijne, jak co roku, postanowiła rozpieścić nas niepowtarzalnym, wakacyjnym smakiem. Już latem w sklepach będzie można kupić uwielbiane przez Polaków wafelki
Żywienie 10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
2024-05-16 | 16:00

10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!

W tym roku mija 10 lat od uruchomienia programu Lekkoatletyka dla każdego! (Ldk!) organizowanego przez Polski Związek Lekkiej Atletyki. Inicjatywa, której od początku partnerem jest
Żywienie 3 pomysły na wiosenne kanapki
2024-05-16 | 14:20

3 pomysły na wiosenne kanapki

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny

Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.