Królowa włoskiej kuchni na polskim talerzu
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_859397511,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ikona włoskiej kuchni zagościła na polskich stołach już dawno, a nawet doczekała się lokalnych wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, więc bez problemu można ją przyrządzić w domowej kuchni. Z salami czy boczkiem, z oliwkami, a może również z czerwoną cebulką i szynką? Jedyne co nas ogranicza przy wyborze składników to nasza wyobraźnia.
Pizza – chyba nie ma na świecie osoby, które nie zna tego dania. Swoje początki zawdzięcza kucharzowi z dworu królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Przygotował on jej niepozorne danie składające się z pszennego placka, z pomidorami, mozzarellą i bazylią – była to popularna Margarita (nazwana na cześć królowej).
Współcześnie pizza występuje w różnych opcjach. Podawana jest w wersji mięsnej
i bezmięsnej, z owocami morza, a nawet na słodko. Również coraz częściej można znaleźć przepisy na to danie w wersji bezglutenowej. Pomysłów na przygotowanie pizzy, królowej włoskiej kuchni jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
1. Pizza z kiełbasą
Składniki:
- ciasto na pizzę (gotowe lub można zrobić samemu)
- kiełbasa (np. Wójtówka od JBB Bałdyga)
- starta mozzarella
- rukola
- 120 ml przecieru pomidorowego
- suszone oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę przełóż na blachę do pieczenia, uformuj kształt i grubość jaką lubisz. Przecier pomidorowy dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ciasto posmaruj sosem, poukładaj kiełbasę i posyp mozzarellą. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp rukolą.
2. Pizza na spodzie z kalafiorem
Składniki:
- boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- ziarna słonecznika
- parmezan
- świeża bazylia
Sos do pizzy:
- 100 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Spód do pizzy:
- 600 g kalafiora
- jajko
- 200 g startego sera żółtego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior podziel na różyczki, rozdrobnij w melakserze. Rozdrobniony kalafior gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz ser żółty. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki. Na koniec posyp startym parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.
3. Mini pizze na cieście francuskim
Składniki:
- szynka (np. Biebrzówka od JBB Bałdyga)
- ciasto francuskie
- passata
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- ser mozzarella
- ketchup
- rukola
- bazylia
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Szklanką wykrój kółka z ciasta francuskiego. Każde z kółek posmaruj sosem. Następnie ułóż na nich pokrojoną szynkę, pomidorki, starty ser i czerwoną cebulę. Całość przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15-20 minut. Mini pizze udekoruj rukolą i świeżą bazylią. Podawaj z ulubionymi sosami.
Smacznego!
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.