Krótki przewodnik po wieprzowinie
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Wieprzowina to mięso bardzo popularne w polskiej kuchni, które może być wykorzystywane do tworzenia wielu potraw i wędlin. Często zdarza się jednak, że zapominamy, do jakich zastosowań najlepiej nadają się konkretne części półtuszy wieprzowej. Zapraszamy na krótki przegląd, który pomoże lepiej zorientować się w temacie.
Wincenty Wojciech Wielądko, autor XVIII-wiecznego dzieła zatytułowanego „Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem” pisał, że wieprzowina to mięso „smaku bardzo przyjemnego, bez którego nie można się obejść w kuchni”. W tamtych czasach nie była wprawdzie jeszcze taka popularna, ale dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niej polski stół, na którym pojawia się pod wieloma pysznymi postaciami. Do celów kulinarnych wykorzystuje się w zasadzie całą tuszę wieprzową, ale największe zastosowanie ma mięso. To najdelikatniejsze pochodzi z tzw. schabu środkowego i szynki.
- Mięso wieprzowe jest niezwykle zróżnicowane i dlatego ma wiele zastosowań w kuchni czy wędliniarstwie – mówi Joanna Miśkowicz z firmy Dobrowolscy. – Jednak znajomość poszczególnych części tuszy wieprzowej niezwykle ułatwia nam przyrządzanie potraw, ale też po prostu pomaga w zakupach.
- Głowa
Nadaje się do gotowania i jako dodatek do salcesonów oraz kaszanek. Można podawać ją w galarecie i dodawać do bigosów oraz pasztetów, a dawniej wykorzystywano ją do przyrządzania rolad i faszerowania.
- Karkówka (zwana też schabem karkowym)
Doskonała do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Można ją peklować i przyrządzać z niej pieczenie, steki, bitki oraz panierowane kotlety.
- Podgardle
To dosyć tłuste mięso, dodawane na ogół do potraw z chudych mięs mielonych (np. pasztetów). Dobrze nadaje się również do przetopienia.
- Łopatka
Zwarte, lekko twarde mięso, które można gotować i dusić. Doskonałe do wyrobu kiełbas. Przyrządza się z niego pieczenie, zrazy, gulasze i potrawy mielone (np. klops i kotlet mielony).
- Golonka (przednia i tylna)
Najlepsza do gotowania lub pieczenia (w formie surowej czy peklowanej). Podaje się ją na gorąco lub w galarecie, można też dodawać golonkę do pasztetów.
- Nóżki
Do gotowania, a także na galarety lub wywary.
- Słonina
Zewnętrzna warstwa skóry. Używana do obkładania lub szpikowania suchych mięs. Wytopiony z niej tłuszcz można stosować do pieczenia i smażenia innych potraw. Słonina jest także idealna jako okrasa bądź podstawa zasmażki.
- Schab
Najdłuższy, jednolity mięsień grzbietu. Obok szynki najlepszy kawałek tuszy wieprzowej, z którego wyrabia się polędwicę. Idealny do pieczenia, duszenia i smażenia w formie kotletów z kostką lub bez.
- Żeberka
Ten fragment tuszy składa się z żeber wraz z mostkiem pokrytych cienką warstwą mięśni i tłuszczem. Żeberka idealnie nadają się do gotowania, duszenia i pieczenia.
- Boczek
Z dolnej części tuszy. Surowy najlepiej smakuje pieczony lub duszony, dodawany do wielu potraw rolad, kiełbas, pasztetów. Boczek w formie wędzony wzbogaca smak wielu dań.
- Biodrówka
Przednia część odcinka krzyżowego tuszy. Do gotowania, duszenia i smażenia, przyrządza się z niej najczęściej dania duszone, zrazy, sznycle i gulasz. Można na niej gotować wywary.
- Pachwina
Tłuste mięso używane do wyrobu wędlin. Można je przetapiać lub wykorzystać jako dodatek do nadzienia.
- Szynka
Z tylnego, górnego fragmentu tuszy. Do pieczenia, smażenia, duszenia i gotowania. Przygotowuje się z niej pieczenie, kotlety saute i panierowane, bryzole, steki, zrazy, mięso gotowane peklowane (podawane na zimno lub gorąco) oraz pieczenie duszone.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.