Kuchenne inspiracje na lato od Netto
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Sezon letni, obfitujący w świeże warzywa i owoce, stwarza doskonałą okazję do kulinarnych eksperymentów. Niezwykłe smaki zamknięte w słoikach lub wykorzystane do przygotowania zdrowych przekąsek i deserów utrwalą wakacyjne wspomnienia. Kuchenne inspiracje oraz akcesoria przydatne podczas letniego gotowania są dostępne w nowej ofercie sieci handlowej Netto.
Owocowe i warzywne przetwory, wypieki z owocami a może świeży i naturalny sok? Pomysłów na wykorzystanie sezonowych przysmaków jest wiele. Wystarczy kilka chwil spędzonych w kuchni, aby cieszyć się niezwykłym smakiem lata, nawet w ciągu kolejnych miesięcy. Odpowiednie akcesoria nie tylko ułatwią przygotowanie smacznych dań i napojów, ale też znacznie przyspieszą i umilą ten proces.
Czas na przetwory
Młode, aromatyczne pomidory, ogórki, cukinia czy papryka smakują świetnie jedzone na surowo – sprawdzają się doskonale jako składnik zdrowej sałatki lub smaczna i chrupiąca, witaminowa przekąska. Z części z nich z powodzeniem można przygotować też idealne na lato kremowe zupy, a nawet chłodniki, będące świetnym rozwiązaniem podczas upałów. Aby jednak cieszyć się jak najdłużej niezwykłym smakiem dojrzewających w słońcu warzyw, warto zamknąć je w słoiku i przygotować domowe przetwory. Dzięki pasteryzacji na długo zachowają świeżość i wystarczą aż do kolejnego sezonu. Przyda się do tego dostępny w Netto automat do pasteryzacji (279 zł), który jest doskonały do konserwacji zarówno warzyw, jak i owoców, np. kompotów czy dżemów. Urządzenie pozwala na jednoczesną pasteryzację aż 16 słoików, dzięki możliwości ułożenia ich w dwóch warstwach. Dodatkowe funkcje regulacji temperatury, minutnik oraz wyświetlacz LCD sprawiają, że jego obsługa jest wyjątkowo prosta i szybka. Automat umożliwia też podgrzewanie napojów oraz zup, a zintegrowany kranik ułatwia ich dozowanie. Podczas przygotowywania przetworów przydadzą się również słoiki (9 zł, 6 szt. w komplecie) oraz zakrętki (5 zł, 10 szt. w komplecie) lub słoiki z zakrętką (9 zł, 4 szt. w komplecie). Kiszenie ogórków będzie z kolei wygodniejsze dzięki trzylitrowemu słojowi szklanemu w komplecie ze szczypcami (14 zł).
Inspiracje Netto: sos paprykowy
Składniki
- 3,5-4 kg czerwonej papryki
- 20 dkg papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki cukru
- 2,5 łyżki soli
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Paprykę zmielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem czosnku). Gotować przez 10 minut. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Sos nałożyć do słoików. Pasteryzować w automacie przez 10 minut.
Łyk zdrowia
Naturalne soki owocowe charakteryzują się niezwykłym aromatem i bogatym, intensywnym smakiem. To również bomba witaminowa, która jest bardzo korzystna dla organizmu. Letni sezon, który obfituje m.in. w truskawki, maliny, wiśnie czy porzeczki, warto wykorzystać na przygotowanie świeżych soków owocowych. Przyda się do tego sokownik (99 zł). To urządzenie składające się z trzech ustawionych piętrowo garnków, a także gumowej rurki, które działa w oparciu o metodę gotowania na parze. Z powodzeniem można używać go na różnego rodzaju kuchenkach – gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Gotowy napój można wypić od razu lub przelać do słoików, np. beczułek z zakrętką (9 zł, 4 szt. w komplecie) i cieszyć się pysznym owocowym smakiem aż do następnego lata.
Inspiracje Netto: słodki sok z malin
Składniki:
- 4 kg malin
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Maliny wymieszać z cukrem i przełożyć do górnego pojemnika sokownika. Dolny pojemnik wypełnić wodą. Parować. Gotowy sok przelać do szklanek lub słoików i szczelnie zamknąć.
Domowe wypieki
Świeże owoce sezonowe to również doskonały składnik słodkich deserów. Wiśnie pod kruszonką, ciasto jogurtowe z truskawkami a może drożdżowe z rabarbarem? Opcji na letnie wypieki jest wiele i każdą z nich z pewnością warto wypróbować. Do prac przydadzą się stolnica bambusowa (26 zł), dzbanek z miarką (10 zł), przesiewacz do mąki (10 zł) oraz łyżka z wagą (27 zł). Niezbędne będą także formy do pieczenia – okrągła z pokrywką (22 zł), prostokątna (16 zł) oraz forma do muffinek (16 zł).
Inspiracje Netto: muffinki ze świeżymi jagodami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g świeżych jagód
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuszczone i przestudzone masło wymieszać z mokrymi składnikami. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Następnie połączyć składniki z obu misek i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffinki i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Oferta ważna od 3 sierpnia do wyczerpania zapasów.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.