Kuchenne inspiracje na lato od Netto
Walk PR
Dzielna 60
01-029 Warszawa
karolina.wegorek|walk.pl| |karolina.wegorek|walk.pl
+48 22 379 25 51
www.walk.pl
Sezon letni, obfitujący w świeże warzywa i owoce, stwarza doskonałą okazję do kulinarnych eksperymentów. Niezwykłe smaki zamknięte w słoikach lub wykorzystane do przygotowania zdrowych przekąsek i deserów utrwalą wakacyjne wspomnienia. Kuchenne inspiracje oraz akcesoria przydatne podczas letniego gotowania są dostępne w nowej ofercie sieci handlowej Netto.
Owocowe i warzywne przetwory, wypieki z owocami a może świeży i naturalny sok? Pomysłów na wykorzystanie sezonowych przysmaków jest wiele. Wystarczy kilka chwil spędzonych w kuchni, aby cieszyć się niezwykłym smakiem lata, nawet w ciągu kolejnych miesięcy. Odpowiednie akcesoria nie tylko ułatwią przygotowanie smacznych dań i napojów, ale też znacznie przyspieszą i umilą ten proces.
Czas na przetwory
Młode, aromatyczne pomidory, ogórki, cukinia czy papryka smakują świetnie jedzone na surowo – sprawdzają się doskonale jako składnik zdrowej sałatki lub smaczna i chrupiąca, witaminowa przekąska. Z części z nich z powodzeniem można przygotować też idealne na lato kremowe zupy, a nawet chłodniki, będące świetnym rozwiązaniem podczas upałów. Aby jednak cieszyć się jak najdłużej niezwykłym smakiem dojrzewających w słońcu warzyw, warto zamknąć je w słoiku i przygotować domowe przetwory. Dzięki pasteryzacji na długo zachowają świeżość i wystarczą aż do kolejnego sezonu. Przyda się do tego dostępny w Netto automat do pasteryzacji (279 zł), który jest doskonały do konserwacji zarówno warzyw, jak i owoców, np. kompotów czy dżemów. Urządzenie pozwala na jednoczesną pasteryzację aż 16 słoików, dzięki możliwości ułożenia ich w dwóch warstwach. Dodatkowe funkcje regulacji temperatury, minutnik oraz wyświetlacz LCD sprawiają, że jego obsługa jest wyjątkowo prosta i szybka. Automat umożliwia też podgrzewanie napojów oraz zup, a zintegrowany kranik ułatwia ich dozowanie. Podczas przygotowywania przetworów przydadzą się również słoiki (9 zł, 6 szt. w komplecie) oraz zakrętki (5 zł, 10 szt. w komplecie) lub słoiki z zakrętką (9 zł, 4 szt. w komplecie). Kiszenie ogórków będzie z kolei wygodniejsze dzięki trzylitrowemu słojowi szklanemu w komplecie ze szczypcami (14 zł).
Inspiracje Netto: sos paprykowy
Składniki
- 3,5-4 kg czerwonej papryki
- 20 dkg papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki cukru
- 2,5 łyżki soli
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Paprykę zmielić, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem czosnku). Gotować przez 10 minut. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Sos nałożyć do słoików. Pasteryzować w automacie przez 10 minut.
Łyk zdrowia
Naturalne soki owocowe charakteryzują się niezwykłym aromatem i bogatym, intensywnym smakiem. To również bomba witaminowa, która jest bardzo korzystna dla organizmu. Letni sezon, który obfituje m.in. w truskawki, maliny, wiśnie czy porzeczki, warto wykorzystać na przygotowanie świeżych soków owocowych. Przyda się do tego sokownik (99 zł). To urządzenie składające się z trzech ustawionych piętrowo garnków, a także gumowej rurki, które działa w oparciu o metodę gotowania na parze. Z powodzeniem można używać go na różnego rodzaju kuchenkach – gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Gotowy napój można wypić od razu lub przelać do słoików, np. beczułek z zakrętką (9 zł, 4 szt. w komplecie) i cieszyć się pysznym owocowym smakiem aż do następnego lata.
Inspiracje Netto: słodki sok z malin
Składniki:
- 4 kg malin
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Maliny wymieszać z cukrem i przełożyć do górnego pojemnika sokownika. Dolny pojemnik wypełnić wodą. Parować. Gotowy sok przelać do szklanek lub słoików i szczelnie zamknąć.
Domowe wypieki
Świeże owoce sezonowe to również doskonały składnik słodkich deserów. Wiśnie pod kruszonką, ciasto jogurtowe z truskawkami a może drożdżowe z rabarbarem? Opcji na letnie wypieki jest wiele i każdą z nich z pewnością warto wypróbować. Do prac przydadzą się stolnica bambusowa (26 zł), dzbanek z miarką (10 zł), przesiewacz do mąki (10 zł) oraz łyżka z wagą (27 zł). Niezbędne będą także formy do pieczenia – okrągła z pokrywką (22 zł), prostokątna (16 zł) oraz forma do muffinek (16 zł).
Inspiracje Netto: muffinki ze świeżymi jagodami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g świeżych jagód
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuszczone i przestudzone masło wymieszać z mokrymi składnikami. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Następnie połączyć składniki z obu misek i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffinki i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Oferta ważna od 3 sierpnia do wyczerpania zapasów.
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.