Komunikaty PR

Kuchnia sezonowa – sprawdź, jakie dania warto przygotować w sierpniu

2024-08-20  |  01:00
Biuro prasowe

Dlaczego warto jeść sezonowo?

To, co jemy, ma istotny wpływ na nasz nastrój oraz samopoczucie. Potrawy bogate 
w witaminy i minerały to podstawa zrównoważonej diety. Wykorzystanie dojrzałych, świeżych warzyw daje nam gwarancję najlepszej jakości potrawy, ponieważ charakteryzują się one większą ilością składników odżywczych, niż te dostępne poza sezonem, na przykład w postaci mrożonek. Nie wolno również zapominać, że świeży produkt jest smaczniejszy, a przecież w gotowaniu na tym najbardziej nam zależy. Aby podkreślić smak dania, warto pamiętać również o odpowiednich przyprawach. VEGETA uniwersalna to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która sprawdzi się do mięsa, warzyw, zup, pieczeni czy też prostych dań. Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw sprawiają, że zastosowania VEGETA są zatem nieograniczone.

Różnorodność warzyw w sierpniu

Duża dostępność warzyw sezonowych latem pozwala nam cieszyć się bogactwem smaków 
i różnorodnością na talerzu. Szczególnie w sierpniu mamy możliwość tworzenia kolorowych, obfitujących w wartości odżywcze jadłospisów i odkrywania nowych połączeń składników każdego dnia. Jest w czym wybierać. Soczyste i pełne smaku pomidory sprawdzą się do sałatek i sosów. Wszechstronny składnik wielu dań, czyli cukinię, można dusić, używać do zup lub grillować. Podobnie jak soczystą kukurydzę oraz bakłażana, które także stanowią doskonały dodatek do sałatek. Świeża marchew oraz chrupiąca fasolka szparagowa to świetne uzupełnienie dań obiadowych. Aby nadać niepowtarzalnego smaku i wydobyć ze świeżych składników to, co najlepsze, warto dodać do potraw mieszanki przypraw takie jak VEGETA Natur do warzyw z grilla, która pasuje do wszystkich rodzajów warzyw oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów. Ta kompozycja przypraw i ziół pomoże uzyskać aromatyczny i naturalny smak. 

Leczo z cukinią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej PODRAVKA z butelki
  • VEGETA Uniwersalna (1 łyżeczka)

W garnku podgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiełbasę obierz i pokrój na plasterki, dodaj do cebuli i dalej smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Do całości dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, smaż na nieco większym ogniu przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę VEGETA Uniwersalna do potrawy oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszając, podsmaż wszystko przez kolejne 5 minut. Na koniec wlej passatę pomidorową PODRAVKA i wymieszaj. Gotuj pod przykrywką jeszcze przez około 5 minut. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.