Komunikaty PR

Kuchnia Zero Waste, czyli co zrobić z niewykorzystanym nabiałem

2020-09-30  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania Omlet ( 0.18 MB )

Marnowanie żywności to poważny, globalny problem natury zarówno ekonomicznej, środowiskowej jak i etycznej. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego oraz zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Negatywne skutki odczuwamy też w naszych portfelach, bo wraz z wyrzuconą do kosza żywnością, tracimy minimum kilkadziesiąt złotych miesięczne. Na szczęście zdajemy sobie sprawę z powagi tej sytuacji coraz częściej, a sposobów na wykorzystanie resztek jest bardzo dużo. Czasem jednak po prostu brakuje nam pomysłu co zrobić z otwartym serem czy mlekiem, jak postępować by pozostałości nie trafiały do kosza?

Obecnie trend Zero Waste staje się coraz bardziej popularny, choć w licznych gospodarstwach domowych, wciąż wiele kilogramów pożywienia trafia do kosza i marnuje się. Na szczęście, właściwego gospodarowania żywnością można się nauczyć, co pozwoli nam nie tylko ograniczyć miesięczne wydatki, ale też przyczyni się do dbania o środowisko naturalne. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, edukują się w tym zakresie i zaczynają wdrażać zasady Zero Waste w codziennym życiu. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, dzięki którym nauczymy się w pełni wykorzystywać to, co mamy w lodówce.

1. Na zakupy z listą

Zanim udamy się do sklepu, sprawdźmy czego brakuje w naszej lodówce i na kuchennych półkach. Unikniemy w ten sposób dublowania się składników, które już mamy w domu, a którym kończy się termin przydatności do spożycia. Kupujmy tylko to, czego naprawdę potrzebujemy. W tym celu najlepiej stworzyć w domu listę zakupów, a w sklepie wybierać tylko to, co się na niej znajduje. Warto także sięgać po produkty w opakowaniach gwarantujących im dłuższą świeżość oraz chroniących przed wysychaniem. Na przykład system typu otwórz-zamknij stosowany w przypadku żółtych serów Mlekpolu sprawi, że pozostają one bardziej aromatyczne.

2. Dojadaj, przetwarzaj, zamrażaj

Pożywienie najczęściej marnuje się, gdy nie dojadamy go do końca. Zdarza się, że otworzymy opakowanie, a potem o nim zapomnimy. Aby ograniczyć wyrzucanie do kosza pamiętajmy, że jeśli na kolację otworzymy twaróg i położymy go na kanapki, to następnego dnia warto wykorzystać go np. jako dodatek do drugiego śniadania w pracy. Możemy go też wymieszać ze śmietaną, cukrem oraz cynamonem i spożytkować jako nadzienie do naleśników. Istotą Zero Waste jest, by dojadać z już otwartych opakowań lub przetwarzać artykuły spożywcze, których mamy w lodówce za dużo. Pamiętajmy też o mrożeniu i wekowaniu, które zabezpieczają jedzenie przed zepsuciem, dzięki czemu zapas żywności będzie można wykorzystać w późniejszym terminie.

3. Planuj posiłki

Często zdarza się, że do przygotowania obiadu, np. zupy pomidorowej, potrzebujemy tylko 2- 3 łyżek śmietany. Następnie niewykorzystany do końca produkt stoi w lodówce, aż po kilku dniach okazuje się, że należy go wyrzucić. Sposobem rozwiązania tego problemu jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Dzięki temu rozpoczęty kubeczek śmietany będzie można w kolejnych dniach wykorzystać np. do przygotowania pysznego makaronu z sosem alla carbonara. Układając menu wcześniej nie tracimy czasu, szukając codziennie pomysłu na obiad, a także możemy precyzyjnie oszacować wielkość planowanych zakupów.

Producenci podążają dziś za trendami, obserwują rynek, a także dostosowują swoje produkty do potrzeb konsumentów. SM Mlekpol na przykład, postanowił zamknąć swoje najpopularniejsze sery w mini-paczuszki i tak mamy dziś w sklepach porcje sera  Edam i Gouda o wadze 100 gram, co stanowi idealną ilość na jeden posiłek składający się z kanapek lub przekąskę.

Makaron z sosem alla carbonara

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 30 g sera Jantar Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy i odcedzamy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę, aż do lekkiego zarumienienia. Czosnek drobno siekamy i dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 5 minut. W misce mieszamy żółtka ze 120 ml śmietany oraz drobno startym serem. Resztę wlewamy na patelnię z boczkiem. Zmniejszamy płomień i dodajemy masę jajeczną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż do momentu zagęszczenia sosu. Zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy całość. Serwujemy na głębokich talerzach udekorowane świeżą bazylią, serem i pieprzem.

4. Do gotowania wykorzystuj resztki

Jedną z często niewykorzystywanych kategorii produktowych jest nabiał. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Edynburskim, na całym świecie rocznie wyrzuca się aż 116 milionów ton nabiału. Kto z nas nie doświadczył sytuacji, w której nie spożył czegoś od razu, a potem w jego lodówce został plaster żółtego sera czy końcówka mleka? Zamiast wyrzucać, warto wykorzystać te resztki do przygotowania sycących i zdrowych potraw. Idealnie sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju omlety i potrawy jednogarnkowe.

Omlet

Składniki dla 2 osób:

  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka Łaciate 3,2%
  • 3 większe pomidorki koktajlowe
  • 40 g startego sera mozzarella Mlekpol
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki masła extra Łaciate
  • 100 g świeżego szpinaku w liściach
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie go osuszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła oraz starty czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, smażymy około 1-2 minut mieszając. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko i pieprz. Mocno roztrzepujemy jajka widelcem, aby je napowietrzyć. Dodajemy do nich podsmażony szpinak oraz ser. Wszystkie składniki dobrze mieszamy w misce. Następnie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wlewamy jajka wraz ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Możemy podnieść przykrywkę na ostatnią minutę. Omlet posypujemy szczypiorkiem i w ten sposób pyszne i pożywne śniadanie gotowe! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie Biuro prasowe
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w
Żywienie Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy
2024-04-29 | 17:00

Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy

Marka FRUGO Energy poszerza portfolio energetyków o nowe produkty z linii „Be Frr…with No ID!”. Zapewniają one dawkę naturalnej energii dzięki składnikom z yerba

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.