Kulinarne eksperymenty z wegańskim majonezem
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr@bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Majonez to nieodłączny element wielu popularnych przekąsek. Mogłoby się wydawać, że osobom na diecie wegańskiej, ciężko będzie go czymś zastąpić… Nic bardziej mylnego. Obecnie, w sklepach możemy znaleźć coraz większą gamę roślinnych alternatyw tradycyjnych produktów, w tym majonezu. Taka wersja tego popularnego sosu idealnie komponuje się z nie tylko z warzywami, ale otwiera wiele nowych możliwości dla roślinnego gotowania!
Majonez Kielecki roślinny to doskonała propozycja dla tych, którzy na co dzień rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko! Także osoby spożywające mięso czy nabiał chętnie sięgają po ten produkt. I nic dziwnego – jego smak niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji popularnego sosu. Skład oparty na oleju rzepakowym, białkach grochu i aromatycznej musztardzie sprawia, że jest on doskonałym uzupełnieniem wielu rozmaitych przekąsek.
Kalafior w nowej odsłonie
Kalafior to warzywo, które skrywa w sobie niesamowity potencjał! Odpowiednio przyprawione i przyrządzone skradnie niejedno serce. Nasza propozycja to aromatyczny, pieczony kalafior z cytrynowym sosem majonezowym i granatem.
Zaczynamy od umycia kalafiora i pokrojenia go w grube plastry. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim naczyniu przygotowujemy mieszankę z 1/3 szklanki oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, ostrej papryki, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soli oraz pieprzu, po czym smarujemy nią z obu stron plastry kalafiora. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut, przewracając wszystkie kawałki na drugą stronę w połowie czasu. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego z dwiema łyżkami soku z cytryny oraz skórką startą z jednej cytryny. Po upieczeniu delikatnie skrapiamy nim kalafiora i posypujemy pestkami granatu. Gotowe!
Frytki? Nie tylko z ziemniaka!
Kto powiedział, że frytki muszą być ciężkie i tuczące? Możemy przygotować je także w nieco odchudzonej wersji – na przykład z marchewki. Do tego wystarczy odrobina aromatycznego sosu i mamy idealną przekąskę na każdą porę dnia!
Przygotowanie frytek zaczynamy od obrania marchewki (około 400g) i pokrojenia jej w słupki. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej, odrobinę wędzonej papryki, ostrą paprykę, szczyptę cynamonu oraz pieprz. Sól dodamy po upieczeniu, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Słupki marchewki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby w miarę możliwości nie stykały się ze sobą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza aż do zarumienienia się frytek. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. W niewielkim naczyniu łączymy ze sobą dwie czubate łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego, łyżkę passaty pomidorowej, 1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Upieczone frytki solimy i podajemy z pysznym, całkowicie wegańskim sosem. Smacznego!
Cena sugerowana Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.