Komunikaty PR

Kulinarne inspiracje: kanapki pełne wiosennych smaków

2024-03-21  |  01:00
Biuro prasowe

Kanapka to doskonały pomysł na szybki posiłek o każdej porze dnia. Plasterki soczystych warzyw, aromatycznych wędlin i rozpływających się w ustach serów, ukryte między dwiema kromkami pieczywa, to doskonała baza, którą można uzupełniać i modyfikować na setki różnych sposobów. Wiosną, gdy wybór świeżych składników jest coraz większy, możemy w pełni oddać się naszym kulinarnym fantazjom, by każdego dnia serwować domownikom pachnące słońcem kanapki. Poznaj kilka inspiracji, dzięki którym każdy sięgnie po nie z apetytem na więcej.

 

Sekret kanapkowych mistrzów – klasyka z autorskim sznytem

 

Podobno klasyczne kanapki powstały z lenistwa pewnego angielskiego hrabiego, który pewnego dnia poprosił swojego kucharza o przygotowania dania, które będzie mógł jeść bez sztućców, w dowolnym miejscu i czasie. To całkiem ciekawa teoria, choć przekładanie pieczywa różnymi składnikami było znane już od czasów wypieku pierwszych chlebów.

 

Każdy zakątek na świecie ma swoje własne sposoby przygotowywania i serwowania kanapek. Sekretem najbardziej kultowych kanapek zawsze są świeże, lokalne i sezonowe składniki oraz naturalnie wypiekane pieczywo. Smak poszczególnych warstw uzupełniają i wzmacniają oryginalne sosy, których skład często stanowi ściśle strzeżoną tajemnicę. Wiosna to idealny czas, by stworzyć własne autorskie receptury i rytuały związane ze wspólnym spożywaniem posiłków. Świeże produkty i poranne promienie słoneczne zachęcają do tworzenia fantazyjnych śniadań, które dodadzą energii na cały aktywny dzień.

 

– Dojrzewający ser żółty to znakomite źródło dobrze przyswajalnego białka, nic więc dziwnego, że sięgamy po niego w pierwszej połowie dnia, gdy chcemy dodać sobie energii i nasycić się na dłużej - zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. – To także bogactwo wapnia i innych cennych mikroelementów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, m.in. układu nerwowego i hormonalnego. Ponadto zawartość tłuszczu sprawia, że warzywa i owoce spożywane w towarzystwie kilku plasterków żółtego sera, mogą oddać nam to, co w nich najbardziej wartościowe: witaminy A, D, E i K. – dodaje.

 

Komponując fantazyjne kanapki warto pamiętać, że dodatek sera żółtego nie zawsze musi mieć formę powszechnie znanych plasterków. Tarty lub roztopiony ser żółty stanowi także aromatyczną bazę sosów do kanapek lub kremowych past i smarowideł. Do kanapek podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno doskonale pasuje pesto z ziół, na przykład to z przepisu na grzanki z pesto bazyliowym, który podajemy na końcu artykułu. Receptura klasycznego pesto jest na tyle uniwersalna, że bazylię możemy zastąpić innymi świeżymi ziołami – kolendrą, natką pietruszki lub miętą, a także listkami szpinaku lub rukoli. Możemy także eksperymentować z różnymi gatunkami serów.

 

Odkryj moc nowalijek!

 

Wiosną wszystko budzi się do życia. Rodzące się na nowo rośliny są prawdziwą bombą witamin. Ich dodatek sprawia, że nawet najbardziej klasyczne dania, takie jak kanapki, o tej porze roku smakują wyjątkowo orzeźwiająco. Delikatnie ostry smak świeżych listków i korzeni doskonale współgra z delikatnymi twarogami i kremowymi serami żółtymi. Odrobina naturalnego jogurtu i zdrowego oleju roślinnego zapewniają nie tylko odpowiednią konsystencję kanapkowych past, ale także dodatek probiotyków i kwasów tłuszczowych, tak potrzebnych naszemu organizmowi po zimie.

Chrupiące rzodkiewki, soczyste sałaty, wyraziste młode cebulki, czy ostry szczypior to prawdziwe wiosenne skarby. Zanim pojawią się na straganach targowych możemy sami podjąć się ich uprawy. Hodowanie ziół, cebulek, kiełków i mikrolistków na domowym parapecie wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina uwagi i cierpliwości.

 

Ciekawym pomysłem na niestandardowy dodatek do świeżych wiosennych warzyw jest ser marynowany – przepis podajemy pod artykułem. Kremowa gouda, łagodny ementaler, delikatnie kwaskowaty ser edamski, czy zdecydowanie ostrzejszy cheddar – aromatyczna marynata podbije smak każdego gatunku sera. Wystarczy odrobina ulubionych świeżych ziół i dobrego oleju roślinnego, by szybko wyczarować oryginalny dodatek do przesiąkniętych wiosną nowalijek.

 

Kanapka na ciepło – idealna rozgrzewka przed pełnią wiosny!

 

Nasza zimowa dieta obfitowała w pożywne, ostre, gęste i gorące dania. I choć czując na twarzy pierwsze promienie słońca, mamy ochotę pożegnać się z nimi na dobre, warto zmieniać nasz sposób żywienia powoli i stopniowo. Podawana na ciepło lub delikatnie podgrzana kanapka to idealny kompromis, w sam raz na przednówek. Jaki ser wybrać do tego typu potraw?

 

Ewa Polińska z MSM Mońki radzi, by wybierając ser żółty, który planujemy poddawać obróbce termicznej, postawić na gatunki o większej wilgotności. Ze względu na luźniejsze rozłożenia białek, tego rodzaju sery znacznie łatwiej się topią, tworząc jednolitą, jedwabistą masę. Sery twarde i suche po roztopieniu są bardziej oleiste i ziarniste w swojej strukturze. Ponadto wyraźnie oddzielają się od reszty składników, co psuje efekt końcowy dania. Bardzo dobrze rozpuszcza się zarówno Gouda, Ementaler, jak i ser Edamski, jednak prawdziwe bogactwo smaków i aromatów uzyskamy mieszając różne gatunki serów.

 

Grzanka z pesto bazyliowym

 

Składniki:

 

- duży pęczek świeżej bazylii

- 2 łyżki łuskanego słonecznika

- 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki

- 2 ząbki czosnku

- 150 ml oliwy z oliwek

- sól i pieprz do smaku

- bagietka pszenna

 

Wykonanie:

 

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przełożyć do pojemnika, polać oliwą i zmiksować. Dodać drobno pokrojone listki bazylii, starkowany ser i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Pesto podawać na kromkach podpieczonej bagietki.

 

Ser marynowany

 

Składniki:

 

- 200 g sera Gouda MSM Mońki

- garść oliwek zielonych z pestką

- garść oliwek Kalamata

- 3 sztuki świeżej papryki pepperoni

- 3 gałązki świeżego rozmarynu

- 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

Przygotowanie:

 

Ser pokroić w dwucentymetrowe kostki, dodać oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Odstawić na parę dni, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak.

 

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.