Kulinarne odkrycia Ameryki – konkurs dla młodych kucharzy
Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają młodych kucharzy
i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie „Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021”.
Amerykańskie przysmaki: łosoś, mintaj i wołowina – to główni bohaterowie konkursu adresowanego do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lata. Uczestnicy będą mieli za zadanie samodzielnie zaproponować przepisy na przekąskę i danie główne dla 3 osób a także przygotować potrawy na podstawie tych przepisów. Przekąska musi zostać przygotowana z łososia lub mintaja, a danie główne z użyciem amerykańskiej wołowiny jako składnika głównego.
Amerykańskie produkty takie jak łosoś, mintaj czy wołowina mają bardzo dobre właściwości odżywcze i umożliwiają przygotowanie rozmaitych potraw, które pozwolą młodym kucharzom wykazać się ich pełną gastronomiczną kreatywnością.
Termin zgłoszeń
Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą do 10 maja br. Osoby, które zakwalifikują się do kolejnego etapu będą miały tydzień na przygotowanie swoich propozycji przepisów, a na ich podstawie również dań z otrzymanych wcześniej amerykańskich produktów. Uczniów oceniać będzie jury złożone z uznanych ekspertów i szefów kuchni: Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk oraz Piotr Pietrzyk, jako sekretarz komisji.
3 młodych kucharzy, wybranych przez jury zostanie zaproszonych do kolejnego etapu, jakim jest wielki finał. Wydarzenie odbędzie się 25 maja 2021 r. w Instytucie Kulinarnym Selgros TransGourmet w Warszawie. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w konkursie a dla 3 młodych kucharzy, którzy wezmą udział w finale, przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe m.in. zestawy profesjonalnych noży.
Regulamin konkursu
Szczegóły oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://www.kulinarneodkryciaameryki.pl/
Zgłoszenia przyjmowane są przez formularz zgłoszeniowy.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.