Komunikaty PR

Kulinarne odkrycia Ameryki – konkurs dla młodych kucharzy

2021-05-06  |  01:00
Biuro prasowe

Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają młodych kucharzy
i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie „Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021”.

Amerykańskie przysmaki: łosoś, mintaj i wołowina – to główni bohaterowie konkursu adresowanego do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lata. Uczestnicy będą mieli za zadanie samodzielnie zaproponować przepisy na przekąskę i danie główne dla 3 osób a także przygotować potrawy na podstawie tych przepisów.  Przekąska musi zostać przygotowana z łososia lub mintaja, a danie główne z użyciem amerykańskiej wołowiny jako składnika głównego.

Amerykańskie produkty takie jak łosoś, mintaj czy wołowina mają bardzo dobre właściwości odżywcze i umożliwiają przygotowanie rozmaitych potraw, które pozwolą młodym kucharzom wykazać się ich pełną gastronomiczną kreatywnością.

Termin zgłoszeń

Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą do 10 maja br. Osoby, które zakwalifikują się do kolejnego etapu będą miały tydzień na przygotowanie swoich propozycji przepisów, a na ich podstawie również dań z otrzymanych wcześniej amerykańskich produktów. Uczniów oceniać będzie jury złożone z uznanych ekspertów i szefów kuchni: Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk oraz Piotr Pietrzyk, jako sekretarz komisji.

3 młodych kucharzy, wybranych przez jury  zostanie zaproszonych do kolejnego etapu, jakim jest wielki finał. Wydarzenie odbędzie się 25 maja 2021 r. w Instytucie Kulinarnym Selgros TransGourmet w Warszawie. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w konkursie a dla 3 młodych kucharzy, którzy wezmą udział w finale, przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe m.in. zestawy profesjonalnych noży. 

Regulamin konkursu

Szczegóły oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://www.kulinarneodkryciaameryki.pl/ 

Zgłoszenia przyjmowane są przez formularz zgłoszeniowy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.