Komunikaty PR

Kulinarne odkrycia Ameryki – konkurs dla młodych kucharzy

2021-05-06  |  01:00
Biuro prasowe

Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Klubem Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni zapraszają młodych kucharzy
i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie „Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021”.

Amerykańskie przysmaki: łosoś, mintaj i wołowina – to główni bohaterowie konkursu adresowanego do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lata. Uczestnicy będą mieli za zadanie samodzielnie zaproponować przepisy na przekąskę i danie główne dla 3 osób a także przygotować potrawy na podstawie tych przepisów.  Przekąska musi zostać przygotowana z łososia lub mintaja, a danie główne z użyciem amerykańskiej wołowiny jako składnika głównego.

Amerykańskie produkty takie jak łosoś, mintaj czy wołowina mają bardzo dobre właściwości odżywcze i umożliwiają przygotowanie rozmaitych potraw, które pozwolą młodym kucharzom wykazać się ich pełną gastronomiczną kreatywnością.

Termin zgłoszeń

Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą do 10 maja br. Osoby, które zakwalifikują się do kolejnego etapu będą miały tydzień na przygotowanie swoich propozycji przepisów, a na ich podstawie również dań z otrzymanych wcześniej amerykańskich produktów. Uczniów oceniać będzie jury złożone z uznanych ekspertów i szefów kuchni: Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk oraz Piotr Pietrzyk, jako sekretarz komisji.

3 młodych kucharzy, wybranych przez jury  zostanie zaproszonych do kolejnego etapu, jakim jest wielki finał. Wydarzenie odbędzie się 25 maja 2021 r. w Instytucie Kulinarnym Selgros TransGourmet w Warszawie. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w konkursie a dla 3 młodych kucharzy, którzy wezmą udział w finale, przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe m.in. zestawy profesjonalnych noży. 

Regulamin konkursu

Szczegóły oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie: https://www.kulinarneodkryciaameryki.pl/ 

Zgłoszenia przyjmowane są przez formularz zgłoszeniowy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.