Komunikaty PR

Kulinarne trendy na rok 2023

2023-01-31  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/

Minione miesiące stały pod znakiem matchy, roślinnych alternatyw mięsa i dań w wersji air fry, na punkcie których oszalał cały świat. Wraz z podsumowaniem roku przychodzi również pora na przewidywania, co nas czeka w przyszłości — tanie gotowanie, eko nawyki, a może rezygnacja z większości sprzętów kuchennych? Które trendy i zwyczaje jedzeniowe będą królować w nowym roku?

Prostota, wszechstronność oraz pomysłowość, tak w skrócie opisać można gotowanie w 2023 roku. Szybkie i łatwe przyrządzanie potraw, a także maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych będą królowały w kuchni w nowym roku. Gotowanie w duchu less waste i troska o środowisko na stałe zagościły w gastronomicznym świecie, a z roku na rok tylko umacniają swoją pozycję. Hacki na oszczędzanie pozostaną z nami na dłużej — ograniczanie zużycia prądu oraz wody będzie na czasie! Co jeszcze zaserwuje nam 2023 rok?

O kulinarnych trendach oraz prognozach mówi Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe.

Świadome wybory

W następnym roku jeszcze większą uwagę będziemy przywiązywać do jakości i pochodzenia produktów. Możemy się spodziewać prawdziwego renesansu targowisk i bazarów, od których oczekuje się, że produkt będzie świeży, lokalny i pozbawiony plastikowego opakowania. Na talerzach królować będą sezonowe warzywa i owoce, idealnie wpisujące się w budżetowe gotowanie — są tańsze, smaczniejsze i bardziej odżywcze. Można wykorzystać je na wiele sposobów: świetnie sprawdzą się do stosunkowo tanich propozycji jednogarnkowych, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie produktów i niemarnowanie żywności. Uniwersalny i pożywny składnik na topie? Rośliny strączkowe! Soczewica, groch oraz ciecierzyca szturmem wdarły się do wielu kuchni. To niedroga i zdrowa alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego, którego produkcja znacząco obciąża środowisko. Jak zaznaczają eksperci, w obliczu zachodzących zmian klimatycznych, świadomość wpływu jedzenia nie tylko na nasze zdrowie, ale również na naturę będzie szczególnie pożądana[1].

Prościej i szybciej

W trakcie pandemii gotowanie w domu było koniecznością, dzięki której wiele osób przekonało się do samodzielnego przyrządzania dań i ograniczyło kupowanie jedzenia na mieście. Ten nawyk pozostał z nami do dziś i wygląda na to, że nigdzie się nie wybiera. Jednak szybkie tempo życia i natłok obowiązków skutecznie zniechęcają do długiego spędzania czasu w kuchni. Z pomocą przychodzą rozwiązania pozwalające na szybsze i łatwiejsze gotowanie, które będą cieszyć się ogromną popularnością w nadchodzącym roku. Po pierwsze, planowanie jadłospisu i zakupów spożywczych — zawsze będziesz mieć pod ręką produkty potrzebne do wykonania posiłku. To także sposób na oszczędzanie — impulsywne zakupy powodują, że kupujemy więcej i w efekcie wyrzucamy nietkniętą żywność, a wraz z nią pieniądze. W bardziej efektywnym przyrządzaniu dań nieocenioną pomocą są liczne udogodnienia technologiczne — multicookery czy roboty kuchenne. W 2022 roku prym wiodły dania z frytkownic beztłuszczowych, których popularność stale rośnie. Czym podbiły serca klientów na całym świecie? Sekret tkwi w ich uniwersalności — oprócz „smażenia” gorącym powietrzem, często posiadają też dodatkowe funkcje jak pieczenie, podgrzewanie czy grillowanie. Tak jak intuicyjne multicookery z opcją szybkowaru, znacząco skracają czas obróbki termicznej oraz pozwalają przygotować pyszne i pełnowartościowe dania — i to przy minimalnym wysiłku.

Smaki dzieciństwa

Jedzenie przestało być wyłącznie pożywieniem, ale stało się źródłem przyjemności, radości czy komfortu. W 2023 roku coraz więcej osób będzie się skłaniać ku nostalgii i bliskim sercu osobom. Na talerzach ponownie zagoszczą dania przypominające beztroskie chwile dzieciństwa. Klasyki jak m.in.: lane kluski, chleb w jajku czy zupa szczawiowa odrodzą się na nowo — nieraz w wersji z nowoczesnym twistem. Comfort food z dziecięcych lat nie może się obyć bez odpowiedniej prezentacji. Razem z zapomnianymi smakami do łask powrócą naczynia w stylu retro. Subtelne kwiaty i ręcznie malowane wzory już teraz królują na zdjęciach w mediach społecznościowych i są pożądanym dodatkiem vintage. Wzrośnie także rola wspólnego gotowania i biesiadowania w gronie najbliższych. Jedzenie ma pielęgnować relacje i budować między nami więzi, poprawiając nastrój oraz dając poczucie komfortu i przynależności do wspólnoty. W nadchodzącym roku głośno wybrzmi stwierdzenie, że jedzenie łączy ludzi!

Stawianie na oszczędzanie

Rosnące ceny prądu spowodowały, że ograniczanie zużycia energii elektrycznej jest już nie tylko trendem, ale i koniecznością. To właśnie w kuchni znajduje się najwięcej prądożernych sprzętów, jak piekarnik czy kuchenka. Jak zatem oszczędzać na rachunkach? Przewiduje się, że w 2023 roku w wielu domostwach zwiększy się wykorzystanie drobnego AGD — mikrofalówek, szybkowarów i opiekaczy, chętniej wykorzystywanych niż tradycyjny piekarnik[2]. Na topie będzie intuicyjność, wytrzymałość i funkcjonalność urządzeń. Na uwagę zasługują te posiadające wiele rozwiązań w jednym sprzęcie, jak multicookery, które z powodzeniem mogą zastąpić piekarnik, ale i grilla. Co więcej, dzięki prawie natychmiastowemu nagrzewaniu się i lepszemu obiegowi powietrza wewnątrz, skracają czas przygotowania potraw do minimum, redukując zużycie prądu. Zarówno air fryery, jak i multicookery łączące w sobie wiele funkcji — pieczenie, smażenie czy gotowanie pod ciśnieniem — mogą stanowić nawet jedyny sprzęt gotujący w kuchni. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, staraj się pamiętać podczas gotowania o kilku prostych zasadach. Przygotowując dania na kuchence, przykryj je pokrywką, aby uniknąć “uciekania” ciepła. Nie uchylaj także bez potrzeby drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, a gdy postanowisz z niego skorzystać, upiecz w nim kilka produktów — ziemniaki, mięso i warzywa, wykorzystując nagrzany sprzęt do maksimum.

Kulinarnie 2023 rok będzie stał pod znakiem racjonalnego zużywania prądu i ekonomicznego gotowania. Pozwoli to podreperować domowy budżet i ograniczyć marnowanie żywności. Na talerzach zagoszczą lokalne warzywa i owoce dopasowane do panującej pory roku, a wspaniałe chwile z bliskimi zapewni nam wspólne ucztowanie.

 


[1] Specialty Food Association’s (SFA) Trendspotter Panel

[2] Mintel’s 2023 Global Food and Drink Trends

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.