„Kulinarnie Mocni” otwierają Nowy Rok wspólnym gotowaniem
Kolejny raz łączą siły, aby uczyć zdrowego i pomysłowego gotowania, a także mądrego zarządzania produktami. Piąta edycja programu zwraca szczególną uwagę na problem marnowania żywności.
Druga odsłona warsztatów miała miejsce 10 stycznia i tym razem, edukatorzy Banków Żywności wspólnie z Maciejem Wawryniukiem, Szefem Kuchni Kamis, gotowali w podwarszawskim Stefanowie, w siedzibie firmy McCormick Polska. Na temat przewodni wybrano jajka – produkt łatwo dostępny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W połączeniu z przyprawami i nawet niewielką ilością dodatków pozwala przygotować pożywne posiłki bez względu na porę dnia i preferencje smakowe – od wytrawnych do słodkich dań. Podczas piątkowego spotkania jajka stanowiły wiodący składnik wszystkich opracowywanych przepisów, a także zainspirowały organizatorów do stworzenia hasła patronującego drugiej odsłonie warsztatów: Ale jaja!
Najnowszy raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2019”[1] podaje, że jednym z powodów marnowania żywności jest mała kreatywność w kuchni.
– Choć trudno w to uwierzyć, aż 10 % badanych przyznaje, że wyrzuca jedzenie, bo nie ma pomysłu na wykorzystanie danego produktu. To chyba najbardziej absurdalny powód marnowania jedzenia, dlatego razem z marką Kamis chcemy inspirować i udowadniać, że naprawdę w prosty sposób można wyczarować pyszne danie z dowolnego produktu – komentuje Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.
Dlatego podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”, organizatorzy zachęcają do otwartości na smaki i nowe doświadczenia podczas gotowania. Nieodzowne znaczenie ma także nauka technik kulinarnych, dzięki którym edukatorzy zyskują odwagę do eksperymentowania w kuchni – modyfikowania przepisów, zamieniania produktów na inne, tworzenia własnych kompozycji smakowych.
Moją rolą, jako trenera edukatorów Banków Żywności, jest przekazywanie wiedzy, jak gotować w prosty i szybki sposób z wykorzystaniem podstawowych składników. Stworzenie pełnowartościowych, a przede wszystkim zdrowych posiłków nie wymaga koszyka pełnego zakupów. Często wystarczy kilka produktów, ulubione przyprawy i trochę inwencji twórczej – mówi Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, ekspert programu „Kulinarnie Mocni”.
O programie
„Kulinarnie Mocni” to inicjatywa edukacyjna Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, właściciela marki Kamis. Od 2015 roku konsekwentnie przekazują wiedzę o zdrowym i kreatywnym gotowaniu. Zorganizowano już 1700 warsztatów dla ponad 24 000 osób z całej Polski. Akcja edukacyjna obejmuje swym zasięgiem kilkadziesiąt miast. Podczas lokalnych warsztatów, trenerzy i eksperci ds. żywienia Banków Żywności przekazują zdobytą wiedzę kulinarną wszystkim uczestnikom Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.
Więcej informacji o akcji: www.kulinarniemocni.pl
[1] Na podstawie: „Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności”, prof. Dr hab. D. Kołożyn – Krajewska, dr inż. B. Bilska, dr inż. M. Tomaszewska, SGGW 2019

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.