Lekkie i roślinne połączenia smakowe
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Późna wiosna oraz lato to czas największej obfitości świeżych warzyw i owoców. Chętniej ruszamy wtedy po zakupy do najbliższego warzywniaka i zaopatrujemy się w sezonowe dodatki. Dlatego kiedy, jeśli nie latem, testować wegańskie lub wegetariańskie przepisy i odkrywać nowe, lekkie połączenia smaków?
Ciężkie i sycące dania, takie jak gęste zupy czy makarony z kremowym sosem, cieszą się zdecydowanie większym powodzeniem w zimowe miesiące. Lato to czas lekkich sałatek, past i świeżych ziół. Nadchodzące gorące dni są doskonałą okazją do częstszego sięgania po składniki w wersji light lub roślinne odpowiedniki popularnych produktów. Oto dwa przepisy pełne zielonych warzyw, idealne na letni lunch!
Bób i mięta
Sezon na bób trwa tylko od czerwca do sierpnia, więc jego fani mają niewiele czasu, żeby nacieszyć się tym smacznym i zdrowym warzywem. Właśnie dlatego warto maksymalnie wykorzystać ciepłe miesiące i wypróbować wiele rozmaitych przepisów z jego dodatkiem w roli głównej. Na pierwszy ogień szybki, łatwy i całkowicie roślinny przepis na pastę z bobu i świeżej mięty. Potrzebne składniki:
- 500 g ugotowanego bobu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej mięty
- sól, pieprz i sok z cytryny
Bób obieramy z łupinek i przekładamy do dużej miski, do której dodajemy również resztę składników (poza miętą). Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę (wedle upodobań). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec dosypujemy drobno posiekaną miętę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać do niej jeszcze trochę oliwy z oliwek lub odrobinę wody. Podajemy z grzankami, pitą lub jako dip do warzyw.
Lekka sałatka Cezar ze szparagami
Sałatka Cezar to klasyczne danie, które chyba każdy z nas przygotowywał chociaż raz. Prosta, aromatyczna, sycąca – czego chcieć więcej? Szparagów! Taki sezonowy dodatek sprawi, że ta popularna sałatka stanie się jeszcze smaczniejsza, a wykorzystanie w sosie Majonezu Kieleckiego lekkiego jest dobrym sposobem na „odchudzenie” dania – w sam raz na lato.
Składniki na sałatkę:
- sałata rzymska
- pierś z kurczaka
- ok. 10 szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pszenna bułka lub kawałek bagietki
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeżo mielony czarny pieprz
Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w cienkie paski i zamarynowania jej w dwóch ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę, oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu. Mięso odstawiamy na ok. 10-15 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos oraz resztę składników. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru, aż będą al dente (ok. 8 minut, w zależności od grubości). Równocześnie szykujemy też grzanki, smażąc pokrojoną w kostkę bułkę lub bagietkę na złocisty kolor. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok. Obrywamy liście sałaty rzymskiej, myjemy je, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy połowę sosu i mieszamy z sałatą. Na wierzch wysypujemy grzanki i układamy szparagi. Następnie smażymy kurczaka i również układamy na sałacie. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,20 zł brutto / 310g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.