Lekkie, warzywne dania na chłodne dni
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1481746560.jpg)
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Zimą trudniej o lekkie potrawy pełne świeżych warzyw, jednak nie oznacza to, że musimy rezygnować ze zrównoważonej diety. Wystarczy sięgać po sezonowe produkty. Zimowa kuchnia wcale nie musi być ciężka i nudna!
Zima to czas, kiedy nasza odporność jest obniżona, dlatego powinniśmy na każdym kroku starać się o nią dbać. Jednym ze sposobów na ochronę przed rozmaitymi chorobami jest zrównoważona, urozmaicona dieta pełna warzyw i owoców. A jak przemycić je do naszych posiłków? Warzywne placki, pieczone warzywa z aromatycznym sosem, surówki i sałatki - możliwości jest naprawdę wiele.
Placki z cukinii z łososiem
Szybkie, lekkie i niezwykle smaczne. Takie właśnie są placki z cukinii z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem. Sprawdzą się doskonale na lunch, obiad lub kolację, a ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny.
Potrzebne składniki:
- 1 duża cukinia
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- mała garść posiekanego koperku
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Zaczynamy od starcia cukinii na dużych oczkach tarki. Następnie obficie ją solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. W tym czasie przygotujemy sos. W misce umieszczamy Majonez Kielecki lekki, jogurt naturalny oraz serek śmietankowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie 10 minut cukinię odciskamy z nadmiaru wody, wodę odlewamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym smarujemy sosem. Na wierzch kładziemy plaster łososia, a na koniec posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy odrobiną cytryny.
Brukselka w zupełnie nowej odsłonie
Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą… brukselka bez wątpienia budzi duże kontrowersje. Ten przepis może jednak przekonać nawet największych przeciwników tego warzywa. Pieczenie zamiast gotowania w wodzie i duża ilość aromatycznych przypraw zamienią niepozorną brukselkę w prawdziwy rarytas.
Niezbędne składniki:
- ok. 20 brukselek
- 2-3 ząbki czosnku do brukselki + 2 ząbki czosnku do sosu
- 1 mała cebula
- przyprawy: wędzona papryka, ostra papryka, rozmaryn, sól, pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- garść świeżej mięty
- oliwa z oliwek
Brukselkę myjemy, osuszamy, odkrajamy twarde końcówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do brukselki. Warzywa obficie skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos - jogurt oraz Majonez Kielecki lekki łączymy z czosnkiem i posiekaną miętą. Kiedy brukselka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona, wyjmujemy ją z piekarnika i podajemy z sosem miętowym.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g
![Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366671853,w_231,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
![Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.](/files/_uploaded/glownekonf_1034800534,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.