Komunikaty PR

Lekko i pożywnie, czyli 3 pomysły na letnie śniadania

2021-07-23  |  12:00
Biuro prasowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano powinniśmy nabrać sił i energii, ale też jednocześnie nie obciążać naszego żołądka. Jak to zrobić? Jak zjeść pożywne, odżywcze, a dodatkowo zdrowe, lekkie śniadanie i nie spędzić całego poranka w kuchni? Podpowiadamy.

Początek dnia spędzamy zazwyczaj w biegu. Warto jednak w tym czasie zaplanować chwilę na przygotowanie posiłku. Nawet lekkie danie może nas nasycić i dostarczyć odpowiedniej ilości tłuszczów i białka. Jeśli jesteś natomiast fanem słodkości, bez problemu znajdziesz dla siebie zdrową opcję, która dodatkowo wspomoże organizm węglowodanami. Wszystkie te potrawy możesz zapakować do pracy lub do szkoły. Z pewnością dostarczą potrzebnych składników i jednocześnie nie obciążą układu trawiennego na resztę dnia.

We francuskim stylu

Croissanty bardzo często kojarzą się ze słodką przekąską. Z powodzeniem możemy jednak zmienić ich smak, dodając pyszne wytrawne dodatki. Połączenie lekkiego i puszystego serka śmietanowego z wędzonym łososiem (np. Łaciaty), będącym źródłem m.in. kwasów omega-3 doda energii od rana.

Croissanty z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i rukolą

Składniki:

  •  4 maślane croissanty
  •  100 g wędzonego łososia
  •  50 g serka śmietankowego Łaciaty z chrzanem
  •  garść rukoli
  •  4 liście sałaty
  •  sok z cytryny do skropienia łososia

Przygotowanie: Croissanty kroimy na pół. Płaską połowę croissantów smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na niej liść sałaty. Następnie kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy rukolą i składamy croissanty. Powtarzamy czynności z resztą rogalików.

Na słodko, ale zdrowo

Jeśli lubisz słodkie śniadania, ale cenisz sobie zdrową dietę, ta potrawa będzie dla Ciebie idealna. Tapioka to kasza wytwarzana z bulw manioku. Sama nie posiada smaku, natomiast doskonale pochłania i podbija smak z innych produktów.

Pudding z tapioki z mango

Składniki:

  • 100 g drobnej tapioki
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie: Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu garnek przestawiamy na gaz. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszankę gotujemy do momentu, aż kulki staną się przezroczyste i wchłoną płyn. Powstały pudding przekładamy do 4 szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Serwujemy z mango pokrojonym w kostkę.

Dawka energii

Power bowl, czyli miska mocy, doda Ci energii na całe przedpołudnie. To szybkie danie zrobisz już w 15 min. Lekkie musli w połączeniu ze świeżymi owocami dostarczy potrzebnych składników i świetnie nada się na upalne dni, również jako drugie śniadanie.

Power bowl

Składniki:

  • 1/2 szklanki musli
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ulubione owoce sezonowe: kiwi, truskawki, borówki amerykańskie

Przygotowanie: Do miski wsypujemy musli, zalewamy mlekiem Łaciate, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i oblewamy całość syropem klonowym.

Jak widać, lekko nie oznacza mało pożywnie i nudno. Warto poświęcić kilka minut od rana, by zyskać energię i dobry humor na resztę dnia. Jeśli jednak nie jesteś rannym ptaszkiem, część z naszych propozycji możesz przygotować dzień wcześniej i dać im czas, by przez noc wystudziły się w lodówce i stały się przyjemnie chłodne.

Więcej przepisów na lekkie letnie śniadania można znaleźć na stronie: www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie Biuro prasowe
2024-04-30 | 13:20

Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie

Jedno z popularnych miejsc na gastronomicznej mapie Bydgoszczy ponownie otwarte. Po gruntownym remoncie otworzyła się w CH Focus kultowa restauracja Pizza Hut. Nowy, ładniejszy lokal przyjmuje
Żywienie Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
2024-04-30 | 11:00

Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie

Niekwestionowany lider napojów energetycznych w Polsce, marka BLACK Energy, rozpoczyna wielką loterię, celebrującą kampanię „King of the Night”. Główną nagrodą w
Żywienie Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
2024-04-30 | 11:00

Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla

W okresie wiosenno-letnim popularnym dodatkiem do dań z grilla są różnego rodzaju sosy, dipy czy dressingi. Najwyższej jakości wyroby z Piątnicy znakomicie sprawdzają się w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.