Lekko i pożywnie, czyli 3 pomysły na letnie śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano powinniśmy nabrać sił i energii, ale też jednocześnie nie obciążać naszego żołądka. Jak to zrobić? Jak zjeść pożywne, odżywcze, a dodatkowo zdrowe, lekkie śniadanie i nie spędzić całego poranka w kuchni? Podpowiadamy.
Początek dnia spędzamy zazwyczaj w biegu. Warto jednak w tym czasie zaplanować chwilę na przygotowanie posiłku. Nawet lekkie danie może nas nasycić i dostarczyć odpowiedniej ilości tłuszczów i białka. Jeśli jesteś natomiast fanem słodkości, bez problemu znajdziesz dla siebie zdrową opcję, która dodatkowo wspomoże organizm węglowodanami. Wszystkie te potrawy możesz zapakować do pracy lub do szkoły. Z pewnością dostarczą potrzebnych składników i jednocześnie nie obciążą układu trawiennego na resztę dnia.
We francuskim stylu
Croissanty bardzo często kojarzą się ze słodką przekąską. Z powodzeniem możemy jednak zmienić ich smak, dodając pyszne wytrawne dodatki. Połączenie lekkiego i puszystego serka śmietanowego z wędzonym łososiem (np. Łaciaty), będącym źródłem m.in. kwasów omega-3 doda energii od rana.
Croissanty z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i rukolą
Składniki:
- 4 maślane croissanty
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g serka śmietankowego Łaciaty z chrzanem
- garść rukoli
- 4 liście sałaty
- sok z cytryny do skropienia łososia
Przygotowanie: Croissanty kroimy na pół. Płaską połowę croissantów smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na niej liść sałaty. Następnie kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy rukolą i składamy croissanty. Powtarzamy czynności z resztą rogalików.
Na słodko, ale zdrowo
Jeśli lubisz słodkie śniadania, ale cenisz sobie zdrową dietę, ta potrawa będzie dla Ciebie idealna. Tapioka to kasza wytwarzana z bulw manioku. Sama nie posiada smaku, natomiast doskonale pochłania i podbija smak z innych produktów.
Pudding z tapioki z mango
Składniki:
- 100 g drobnej tapioki
- 500 ml mleka Łaciate 3,2%
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie: Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu garnek przestawiamy na gaz. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszankę gotujemy do momentu, aż kulki staną się przezroczyste i wchłoną płyn. Powstały pudding przekładamy do 4 szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Serwujemy z mango pokrojonym w kostkę.
Dawka energii
Power bowl, czyli miska mocy, doda Ci energii na całe przedpołudnie. To szybkie danie zrobisz już w 15 min. Lekkie musli w połączeniu ze świeżymi owocami dostarczy potrzebnych składników i świetnie nada się na upalne dni, również jako drugie śniadanie.
Power bowl
Składniki:
- 1/2 szklanki musli
- 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1 łyżka syropu klonowego
- ulubione owoce sezonowe: kiwi, truskawki, borówki amerykańskie
Przygotowanie: Do miski wsypujemy musli, zalewamy mlekiem Łaciate, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i oblewamy całość syropem klonowym.
Jak widać, lekko nie oznacza mało pożywnie i nudno. Warto poświęcić kilka minut od rana, by zyskać energię i dobry humor na resztę dnia. Jeśli jednak nie jesteś rannym ptaszkiem, część z naszych propozycji możesz przygotować dzień wcześniej i dać im czas, by przez noc wystudziły się w lodówce i stały się przyjemnie chłodne.
Więcej przepisów na lekkie letnie śniadania można znaleźć na stronie: www.najlepszewkuchni.pl.
Jesienne nawożenie dolistne: Klucz do zdrowych plonów i udanego sezonu
Kapary w oleju OLE! – składnik, który wzbogaca smak każdego dania
Tawerna Pepe Verde w Manufakturze obchodzi swoje 18. urodziny!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Dom i ogród
Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
Choć w obecnych czasach prowadzenie dobrze prosperującej restauracji to duże wyzwanie i sztuka wyboru, to Mateusz Gessler się nie poddaje. Jak zauważa, Polacy, a w szczególności mieszkańcy Warszawy, nie chcą porzucać swoich nawyków i nadal chętnie odwiedzają swoje ulubione restauracje, by zjeść dobry obiad czy kolację. Zamówienia nie są już może takie duże jak kiedyś, ale on sam cieszy się i z tego, bo jak podkreśla, lepiej mniej niż wcale.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Spełniłem swoje marzenie i uczę młodzież w szkole. To zawód niedoceniany na bardzo wielu płaszczyznach
Gospodarz „Dzień Dobry TVN” spełnia się także w zawodzie nauczyciela. W jednym z warszawskich liceów prowadzi lekcje wiedzy o społeczeństwie, ale nie w tradycyjnej odsłonie. W jego autorskim programie jest bowiem sporo elementów dziennikarskich. Krzysztof Skórzyński zauważa, że pedagodzy nie są odpowiednio wynagradzani. Dodatkowo prestiż zawodu nauczyciela jest teraz przerażająco niski, a tym samym spada satysfakcja z jego wykonywania.
Problemy społeczne
W Polsce rodzi się coraz mniej dzieci. Zdrowiu reprodukcyjnemu wciąż poświęca się za mało uwagi w debacie o dzietności i polityce rodzinnej
W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci, czyli najmniej od II wojny światowej. Tegoroczne dane są jeszcze gorsze. W pierwszej połowie 2024 roku zarejestrowano ok. 126,5 tys. urodzeń, czyli o blisko 12,5 tys. mniej niż rok wcześniej – wynika z danych GUS. W kwestii zastępowalności pokoleń na znaczeniu zyskuje problematyka zdrowia reprodukcyjnego. WHO uważa problemy z płodnością kobiet i mężczyzn za istotny problem zdrowotny. – To temat, który w ogóle nie jest podejmowany – ocenia prof. dr hab. Elżbieta Gołata, przewodnicząca Komitetu Nauk Demograficznych PAN. – Nie tylko zdrowie reprodukcyjne, ale w ogóle stan zdrowia ludności to jedno z najważniejszych wyzwań demograficznych i społecznych.