Komunikaty PR

Lekko, zdrowo i roślinnie. 3 przepisy na warzywne przekąski na grilla

2023-04-25  |  15:00
Biuro prasowe

Długi weekend majowy rozpoczyna sezon na wyczekiwane przez wielu potrawy z grilla. Na ruszcie sprawdzi się nie tylko mięso, ale także aromatyczne warzywa. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w dodatkach i odpowiednich połączeniach smakowych. Grillowane warzywa doskonale łączą się z różnorodnymi sosami, dipami, pastami i hummusami. Przekąski na bazie warzyw to rozwiązanie nie tylko dla wegan czy wegetarian, a dla wszystkich wielbicieli nowych smaków. Odkryj przepisy na bezmięsne dania z grilla, które zachwycą nawet wielbicieli mięsa! 

Grillowane szparagi z cytrynowym twistem

W maju rozpoczyna się sezon na szparagi, dlatego właśnie wtedy są one najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc zaprosić je do swojego menu i przyrządzić ich grillowaną wersję z dodatkiem hummusu i soku z cytryny. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g zielonych szparagów,

  • sok z 1 cytryny,

  • opakowanie hummusu klasycznego Pełna Dobra,

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,

  • sól i pieprz,

  • opcjonalnie sól morska w płatkach.

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.

 

Sposób przygotowania: 

  1. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki.

  2. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem.

  3. Szparagi rozmieść na dwóch tackach aluminiowych. Każdą porcję nasmaruj marynatą.

  4. Grilluj szparagi w tacce aluminiowej na rozgrzanym ruszcie ok. 15 minut. Od czasu do czasu przewracaj je, by podpiekły się z każdej strony.

  5. Na talerzach rozsmaruj hummus klasyczny, dodaj ugrillowane szparagi i soczyście skrop sokiem z cytryny. Wierzch możesz posypać solą morską w płatkach.

 

Roladki z cukinii wypełnione hummusem

Zawijasy, koreczki i roladki to niezastąpiony składnik spotkań z bliskimi. Nie może zabraknąć ich także na wspólnym grillu. W tej wersji ich podstawą będzie cukinia, która doskonale sprawdza się na rozgrzanym ruszcie. Jak przygotować smakowite roladki z cukinią i aksamitnym hummusem?

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 duża cukinia,

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 papryka żółta,

  • opakowanie hummusu trio Pełna Dobra,

  • 3 łyżki oliwy,

  • sól i pieprz,

  • płatki chilli.

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe, wykałaczki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końce.

  2. Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości ok. 3 mm. 

  3. Plastry posól i przełóż na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z wody.

  4. Tacki aluminiowe posmaruj oliwą. Połóż na nich każdy plaster cukinii osobno.

  5. Grilluj cukinię ok. 5 minut z każdej strony.

  6. W tym czasie umyj papryki i pokrój je w krótkie paski.

  7. Ugrillowane plastry nieco przestudź. Na każdy z nich dodaj trochę  hummusu o wybranym smaku, kawałek papryki czerwonej i żółtej. 

  8. Gotowe plastry zwiń w roladki i wbij w nie wykałaczki.

  9. Roladki dodatkowo oprósz pieprzem, solą i płatkami chilli.

Chrupiące grzanki z grillowanymi warzywami

Składniki (na 3-4 porcje):

- kilka kawałków pieczywa,

- 1 duża cukinia,

- garść pomidorków cherry,

- 1 papryka żółta,

- 2 opakowania hummusu z toppingiem z salsą od Pełna Dobra,

- 1/2 limonki,

- sól gruboziarnista,

- pieprz,

- 2-3 łyżki oliwy,

- 1 ząbek czosnku,

- garść ulubionych kiełków.

 

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plastry, pomidorki cherry przekrój na pół.

  2. Przygotuj w misce marynatę. Połącz oliwę z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  3. Warzywa pokryj dokładnie marynatą i przełóż na tackę aluminiową. 

  4. Grilluj je ok. 10 minut, obracając co jakiś czas, by równomiernie się przypiekły.

  5. Na drugiej tacce posmarowanej delikatnie oliwą ułóż pieczywo i grilluj ok. 2 minuty.

  6. Na ugrillowane pieczywo nałóż porcję hummusu, dodaj przygotowane warzywa i udekoruj ulubionymi kiełkami. Grzanki możesz dodatkowo posolić.

Sezon grillowy to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentów w kuchni. Mamy nadzieję, że nasze aromatyczne inspiracje na przekąski przekonały Cię, że na rozgrzanym ruszcie jest miejsce nie tylko na mięsne potrawy, ale także na warzywa pod wieloma postaciami, które uświetnią wiosenne wieczory z bliskimi. Podczas spotkań sprawdzą się także przekąski w formie antipasti – takie jak kolorowe papryczki nadziewane serkiem czy oliwki w smakowitych zalewach. Tego typu produkty znajdziesz w ofercie marki Pełna Dobra

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę

Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.

Konsument

Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.