Komunikaty PR

Lekko, zdrowo i roślinnie. 3 przepisy na warzywne przekąski na grilla

2023-04-25  |  15:00
Biuro prasowe

Długi weekend majowy rozpoczyna sezon na wyczekiwane przez wielu potrawy z grilla. Na ruszcie sprawdzi się nie tylko mięso, ale także aromatyczne warzywa. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w dodatkach i odpowiednich połączeniach smakowych. Grillowane warzywa doskonale łączą się z różnorodnymi sosami, dipami, pastami i hummusami. Przekąski na bazie warzyw to rozwiązanie nie tylko dla wegan czy wegetarian, a dla wszystkich wielbicieli nowych smaków. Odkryj przepisy na bezmięsne dania z grilla, które zachwycą nawet wielbicieli mięsa! 

Grillowane szparagi z cytrynowym twistem

W maju rozpoczyna się sezon na szparagi, dlatego właśnie wtedy są one najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc zaprosić je do swojego menu i przyrządzić ich grillowaną wersję z dodatkiem hummusu i soku z cytryny. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g zielonych szparagów,

  • sok z 1 cytryny,

  • opakowanie hummusu klasycznego Pełna Dobra,

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,

  • sól i pieprz,

  • opcjonalnie sól morska w płatkach.

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.

 

Sposób przygotowania: 

  1. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki.

  2. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem.

  3. Szparagi rozmieść na dwóch tackach aluminiowych. Każdą porcję nasmaruj marynatą.

  4. Grilluj szparagi w tacce aluminiowej na rozgrzanym ruszcie ok. 15 minut. Od czasu do czasu przewracaj je, by podpiekły się z każdej strony.

  5. Na talerzach rozsmaruj hummus klasyczny, dodaj ugrillowane szparagi i soczyście skrop sokiem z cytryny. Wierzch możesz posypać solą morską w płatkach.

 

Roladki z cukinii wypełnione hummusem

Zawijasy, koreczki i roladki to niezastąpiony składnik spotkań z bliskimi. Nie może zabraknąć ich także na wspólnym grillu. W tej wersji ich podstawą będzie cukinia, która doskonale sprawdza się na rozgrzanym ruszcie. Jak przygotować smakowite roladki z cukinią i aksamitnym hummusem?

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 duża cukinia,

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 papryka żółta,

  • opakowanie hummusu trio Pełna Dobra,

  • 3 łyżki oliwy,

  • sól i pieprz,

  • płatki chilli.

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe, wykałaczki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końce.

  2. Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości ok. 3 mm. 

  3. Plastry posól i przełóż na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z wody.

  4. Tacki aluminiowe posmaruj oliwą. Połóż na nich każdy plaster cukinii osobno.

  5. Grilluj cukinię ok. 5 minut z każdej strony.

  6. W tym czasie umyj papryki i pokrój je w krótkie paski.

  7. Ugrillowane plastry nieco przestudź. Na każdy z nich dodaj trochę  hummusu o wybranym smaku, kawałek papryki czerwonej i żółtej. 

  8. Gotowe plastry zwiń w roladki i wbij w nie wykałaczki.

  9. Roladki dodatkowo oprósz pieprzem, solą i płatkami chilli.

Chrupiące grzanki z grillowanymi warzywami

Składniki (na 3-4 porcje):

- kilka kawałków pieczywa,

- 1 duża cukinia,

- garść pomidorków cherry,

- 1 papryka żółta,

- 2 opakowania hummusu z toppingiem z salsą od Pełna Dobra,

- 1/2 limonki,

- sól gruboziarnista,

- pieprz,

- 2-3 łyżki oliwy,

- 1 ząbek czosnku,

- garść ulubionych kiełków.

 

Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plastry, pomidorki cherry przekrój na pół.

  2. Przygotuj w misce marynatę. Połącz oliwę z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  3. Warzywa pokryj dokładnie marynatą i przełóż na tackę aluminiową. 

  4. Grilluj je ok. 10 minut, obracając co jakiś czas, by równomiernie się przypiekły.

  5. Na drugiej tacce posmarowanej delikatnie oliwą ułóż pieczywo i grilluj ok. 2 minuty.

  6. Na ugrillowane pieczywo nałóż porcję hummusu, dodaj przygotowane warzywa i udekoruj ulubionymi kiełkami. Grzanki możesz dodatkowo posolić.

Sezon grillowy to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentów w kuchni. Mamy nadzieję, że nasze aromatyczne inspiracje na przekąski przekonały Cię, że na rozgrzanym ruszcie jest miejsce nie tylko na mięsne potrawy, ale także na warzywa pod wieloma postaciami, które uświetnią wiosenne wieczory z bliskimi. Podczas spotkań sprawdzą się także przekąski w formie antipasti – takie jak kolorowe papryczki nadziewane serkiem czy oliwki w smakowitych zalewach. Tego typu produkty znajdziesz w ofercie marki Pełna Dobra

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.