Lekko, zdrowo i roślinnie. 3 przepisy na warzywne przekąski na grilla
Długi weekend majowy rozpoczyna sezon na wyczekiwane przez wielu potrawy z grilla. Na ruszcie sprawdzi się nie tylko mięso, ale także aromatyczne warzywa. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a sekret ich doskonałego smaku tkwi w dodatkach i odpowiednich połączeniach smakowych. Grillowane warzywa doskonale łączą się z różnorodnymi sosami, dipami, pastami i hummusami. Przekąski na bazie warzyw to rozwiązanie nie tylko dla wegan czy wegetarian, a dla wszystkich wielbicieli nowych smaków. Odkryj przepisy na bezmięsne dania z grilla, które zachwycą nawet wielbicieli mięsa!
Grillowane szparagi z cytrynowym twistem
W maju rozpoczyna się sezon na szparagi, dlatego właśnie wtedy są one najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc zaprosić je do swojego menu i przyrządzić ich grillowaną wersję z dodatkiem hummusu i soku z cytryny.
Składniki (na 2 porcje):
-
500 g zielonych szparagów,
-
sok z 1 cytryny,
-
opakowanie hummusu klasycznego Pełna Dobra,
-
5 łyżek oliwy z oliwek,
-
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
-
sól i pieprz,
-
opcjonalnie sól morska w płatkach.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.
Sposób przygotowania:
-
Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki.
-
W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem.
-
Szparagi rozmieść na dwóch tackach aluminiowych. Każdą porcję nasmaruj marynatą.
-
Grilluj szparagi w tacce aluminiowej na rozgrzanym ruszcie ok. 15 minut. Od czasu do czasu przewracaj je, by podpiekły się z każdej strony.
-
Na talerzach rozsmaruj hummus klasyczny, dodaj ugrillowane szparagi i soczyście skrop sokiem z cytryny. Wierzch możesz posypać solą morską w płatkach.
Roladki z cukinii wypełnione hummusem
Zawijasy, koreczki i roladki to niezastąpiony składnik spotkań z bliskimi. Nie może zabraknąć ich także na wspólnym grillu. W tej wersji ich podstawą będzie cukinia, która doskonale sprawdza się na rozgrzanym ruszcie. Jak przygotować smakowite roladki z cukinią i aksamitnym hummusem?
Składniki (2-3 porcje):
-
1 duża cukinia,
-
1 papryka czerwona,
-
1 papryka żółta,
-
opakowanie hummusu trio Pełna Dobra,
-
3 łyżki oliwy,
-
sól i pieprz,
-
płatki chilli.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe, wykałaczki.
Sposób przygotowania:
-
Cukinię umyj, odetnij końce.
-
Pokrój cukinię wzdłuż w plastry o grubości ok. 3 mm.
-
Plastry posól i przełóż na ręcznik papierowy, by nieco odsączyć je z wody.
-
Tacki aluminiowe posmaruj oliwą. Połóż na nich każdy plaster cukinii osobno.
-
Grilluj cukinię ok. 5 minut z każdej strony.
-
W tym czasie umyj papryki i pokrój je w krótkie paski.
-
Ugrillowane plastry nieco przestudź. Na każdy z nich dodaj trochę hummusu o wybranym smaku, kawałek papryki czerwonej i żółtej.
-
Gotowe plastry zwiń w roladki i wbij w nie wykałaczki.
-
Roladki dodatkowo oprósz pieprzem, solą i płatkami chilli.
Chrupiące grzanki z grillowanymi warzywami
Składniki (na 3-4 porcje):
- kilka kawałków pieczywa,
- 1 duża cukinia,
- garść pomidorków cherry,
- 1 papryka żółta,
- 2 opakowania hummusu z toppingiem z salsą od Pełna Dobra,
- 1/2 limonki,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- garść ulubionych kiełków.
Dodatkowo: 2 tacki aluminiowe.
Sposób przygotowania:
-
Warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plastry, pomidorki cherry przekrój na pół.
-
Przygotuj w misce marynatę. Połącz oliwę z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
-
Warzywa pokryj dokładnie marynatą i przełóż na tackę aluminiową.
-
Grilluj je ok. 10 minut, obracając co jakiś czas, by równomiernie się przypiekły.
-
Na drugiej tacce posmarowanej delikatnie oliwą ułóż pieczywo i grilluj ok. 2 minuty.
-
Na ugrillowane pieczywo nałóż porcję hummusu, dodaj przygotowane warzywa i udekoruj ulubionymi kiełkami. Grzanki możesz dodatkowo posolić.
Sezon grillowy to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentów w kuchni. Mamy nadzieję, że nasze aromatyczne inspiracje na przekąski przekonały Cię, że na rozgrzanym ruszcie jest miejsce nie tylko na mięsne potrawy, ale także na warzywa pod wieloma postaciami, które uświetnią wiosenne wieczory z bliskimi. Podczas spotkań sprawdzą się także przekąski w formie antipasti – takie jak kolorowe papryczki nadziewane serkiem czy oliwki w smakowitych zalewach. Tego typu produkty znajdziesz w ofercie marki Pełna Dobra

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Osoby z chorobą otyłościową są stygmatyzowane. Hejterów nie obchodzi to, że po drugiej stronie jest człowiek z emocjami
Aktor przyznaje, że niejednokrotnie spotkał się w sieci z mową nienawiści pod swoim adresem, a najczęściej hejterzy krytykują go za wygląd. Przykre było dla niego to, że nieprzyjemne komentarze nasiliły się wtedy, kiedy po specjalistycznych zabiegach choroba otyłościowa niestety znów dała o sobie znać. Bartłomiej Nowosielski ubolewa nad tym, że szerokie grono osób nie postrzega otyłości w kategorii schorzenia, które niesie ze sobą wiele powikłań.
Handel
E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży

W wykazie prac legislacyjnych pojawiła się nowa propozycja Ministerstwa Zdrowia, która przewiduje zakaz wprowadzania do obrotu papierosów elektronicznych jednorazowego użytku – zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej, oraz zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych. Projekt trafił do konsultacji społecznych. To już kolejna regulacja sektora tytoniowego w ostatnich miesiącach. Przedstawiciele biznesu podkreślają, że to chaos regulacyjny, który wpływa na brak poczucia pewności prawnej i decyzje inwestycyjne.
Muzyka
Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.