Komunikaty PR

Lekko, zdrowo i sezonowo!

2021-04-28  |  13:00
Biuro prasowe

Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i pysznym farszem przyrządzonym z wykorzystaniem napoju roślinnego Sante Organic.

Wiosną stawiamy na lekkie dania, pyszne, a jednocześnie pożywne i wartościowe. Przede wszystkim, wykorzystujmy sezonowe warzywa i zioła, które połączone ze jakościowymi, roślinnymi produktami, takimi jak kasza, orzechy, nasiona, napoje roślinne – stworzą znakomitą kompozycję smaku i zdrowia. 

Na lunch czy kolację świetną propozycją będzie tarta ze szparagami na spodzie jaglanym. To propozycja w pełni wegańska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i tym, którzy dbają o zdrowy styl życia. Bazą do przygotowania idealnie kruchego spodu jest tu kasza jaglana Sante. Otrzymywana z ziaren prosa, jest produktem o niskim stopniu przetworzenia. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i składniki mineralne: miedź, cynk, żelazo, fosfor, magnez. Kolejnym składnikiem spodu jaglanego jest niekiedy niedoceniany sezam. Ziarna sezamu Sante dostarczają błonnika, witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6), niacyny, kwasu foliowego i składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Warto wiedzieć, że ziarna sezamu doceniano już w starożytności, nazywano je nawet „przyprawą bogów”. Dobrze więc korzystać z nich na co dzień – sezam Sante świetnie pasuje do potraw przyrządzanych na słono, jak i na słodko. W kruchym spodzie tarty ukryty jest jeszcze jeden wartościowy składnik – Siemię lniane Sante. Te małe ziarna lnu pospolitego, nie bez powodu są zaliczane do kategorii tzw. supefoods, czyli żywności o szczególnie cennych właściwościach zdrowotnych. Na jego wartości odżywcze składa się obecność m.in. błonnika, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i wapnia.

Do przygotowania tej wyśmienitej tarty w wersji wegańskiej nieodzowny będzie też napój sojowy z wapniem Sante Organic. Wyróżnia go certyfikat BIO, co oznacza, iż produkt nie zawiera pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są genetycznie modyfikowane. To produkt o czystym składzie, bogaty w wysokiej jakości białko roślinne i wzbogacony w wapń. Doskonały do picia, jako dodatek do kawy czy herbaty, składnik koktajli i wielu dań. W zestawieniu z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą cytrynowego pieprzu i sezamem tworzy wyborny farsz do tarty.

Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 8

Składniki:

Na spód:

300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante

2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy

1 łyżeczka kurkumy

1⁄2 łyżeczki soli Sante

2 łyżki sezamu Sante

1 łyżka siemienia lnianego Sante

Farsz:

200 g zielonych szparagów

garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)

200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem

40 g mąki ziemniaczanej

1/4 łyżeczki soli Sante

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 łyżka drożdży nieaktywnych

1 łyżeczka sezamu Sante do posypania

1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania

Przygotowanie:

Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.