Lekko, zdrowo i sezonowo!
Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i pysznym farszem przyrządzonym z wykorzystaniem napoju roślinnego Sante Organic.
Wiosną stawiamy na lekkie dania, pyszne, a jednocześnie pożywne i wartościowe. Przede wszystkim, wykorzystujmy sezonowe warzywa i zioła, które połączone ze jakościowymi, roślinnymi produktami, takimi jak kasza, orzechy, nasiona, napoje roślinne – stworzą znakomitą kompozycję smaku i zdrowia.
Na lunch czy kolację świetną propozycją będzie tarta ze szparagami na spodzie jaglanym. To propozycja w pełni wegańska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i tym, którzy dbają o zdrowy styl życia. Bazą do przygotowania idealnie kruchego spodu jest tu kasza jaglana Sante. Otrzymywana z ziaren prosa, jest produktem o niskim stopniu przetworzenia. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i składniki mineralne: miedź, cynk, żelazo, fosfor, magnez. Kolejnym składnikiem spodu jaglanego jest niekiedy niedoceniany sezam. Ziarna sezamu Sante dostarczają błonnika, witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6), niacyny, kwasu foliowego i składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Warto wiedzieć, że ziarna sezamu doceniano już w starożytności, nazywano je nawet „przyprawą bogów”. Dobrze więc korzystać z nich na co dzień – sezam Sante świetnie pasuje do potraw przyrządzanych na słono, jak i na słodko. W kruchym spodzie tarty ukryty jest jeszcze jeden wartościowy składnik – Siemię lniane Sante. Te małe ziarna lnu pospolitego, nie bez powodu są zaliczane do kategorii tzw. supefoods, czyli żywności o szczególnie cennych właściwościach zdrowotnych. Na jego wartości odżywcze składa się obecność m.in. błonnika, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i wapnia.
Do przygotowania tej wyśmienitej tarty w wersji wegańskiej nieodzowny będzie też napój sojowy z wapniem Sante Organic. Wyróżnia go certyfikat BIO, co oznacza, iż produkt nie zawiera pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są genetycznie modyfikowane. To produkt o czystym składzie, bogaty w wysokiej jakości białko roślinne i wzbogacony w wapń. Doskonały do picia, jako dodatek do kawy czy herbaty, składnik koktajli i wielu dań. W zestawieniu z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą cytrynowego pieprzu i sezamem tworzy wyborny farsz do tarty.
Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Składniki:
Na spód:
300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante
2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy
1 łyżeczka kurkumy
1⁄2 łyżeczki soli Sante
2 łyżki sezamu Sante
1 łyżka siemienia lnianego Sante
Farsz:
200 g zielonych szparagów
garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)
200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem
40 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli Sante
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżka drożdży nieaktywnych
1 łyżeczka sezamu Sante do posypania
1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania
Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.