Komunikaty PR

Lemoniada niejedno ma imię – azjatycki sposób na orzeźwienie

2023-08-10  |  14:00
Biuro prasowe

Gdy życie daje cytryny…

Lemoniada to wyjątkowo orzeźwiający napój na bazie cytrusów, wody oraz cukru. Trudno określić, skąd dokładnie wywodzi się jej receptura, jednak pierwsze znane wzmianki o lemoniadzie pochodzą ze starożytnego Egiptu. W XIX wieku gazowaną lemoniadę na szeroką skalę zaczęto pić w Wielkiej Brytanii, gdyż właśnie tam wynaleziono urządzenie do produkcji wody gazowanej. Gdy lemoniada dotarła do Ameryki, zaczęto spożywać ją jako alternatywę dla napojów alkoholowych. Dziś zachwycamy się jej smakiem w wielu apetycznych wariantach, w zaciszu domowym czy w ulubionej restauracji. Za co polubiliśmy ten orzeźwiający napój?

Lemoniada jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a z dodatkiem kostek lodu doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni. Stanowi także źródło cennej witaminy C, która wspiera odporność oraz działa antyoksydacyjnie. Cytrusy, które wykorzystuje się do jej produkcji, zawierają kwas askorbinowy, który korzystnie wpływa m.in. na układ nerwowy oraz skórę. Co więcej, witamina C wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Lemoniada to także doskonały sposób na nawodnienie organizmu w przypadku osób, które nie przepadają za smakiem czystej wody, a nie chcą sięgać po sklepowe soki i nektary z uwagi na ich skład oraz kaloryczność. Lemoniada domowa to zdrowy i pyszny sposób na orzeźwienie, który można przygotować w mgnieniu oka.

Jak przygotować domową lemoniadę? 

Orzeźwiający napój na bazie cytrusów w wersji tradycyjnej można przygotować już w kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie go zapiszcie! Lemoniada doskonale sprawdza się jako napój podczas grilla, obiadów z rodziną czy spotkań ze znajomymi.

Składniki:

  • 3 duże cytryny,

  • 4 łyżki cukru,

  • kilka listków mięty,

  • 1 litr zimnej wody niegazowanej,

  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie: Cytryny dokładnie umyć, a miętę opłukać. Cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok z 5 połówek. Miętę i cukier umieścić w osobnym naczyniu (najlepiej moździerzu), rozetrzeć i zalać ok. 50 ml gorącej wody. Wymieszać całość i poczekać aż ostygnie. Szklany dzbanek napełnić kostkami lodu, dodać sok z cytryn i pokrojoną połówkę cytryny. Dodać także syrop cukrowy i zalać całość zimną wodą. Dla intensywniejszego smaku można dodać świeże listki mięty. 

Azjatyckie sposób na orzeźwienie

Klasyczny smak lemoniady zna wielu z nas. Tym, którzy uwielbiają testować nowe smaki oraz odkrywać niecodzienne połączenia, z pewnością przypadną do gustu orzeźwiające napoje w stylu azjatyckim. Na które z nich warto zwrócić uwagę?

Lemoniada z trawą cytrynową – czyli rośliną, która leży niedaleko cytrusów, jednak jej smak zdecydowanie odbiega od znanych nam aromatów. Wykorzystuje się ją w kuchniach egzotycznych, przez wzgląd na jej świeży, cytrusowo-roślinny smak, który trudno zastąpić jakimkolwiek innym dodatkiem. W połączeniu ze słodkością lemoniady i smakiem cytrusów to prawdziwa eksplozja orzeźwienia, doskonała na letnie dni. 

Lemoniada z kolendrą – jedną z oryginalnych smaków lemoniady jest ta z dodatkiem aromatycznej kolendry. To wyjątkowe zioło jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, które obecne jest w wielu daniach tamtejszego regionu. W Polsce budzi mieszane uczucia, jednak nie brakuje fanów jej wyjątkowego aromatu. Azjatycka lemoniada z dodatkiem kolendry to wyjątkowe połączenie, które z pewnością pokochają fani orientalnych smaków, jak i Ci, którzy uwielbiają próbować nowych rzeczy. 

Gdzie spróbować letnich lemoniad w azjatyckim stylu? 

Jednym z miejsc na kulinarnej mapie Polski, gdzie można skosztować egzotycznych smaków lemoniad, jest warszawska restauracja Wi-Taj, która specjalizuje się w kuchni wietnamskiej oraz tajskiej. Poza oryginalnymi daniami azjatyckimi, można spróbować tam niecodziennych połączeń smakowych w formie lemoniad, koktajli czy mocktaili z dodatkiem oryginalnych, azjatyckich składników. Nie brakuje także klasycznych propozycji, jak na przykład kawa mrożona. Wszystkim, którzy spędzają wakacyjne dni w stolicy, gorąco polecamy wybranie się na porcje orzeźwienia w iście azjatyckim stylu!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Bryska: W Sopocie nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia gofra. Cena nie gra roli

Wokalistka zapewnia, że nieco wyższe ceny w kawiarniach, restauracjach czy nawet w zwykłych budkach z przysmakami tuż przy plaży nie zniechęcają jej do wypoczynku nad Bałtykiem, bo po prostu lubi tam bywać. Często wraca do Sopotu, chociażby po to, żeby zjeść pysznego gofra z syropem karmelowym. Na ten przysmak Bryska nie żałuje pieniędzy. Jej zdaniem nieco wyższe ceny w lokalach gastronomicznych w sezonie letnim są jak najbardziej uzasadnione, bo przecież dla właścicieli takich punktów, to jedyna okazja żeby zarobić.

Polityka

Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi

Kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podczas ostatniej debaty w TVP wykonał nietypowy gest, wsuwając do ust saszetkę, co wywołało dyskusję na temat alternatywnych produktów nikotynowych. Były wiceminister zdrowia przypomina, że stosowanie takich woreczków to jedna z metod walki z uzależnieniem od palenia tytoniu, wpisująca się w strategię redukcji szkód, a przykład osoby publicznej może podnieść świadomość społeczną na ten temat. Jednocześnie lekarz zwraca uwagę, że tego typu produkty przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych. Reguluje to przyjęta w maju nowelizacja ustawy tytoniowej.

Zdrowie

Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów

Immunoterapia alergenowa, polegająca na 3-5-letnim podawaniu preparatu zawierającego alergeny, jest jedyną uznaną i skuteczną metodą przyczynowego leczenia alergii. Jej zastosowanie w najmłodszym wieku pozwala uchronić pacjenta przed rozwojem poważniejszych chorób o podłożu alergicznym, takich jak astma oskrzelowa. W Polsce refundowane są głównie immunoterapie podawane podskórnie, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się postać podjęzykowa. Doustna forma jest refundowana tylko u dzieci i młodzieży w wieku 12–18 lat oraz dla dorosłych w odczulaniu na roztocza kurzu domowego. Alergolodzy i organizacje pacjenckie apelują o rozszerzenie wskazań o inne alergeny wiatropylne i refundację preparatów od szóstego roku życia.