Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Ostatnie chwile wakacji, możemy wykorzystać na spędzaniu czasu z rodziną lub znajomymi przy ogrodowym stole. Sierpniowa aura pozwoli nam na pożegnanie lata w towarzystwie rozpalonego grilla lub ogniska. Wspólnie z bliskimi przygotujmy pyszne przekąski i postarajmy się zapamiętać te momenty na długo. Smaku naszym potrawom dodadzą sosy WSP „Społem”, dzięki którym zarówno mięso, jak i warzywa będą bardziej wyraziste.
Klasyka na ruszt
Grillowanie stało się ulubionym sposobem Polaków na korzystanie z pięknej pogody i wolnych dni. Wakacje powoli dobiegają końca, więc okazji do takich spotkań jest coraz mniej, dlatego warto wykorzystać ostatnie, ciepłe popołudnia, spędzając je z bliskimi i doskonałym jedzeniem. Każdy, kto ceni dania z grilla, wie, że odpowiednia marynata sprawi, że mięso stanie się kruche i soczyste, a przyprawy oraz dipy nadadzą mu wyjątkowego smaku. Warto więc dzień przed spotkaniem zamarynować to, co zamierzamy położyć na ruszt, w odpowiednich sosach i innych dodatkach. Zwłaszcza, że takie przygotowanie potraw chroni je także przed nadmiernym przypaleniem.
Do karkówki lub kurczaka świetnie sprawdzi się mieszanka oleju, 4 łyżek Ketchupu Kieleckiego Łagodnego, 2,5 łyżki Musztardy Grillowej, 1 łyżkę miodu, ząbka czosnku oraz klasycznej przyprawy do grilla. Tak przygotowane mięso po kilkunastu godzinach będzie gotowe do wrzucenia na gorący ruszt.
Nieoczywiste kulinarne połączenia
Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto przygotować różnorodne dressingi, na przykład inspirowane kuchnią orientalną. Łączenie pikantnych i ziołowych smaków ze słodkimi oraz kwaśnymi umożliwia odkrywanie kulinariów z różnych zakątków świata. Dla miłośników ostrych potraw w stylu meksykańskim, doskonałym sosem do marynowania będzie mieszanka Chrzanu Luksusowego, z Musztardy Kielecką ostrą, miodu, przyprawy do grilla oraz papryki w proszku. Natomiast egzotyczny kurczak może zachwycić gości i przenieść ich w kulinarną podróż do Azji. Wystarczy zamarynować udka w sosie sojowo-musztardowym, używając 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek Musztardy Kieleckiej Sarepskiej, łyżkę miodu, soku z połówki cytryny, garści sezamu oraz imbiru.
Wege przekąski dla każdego
Jeśli nie przepadasz za mięsem lub jesteś wegetarianinem, warto przygotować na grillową ucztę warzywa. Ich zamarynowanie jest proste: wymieszaj sok z limonki z Majonezem Kieleckim i dodaj zioła prowansalskie, aby stworzyć wyjątkowy dodatek do cukinii, pomidorów, papryki, pieczarek i bakłażana. Pokrojone w kostkę składniki można nabić na patyczki, tworząc smakowite szaszłyki. Na gorący ruszt warto również wrzucić kawałki warzyw w plasterkach lub słupkach. Do ich przygotowania wystarczą oliwa z oliwek, oregano, sok z cytryny, tymianek oraz sól i pieprz.
Więcej o produktach WSP „Społem” można przeczytać na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą
Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.
Polityka
Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.
Media
Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.