Komunikaty PR

Letnia kuchnia - 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania

2021-07-28  |  12:00
Biuro prasowe

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Krem z kukurydzy

680g – kukurydzy z puszki

60g – masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

5g kukrkumy

5g papryki ostrej

400ml mleka kokosowego

0,5l wywaru z jarzyn lub wody

W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.

 

Sałatka z arbuzem

100g – rucoli

200g pomidorów koktajlowych

200g ogórka zielonego

50g sera blue

100g arbuza

50g orzechów włoskich

Sos:

3 łyżki musztardy dijon,

1 łyżka płynnego miodu,

1 łyżeczka soku z cytryny,

2 łyżeczki oliwy z oliwek,

szczypta soli,

szczypta pieprzu

Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.

Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

 

Cukinia faszerowana serkiem ziołowym

300g Ser twarogowy mielony

Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek

Cukinia 3 sztuki

Śmietana 18% - 50g

Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.

Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.

Układać na ruccoli.

 

Cukinia marynowana w curry

2kg cukinii

300g cebuli

Zalewa:

1 litr wody

250ml octu

350g cukru

30g curry

20g soli​

Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.

4-5 słoików

Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.

Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.

 

Bób w sosie pomidorowym

500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)

1 cebula

2 ząbki czonsku

1 pomidor

Oliwa z oliwek

50g pasty pomidorowej

1 łyżeczka kuminu

1 chili

Sos sojowy, sól, pieprz

Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.

 

źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory Biuro prasowe
2021-09-21 | 11:00

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam,
Żywienie Przetwory na zimowe wieczory
2021-09-21 | 11:00

Przetwory na zimowe wieczory

To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się
Żywienie Food trucki zaparkują przed Atrium Molo
2021-09-20 | 10:13

Food trucki zaparkują przed Atrium Molo

W najbliższy weekend mieszkańcy Szczecina będą mieli okazję zasmakować w specjałach z kuchni pod chmurką! W dniach 24-26 września przed Atrium Molo zaparkują food trucki serwujące dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kampania „Masz Wybór”

Media

Muzyka

Zespół Kombii: Wielu naszych fanów twierdzi, że „5” to nasz najlepszy album. Jesteśmy dumni z tego krążka i nic byśmy na nim nie zmienili

Po pięciu latach przerwy, na początku września, zespół Kombii zaprezentował fanom swoją płytę zatytułowaną „5”. Pracę nad nią znacznie opóźniła pandemia, jednak na taki efekt warto było czekać nieco dłużej. Waldemar Tkaczyk i Grzegorz Skawiński zaprosili do projektu dwóch producentów, co zaowocowało dwiema odsłonami brzmienia. Jedna część ewidentnie nawiązuje do lat 80. i jest mocno elektroniczna, a druga – bardziej gitarowa, pop-rockowa. Muzycy przekonują, że swobodnie poruszają się w obu stylach, dlatego ten eksperyment uważają za jak najbardziej udany.

Konsument

Polacy postrzegają podgrzewacze tytoniu jako zamiennik papierosa. Sięgają po nie, bo nie chcą zrywać z nałogiem [DEPESZA]

Podgrzewacze tytoniu są dla palaczy w Polsce najbliższym substytutem tradycyjnych papierosów – wynika z badania Maison & Partners dla Federacji Konsumentów. Wpływa na to podobny wygląd paczki z wkładami, ich zapach i smak tytoniu. Badani konsumenci, którzy sięgają po podgrzewacze, na ogół nie zamierzają definitywnie rozstawać się z nałogiem, ale szukają mniej szkodliwego zastępnika dla klasycznego „dymka”. Częściej to e-papierosy są traktowane jako pierwszy krok do całkowitego rzucenia palenia.