Letnia kuchnia - 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania
Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Krem z kukurydzy
680g – kukurydzy z puszki
60g – masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
5g kukrkumy
5g papryki ostrej
400ml mleka kokosowego
0,5l wywaru z jarzyn lub wody
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.
Sałatka z arbuzem
100g – rucoli
200g pomidorów koktajlowych
200g ogórka zielonego
50g sera blue
100g arbuza
50g orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki musztardy dijon,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
szczypta pieprzu
Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Cukinia faszerowana serkiem ziołowym
300g Ser twarogowy mielony
Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek
Cukinia 3 sztuki
Śmietana 18% - 50g
Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.
Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.
Układać na ruccoli.
Cukinia marynowana w curry
2kg cukinii
300g cebuli
Zalewa:
1 litr wody
250ml octu
350g cukru
30g curry
20g soli
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.
4-5 słoików
Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.
Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.
Bób w sosie pomidorowym
500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
1 cebula
2 ząbki czonsku
1 pomidor
Oliwa z oliwek
50g pasty pomidorowej
1 łyżeczka kuminu
1 chili
Sos sojowy, sól, pieprz
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.
źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.