Letnia kuchnia - 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania
Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Krem z kukurydzy
680g – kukurydzy z puszki
60g – masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
5g kukrkumy
5g papryki ostrej
400ml mleka kokosowego
0,5l wywaru z jarzyn lub wody
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.
Sałatka z arbuzem
100g – rucoli
200g pomidorów koktajlowych
200g ogórka zielonego
50g sera blue
100g arbuza
50g orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki musztardy dijon,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
szczypta pieprzu
Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Cukinia faszerowana serkiem ziołowym
300g Ser twarogowy mielony
Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek
Cukinia 3 sztuki
Śmietana 18% - 50g
Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.
Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.
Układać na ruccoli.
Cukinia marynowana w curry
2kg cukinii
300g cebuli
Zalewa:
1 litr wody
250ml octu
350g cukru
30g curry
20g soli
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.
4-5 słoików
Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.
Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.
Bób w sosie pomidorowym
500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
1 cebula
2 ząbki czonsku
1 pomidor
Oliwa z oliwek
50g pasty pomidorowej
1 łyżeczka kuminu
1 chili
Sos sojowy, sól, pieprz
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.
źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.