Listopadowe smaki w kuchni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Czy dynia kojarzy się wam wyłącznie jako ozdoba przy okazji Halloween? Jeśli tak, to sięgnijcie po nią raz jeszcze – tym razem, aby wykorzystać ją przy przyrządzaniu jesiennych posiłków. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć tego warzywa!
Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym - jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów, a wszystkie potrawy, które powstaną na bazie dyni smakują doskonale!
Dyniowe muffiny z majonezem
Muffiny to zawsze dobry pomysł. Są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki sprytnie „przemyconym” wartościowym dodatkom – takim jak np. dynia – są świetnym uzupełnieniem codziennego menu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka startej wanilii (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 250 ml purée z pieczonej dyni
- opakowanie łuskanych pestek dyni
- 50 ml mleka
- 3/4 kostki masła
- sól
- papierowe foremki na muffiny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i startą wanilię. Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i je przestudzamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Dodajemy roztopione, schłodzone masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Teraz pozostaje połączyć nam suche i mokre składniki, delikatnie je mieszając. Ciasto wykładamy do naszykowanych papierowych foremek, na wierzch sypiemy łuskane pestki dyni i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika - muffiny będą dobrze upieczone, jeśli wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 9,50 zł (500 ml)
Wyborny krem z dyni
Kremowa zupa z dyni jest daniem wybornym, szczególnie na zimne listopadowe dni. Rozgrzewa, a dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków za każdym razem może smakować nieco inaczej.
Baza do zupy dyniowej to:
- dynia
- marchewka
- ziemniaki
- cebula
- bulion.
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Całość miksujemy blenderem na krem. Jeśli oczekujecie większego bogactwa smaków, to proponujemy zabawę z dodatkami. Imbir, gruszka, papryka, mleczko kokosowe, a może… łyżka musztardy. I tu także mamy wybór – zależny od naszych preferencji smakowych. Krem wzbogacony o Musztardę Kielecką kremską to idealna propozycja dla amatorów dań lekko słodkawych. Jeśli jednak szukacie bardziej wyrazistych doznań smakowych – koniecznie do zupy z dyni dodajcie nieco Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Roztacza ona też lekki aromat tartego korzenia chrzanu, co niewątpliwie będzie stanowiło dodatkowy atut naszego kremu.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej kremskiej: ok. 2,21 zł
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2,21 zł

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.