Komunikaty PR

Listopadowe smaki w kuchni

2022-11-03  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Czy dynia kojarzy się wam wyłącznie jako ozdoba przy okazji Halloween? Jeśli tak, to sięgnijcie po nią raz jeszcze – tym razem, aby wykorzystać ją przy przyrządzaniu jesiennych posiłków. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć tego warzywa!

Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym - jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów, a wszystkie potrawy, które powstaną na bazie dyni smakują doskonale!

Dyniowe muffiny z majonezem

Muffiny to zawsze dobry pomysł. Są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki sprytnie „przemyconym” wartościowym dodatkom – takim jak np. dynia – są świetnym uzupełnieniem codziennego menu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka startej wanilii (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 250 ml purée z pieczonej dyni
  • opakowanie łuskanych pestek dyni
  • 50 ml mleka
  • 3/4 kostki masła
  • sól
  • papierowe foremki na muffiny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i startą wanilię. Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i je przestudzamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Dodajemy roztopione, schłodzone masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Teraz pozostaje połączyć nam suche i mokre składniki, delikatnie je mieszając. Ciasto wykładamy do naszykowanych papierowych foremek, na wierzch sypiemy łuskane pestki dyni i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika - muffiny będą dobrze upieczone, jeśli wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 9,50 zł (500 ml)

Wyborny krem z dyni

Kremowa zupa z dyni jest daniem wybornym, szczególnie na zimne listopadowe dni. Rozgrzewa, a dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Baza do zupy dyniowej to:

  • dynia
  • marchewka
  • ziemniaki
  • cebula
  • bulion.

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Całość miksujemy blenderem na krem. Jeśli oczekujecie większego bogactwa smaków, to proponujemy zabawę z dodatkami. Imbir, gruszka, papryka, mleczko kokosowe, a może… łyżka musztardy. I tu także mamy wybór – zależny od naszych preferencji smakowych. Krem wzbogacony o Musztardę Kielecką kremską to idealna propozycja dla amatorów dań lekko słodkawych. Jeśli jednak szukacie bardziej wyrazistych doznań smakowych – koniecznie do zupy z dyni dodajcie nieco Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Roztacza ona też lekki aromat tartego korzenia chrzanu, co niewątpliwie będzie stanowiło dodatkowy atut naszego kremu.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej kremskiej: ok. 2,21 zł

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2,21 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.