Listopadowy jarmark ekologicznej żywności rusza w CH Osowa
W CH Osowa rozpoczyna się listopadowa edycja jarmarku „Żuławskie Smaki”. To jedna z ostatnich w tym roku okazji do spróbowania wyjątkowych wyrobów kuchni żuławskiej przygotowanych w domowych manufakturach, zgodnie z ideą „slow food”. Ekologiczna, regionalna żywność czekać będzie na gości w dniach 4 i 5 listopada.
CH Osowa zasłynęła już z inicjatyw promujących walory regionu Gdańska i okolic. Cyklicznie odbywają się tu wydarzenia, dzięki którym bliżej można poznać tutejszą sztukę czy kuchnię. Jednym z takich przedsięwzięć są „Żuławskie Smaki”.
W dniach 4-5 listopada odbędzie się kolejna już edycja tego wyjątkowego jarmarku. W jednym miejscu spotkać można wielu producentów żywności, której trudno szukać w komercyjnej sprzedaży. Choć specjalizują się w innych przysmakach, łączy ich to, że każdy z nich przygotowuje swoje produkty zgodnie z ideą „slow food”, czyli z ekologicznych, naturalnych składników bez zbędnych dodatków. Ponadto wystawcy „Żuławskich Smaków” kultywują kulinarne tradycje kuchni żuławskiej, dając niesamowitą okazję do posmakowania i poznania bliżej produktów i dań tego regionu.
Podczas „Żuławskich Smaków” można spróbować i zakupić do domowej spiżarni specjały takie jak mięsa i wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych. Oprócz tradycyjnych potraw czekają również kulinarne m.in. keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.
Na tegorocznym jarmarku zagoszczą „Miody Gustawa”, „Specjały z Borów”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Listopadowa edycja to jedna z ostatnich w tym roku okazji do odwiedzenia „Żuławskich Smaków”, kolejne zaplanowano na grudzień.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.