Komunikaty PR

Majonez Kielecki Roślinny nie tylko dla wegan

2022-03-21  |  11:05
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Wegańskie jedzenie tylko dla wegan? Nic bardziej mylnego! W sklepach coraz częściej znaleźć możemy roślinne zamienniki tradycyjnych produktów. Konsumenci chętnie sięgają po odpowiedniki mięsa, sera, mleka czy nawet… majonezu. Cieszyć może fakt, że wybierają je nie tylko osoby na diecie roślinnej, ale także ci, którzy na co dzień jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego.  

Zdrowe ciało, zdrowa planeta

Nie ulega wątpliwości, że dieta wegetariańska sprzyja prowadzeniu bardziej ekologicznego trybu życia. Faktem jest, że produkcja produktów odzwierzęcych, a w szczególności przemysł mięsny, wiąże się ze zdecydowanie większym zużyciem wody oraz wyższym śladem węglowym w porównaniu do produktów roślinnych. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien podjąć radykalne kroki i całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. Sięgając nawet raz na jakiś czas po wegańskie odpowiedniki, możemy zrobić dobry uczynek dla naszej planety. Dieta jarska jest w stanie również pomóc nam w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Spożywając na co dzień więcej warzyw i owoców, a mniej produktów takich jak np. czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce, możemy poprawić nie tylko swoje samopoczucie, ale także sylwetkę. To jednak nie wszystko – eksperymenty z roślinnymi przysmakami wprowadzą do naszej kuchni powiew świeżości i zainspirują nas do odkrywania nowych smaków! Doskonałym przykładem jest Majonez Kielecki Roślinny, który od ponad półtora roku podbija serca i kubki smakowe - nie tylko wegan. A jak w ciekawy sposób wykorzystać go w wegetariańskich potrawach?

Warzywne placuszki z sosem koperkowym

Warzywne placki to idealna propozycja na szybki, ale bardzo pożywny obiad. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce, dodać kilka składników, przygotować prosty sos na bazie Majonezu Kieleckiego Roślinnego i cały posiłek gotowy. To nie może się nie udać.

Potrzebne składniki:

  • marchewka
  • niewielka cukinia
  • 5-6 pieczarek
  • mała cebula
  • 2 jajka*
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego
  • garść świeżego koperku
  • 3 łyżki jogurtu (może być roślinny, np. kokosowy lub sojowy)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

*można użyć wegańskiego zamiennika

Wszystkie warzywa i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obficie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie odlewamy płyn i dodajemy dwa jajka, mąkę oraz odrobinę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Koperek drobno siekamy i łączymy w misce z Majonezem Kieleckim Roślinnym oraz jogurtem, solą i pieprzem. Gotowe placki układamy na talerzu, smarujemy sosem i dekorujemy odrobiną świeżego koperku.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,49 zł brutto / 310 g

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.