Komunikaty PR

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla

2024-04-15  |  10:30
Biuro prasowe

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla

Popularność kuchni azjatyckiej w Polsce stale rośnie. Obietnica intensywnych smaków i egzotycznych doznań sprawia, że poszukiwanie sposobów na smakowite celebrowanie majówki nabiera nowego znaczenia. Jest to idealna okazja, by odkryć miejsca, które przenoszą daleko poza tradycyjne ramy grillowania. Podpowiadamy, dlaczego warto spróbować kuchni azjatyckiej z grilla i które dania są najpopularniejsze! 

Nie tylko wiosną i latem poszukujemy grillowanych potraw na talerzu. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na to, by jeść azjatyckie przysmaki z grilla przez cały rok! Oczywistym sekretem grillowanych dań po azjatycku jest perfekcyjne połączenie orientalnych przypraw i składników, które tworzą niepowtarzalny smak na talerzu, po który Polacy sięgają coraz częściej. 

W czym tkwi sekret grillowanych dań w Tajlandii i Wietnamie?

To połączenie świeżości i intensywności, które zanurzają podniebienia w bogactwie azjatyckiej kuchni. Tajemnica leży także w umiejętnościach Szefów Kuchni, którzy potrafią perfekcyjnie przygotować dania na grillu, zachowując ich soczystość i aromat. Sukces tych dań najczęściej oparty jest na tradycyjnych technikach przygotowania, dzięki czemu są dla nas również wędrówką przez kulinarną mapę Azji - komentuje Linh Ziółkowska, manager warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamsko-tajskiej.

W Tajlandii najczęściej przyrządza się satay. Wybrane kawałki mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, drobiu, ryby lub krewetek, w sosie sporządzanym z soku z limonek, czosnku, trawy cytrynowej, z dodatkiem kurkumy, która nadaje potrawie charakterystyczną, żółtą barwę. W Tajlandii popularny jest "Mookata", rodzaj grillowanego stolika, na którym równocześnie gotuje się mięso i warzywa w wywarze z przypraw. To interaktywne i soczyste doświadczenie kulinarne, które łączy w sobie elementy grillowania, gotowania na parze i gotowania w bulionie.

Z kolei w Wietnamie możemy się spotkać z między innymi z Bún Chả, czyli grillowaną wieprzowiną, podawaną w podgrzanym sosie rybnym rozrobionym z wodą, z plasterkami marchewki oraz zielonej papai. Do tego makaron ryżowy bun i zielenina (kiełki fasoli i zioła). Wśród dodatków, które nadają charakteru znajdziemy chili i siekany czosnek. Wietnamski grill zazwyczaj opiera się na używaniu drewnianych patyków lub metalowych rożnów nad otwartym ogniem lub w specjalnych grillach. Podczas przygotowywania potraw na grillu, często stosuje się marynaty i przyprawy, które dodają intensywnego smaku i aromatu. Charakterystyczną cechą wietnamskiego grillowania jest także wykorzystanie świeżych ziół i przypraw, takich jak trawa cytrynowa, kolendra, imbir czy chili, które nadają potrawom wyrazisty i charakterystyczny smak. W tych azjatyckich przysmakach kryje się nie tylko niezwykły smak, ale także historia i kultura. Każdy składnik i każdy krok przygotowania mają swoje znaczenie, tworząc złożone kompozycje smakowe, które przyciągają smakoszy z całego świata.

Smak Azji w samym centrum Warszawy 

Wybór azjatyckich restauracji w Warszawie jest coraz większy, a dania z azjatyckiego grilla coraz bardziej dostępne. Na swoją majówką listę warto wpisać restaurację Wi-Taj, która oferuje wyjątkowe azjatyckie propozycje. W menu znalazły się soczyste grillowane udka kurczaka marynowane w chili, trawie cytrynowej i szalotce, podane z autorskim sosem Szefa Kuchni. Inną propozycją jest grillowana wieprzowina z szalotką, makaronem ryżowym i świeżymi wietnamskimi ziołami, znana jako Bún Chả. Dla miłośników owoców morza, restauracja proponuje krewetki black tiger z grilla, marynowane w chili i liściach cytryny, podane z sosem tamaryndowym (Tôm nướng muối ớt). Wybór takiej formy grillowanych dań, to kulinarna podróż po Azji, bez konieczności opuszczania stolicy.





 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku Biuro prasowe
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również
Żywienie Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
2024-07-22 | 01:00

Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”

Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania oraz pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i kuchnie regionalne, które
Żywienie Piąta edycja Witariady przyciągnęła tłumy
2024-07-18 | 01:00

Piąta edycja Witariady przyciągnęła tłumy

Piąta edycja Festiwalu Witariada już za nami. Na imprezę tłumnie przybyli entuzjaści zdrowego stylu życia i poszukiwacze równowagi ciała i umysłu. To niezwykłe wydarzenie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.