MAKARON I ZIEMNIAKI – WIZYTÓWKA POLSKI I WŁOCH
21 października obchodzimy Światowy Dzień Kartofla, z kolei 25 października to Międzynarodowy Dzień Makaronu. Oba produkty są znane pod każdą szerokością geograficzną, choć często spożywane w różnych formach i przygotowywane w odmienny sposób. Na czym polega ich fenomen i dlaczego zrobiły tak zawrotną karierę?
KARTOFLE
Ich ojczystą ziemią są tereny Ameryki Południowej w szczególności Peru, Chile oraz Boliwii. Do Europyprzybyły za sprawą Hiszpanów. Początkowo były traktowane jako egzotyczna roślina, która uprawiana była w celach ozdobnych i leczniczych. Hodowano je w ogrodach przyklasztornych, dlatego misjonarze oraz zakonnicy odegrali tak istotną rolę w rozpowszechnieniu ziemniaków. Co ciekawe na terenie Prus oraz Śląska obowiązywał nakaz uprawy tego warzywa. - Do Polski sprowadził je w 1683 roku Jan III Sobieski. Przywiózł bulwy ziemniaka z wyprawy wiedeńskiej jako prezent dla swojej ukochanej żony, królowej Marysieńki. Teraz to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce – stanowi częsty dodatek do dań mięsnych, jest szeroko stosowany w zupach, robi się z niego kluski, placki czy pierogi. Nie każdy wie, że właśnie ziemniaki są głównym źródłem witaminy C dla milionów Polaków! Typowa ilość ziemniaków spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ja osobiście też często korzystam z tego warzywa w swojej restauracji - nadaję mu różne tekstury: od bardzo chrupkiej po zwiewną pianę – opowiada Chef Andrea Camastra z restauracja NUTA.
Na świecie obecnie mamy kilka tysięcy odmian ziemniaków. W samej Polsce jest ich ponad sto. Polszczyzna zna też bardzo dużo różnych określeń na ziemniaki w zależności od regionu, w którym się znajdujemy. Na podhalu zjemy grule, w okolicach Poznania będą to pyry, zaś na Śląsku kartofle. Przeciętny Polak zjada rocznie aż 100 kilogramów tego warzywa.
- W kuchni włoskiej, choć jest ona kojarzona głównie z pastą i pizzą, obecność ziemniaków jest również istotna. Są głównym składnikiem patate pazze, czyli szalonych ziemniaków oraz znanych na całym świecie gnocchi. Z kolei na południu Włoch na stołach króluje Gateau di patate, czyli zapiekanka ziemniaczana w stylu neapolitańskim – mówi Chef Camastra. Powodów, dla których kochamy ziemniaki jest wiele. Tani i przede wszystkim smaczny składnik wielu dań. Ziemniaki posiadają również wiele wartości odżywczych i wbrew błędnym przekonaniom nie są wcale tak kaloryczne. Obecnie coraz popularniejsze stają się miejsca ze street foodem, gdzie można kupić ziemniaka na ciepło z najciekawszymi dodatkami o jakich tylko możemy pomyśleć.
MAKARON
Makaron przybiera tak odmienne kształty i formy, ponieważ każdy z nich inaczej przenosi sos. Penne idealnie komponuje się z pesto, farfalle z sałatkami, a najpopularniejsza forma spaghetti nadaje się do sosów takich jak marinara lub carbonara. W zależności od sosu podawanego z odpowiednio dobranym makaronem powinniśmy serwować konkretne wino. Chablis będzie idealnie współgrać z sosami mięsnymi w szczególności tymi o intensywnym smaku. Z kolei lekkie wino Pinot Noir jest dobrym wyborem do białych sosów, zwłaszcza jeśli są dominujące i wyraziste. Bez wątpienia na popularność makaronu wpływa fakt, że można go długo przechowywać w postaci suchej. Suszenie makaronu pierwszy raz pojawiło się na terenie Arabii. Pozwalało na jego bezpieczne przechowywanie podczas długich podróży przez pustynię. Sam makaron produkowany był już trzy tysiące lat przed naszą erą w sercu Chin. Obecnie na świecie produkuje się ponad 600 różnych rodzajów tego produktu. Przeciętny Włoch w ciągu roku zjada aż 23,5 kg pasty produkowanej na Półwyspie Apenińskim w ilości ponad 3 milionów ton rocznie. We Włoszech istnieje 139 fabryk, które zajmują się produkcją wyłącznie makaronu. Co ciekawe popularna forma gotowania “al dente” nie tylko polepsza jego smak, ale również wydłuża uczucie sytości. Etymologia nazwy makaronu w języku włoskim oznacza oryginalnie ciasto. Sam w sobie jest również cennym w wiele składników odżywczych oraz potrzebnych organizmowi aminokwasów. W ostatnich latach coraz popularniejszy staje się makaron kolorowy, który możemy uzyskać za pomocą barwników pochodzenia naturalnego.
- Makaron stanowi istotny element kultury włoskiej i jest naszą dumą narodową - Makaron jemy prawie codziennie, ale dania potrafią się bardzo różnić w zależności od regionu. Z jednej strony jednoczy nasz naród, ale i potrafi dzielić, bardziej niż cokolwiek innego – no może jeszcze tylko lody i kawa są przedmiotem zaciekłych dyskusji. Trochę jak w Polsce tradycyjne dania, jak żurek albo bigos - każdy ma swój najlepszy przepis. Albo weźmy taką mizerię: jedni ją solą, inni słodzą – to może być przedmiotem zażartej kłótni – dowcipkuje Chef Camastra. - U mnie można zjeść mizerię w formie praliny, ale wytrawnej o skondensowanym smaku ogórka, który przywodzi na myśl smak dzieciństwa, nie dziwię się, że ludzie mają łzy w oczach – dodaje.
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
![Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”](/files/_uploaded/glownekonf_896110568,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Gwiazdy
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.
Konsument
Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji
![](/files/1922771799/wojtasik-regulacje-2-foto,w_133,r_png,_small.png)
– Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.
Teatr
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
![](/files/1922771799/czule-slowka-aktorzy,w_133,r_png,_small.png)
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.