Komunikaty PR

Marchewka na Światowy Dzień Marchewki… POCZUJ ZDROWIE!

2023-04-04  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Maria Poławska
Agencja Face It

ul. Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
m.polawska|agencjafaceit.pl| |m.polawska|agencjafaceit.pl
+22 241 12 36
https://agencjafaceit.pl/

4 kwietnia, to wyjątkowa data, która dla wszystkich „anty-marchewkowców” może stać się dobrą okazją, aby przekonać się do jedzenia tego wyjątkowego warzywa. Marchew jest częstym gościem na naszych, polskich stołach. Warzywo to doceniane jest za swoją dostępność, niską cenę, bogactwo wartości odżywczych oraz uniwersalność – idealnie nadaje się do potraw zarówno na słono, jak i słodko. Marchew kojarzy się przede wszystkim z beta-karotenem, ale warzywo to ma do zaoferowania znacznie więcej dobrego… Czy znasz wszystkie korzyści z jego spożywania?

Po raz pierwszy Dzień Marchewki zaczęto obchodzić w Wielkiej Brytanii w 2003 roku, szybko jednak zwyczaj tej podchwyciły inne państwa. Polska na przykład jako jedno z nielicznych państw ma naprawdę poważne powody do świętowania – jesteśmy bowiem w czołówce europejskich producentów tego pomarańczowego warzywa. Co roku zbieramy jej około 800 tysięcy ton. Mimo to nie do końca zdajemy sobie sprawę, dlaczego jest ona tak ważna w naszej diecie i czemu szklanka świeżo wyciskanego soku z marchewki może pomóc w zapewnieniu dobrostanu całego organizmu.

Dlaczego marchew?

W projekcie Odmładzanie na surowo marchew pełni jedną z kluczowych ról ze względu na trzy charakteryzujące ją podstawowe cechy: cenę, dostępność oraz ogrom składników odżywczych i korzyści z jej spożywania dla naszego zdrowia. I tak jak o dostępności (znajdziecie ją w każdym warzywniaku i każdym markecie) i cenie (zwykle od 3 do 5 złotych za kilogram) przekonywać nie trzeba, tak warto przypomnieć o jej sile i właściwościach zdrowotnych…

Najzdrowszą i najbardziej odżywczą formą tego warzywa jest zatem oczywiście jego surowa postać, jak w większości przypadków, kiedy mówimy o warzywach i owocach. To właśnie w niej kryją się złoża wartości odżywczych, których desperacko pragną nasze organizmy. Gotowanie marchwi znacznie zwiększa jej indeks glikemiczny. Dlatego spożywanie jej w dużych ilościach w tej formie nie jest wskazana na przykład osobom zmagającym się z cukrzycą. Obróbka termiczna sprawia również, że jarzyna wytraca część swoich cennych wartości. Marchew jest także pokarmem lekkostrawnym, przez co idealnie nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia i nocy. Pijąc świeżo wyciskany sok z 4-6 marchwi regularnie, dostarczysz sobie mnóstwa wartości odżywczych, poprawisz wzrok i skórę oraz pomożesz sobie uniknąć znacznej ilości chorób i zapaleń rozwijających się w organizmie.

Nie bez powodu jest to również najbezpieczniejszy pokarm niemleczny dla niemowląt. Zaleca się jego podawanie dzieciom już od najmłodszych lat. Świeżo wyciskany sok z marchewki działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy u dzieci, pobudzając tym samym kości do wzrostu. Ze względu na swoje działanie, marchew polecana jest również osobom starszym, które niestety często zmagają się z problemami kostnymi i mnóstwem innych schorzeń, na które remedium może być właśnie surowa marchew.

Marchew kopalnią wartości odżywczych

Marchew posiada bardzo małą ilość węglowodanów – w 100g zaledwie 11g – bardzo mało, jak na warzywo. Zawiera cenny błonnik, który pozwala nam na prawidłowe trawienie oraz pobudza wątrobę do działania. Ponadto w marchewce znajdziemy cenne składniki takie jak potas, sód, wapń i magnez.

Marchewka to złoża również witaminy k, ale przede wszystkim alfa i beta-karotenu, które człowiekowi potrzebne są do dbania o prawidłowy wzrok oraz piękną i młodą skórę. W naszych jelitach beta-karoten zamienia się w witaminę A, która następnie magazynowana jest w wątrobie i wykorzystywana do wielu funkcji chroniących nasz organizm. Marchew zawiera też cenne przeciwutleniacze, które bronią nas przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Pomarańczowa jarzyna chroni nasz układ krwionośny, wzmacniając go i wspomagając, a do tego obniża niepożądany cholesterol, który jest przyczyną wielu chorób naszej generacji – takich jak miażdżyca czy udar. Spożywanie marchewki regularnie działa łagodząco na zapalenia, które rozwijają się w naszym organizmie częściej, niż zdajemy sobie z tego sprawę.

Możliwości wykorzystania marchewki są nieskończone. Jeśli natomiast szukasz inspiracji, warto odwiedzić projekt Odmładzanie na surowo i zainspirować się zarówno wpisami innych użytkowników jak i filmami, które udostępniamy, również ze zdrowymi przepisami.

Z marchewki oprócz pysznego napoju możemy zrobić dobrze nam znaną surówkę marchewkowo-jabłkową, a na fanów słodkości czeka ciasto, które swoim pysznym smakiem może przekonać nawet największych sceptyków tego warzywa i okazać się idealnym powodem do świętowania wyjątkowego Dnia Marchewki.

 

Dbajcie o siebie!

Mariusz Budrowski

Odmładzanie na surowo

https://www.odmladzanienasurowo.com/

 

Mariusz Budrowski – specjalista i praktyk zdrowego żywienia. Pomysłodawca projektu Odmładzanie na surowo oraz Surowego Życia i Festiwalu Witariada – największego na świecie wydarzenia dla osób chcących żyć zgodnie z naturą. To także współautor książek, m.in. "Surowe zdrowie", czy „Moje 90 dni”. Wraz ze swoją partnerką, Agnieszką Juncewicz, angażuje się w wiele projektów, mających na celu rozpowszechnienie diety "raw" i sokoterapii jako recepty na zdrowie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face It
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.