Komunikaty PR

Marka WINIARY wprowadza linię zup z uratowanymi warzywami

2022-10-18  |  12:00
Biuro prasowe

Światowy Dzień Żywności, który obchodziliśmy w niedzielę to doskonały powód, by przypomnieć
o problemie marnowania żywności w Polsce. Marka WINIARY podejmuje wiele działań, aby ograniczyć to zjawisko – tym razem rozszerza swoje portfolio o wyjątkowe nowości, ratując niedoskonałe warzywa, które cechuje nietypowa wielkość, kształt czy drobne przebarwienia na skórce. Te małe skazy często powodują, że warzywa nie mogą być użyte do produkcji żywności. Teraz znajdą się w limitowanej edycji znanych i lubianych zup z portfolio WINIARY: w Krupniku, Barszczu Czerwonym i Jarzynowej.

Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) już ponad 40 lat temu. Celem jest zwrócenie uwagi opinii publicznej oraz konsumentów na globalne problemy żywieniowe, w tym na problem marnowania żywności, z którym walkę podejmuje marka WINIARY. A jest o co walczyć – wyniki ostatnich badań PROM, wskazują, iż w Polsce rokrocznie marnuje się prawie pięć milionów ton żywności.[1]

Marka WINIARY ratuje warzywa

W ramach misji „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka WINIARY wspiera konsumentów w ograniczaniu marnowania żywności – i to na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim dostarcza kulinarnych inspiracji w postaci prostych przepisów na wykorzystanie produktów, które są dostępne
w każdym domu. Pomaga w planowaniu posiłków, edukuje i kształtuje dobre nawyki, a także otwiera jadłodzielnie w całej Polsce.

W najnowszej kampanii WINIARY promują wykorzystywanie warzyw takich, jakie stworzyła natura –
o nietypowej wielkości czy niestandardowych kształtach. Z reguły, nie trafiają one do produkcji żywności mimo, tego że ich wartości odżywcze i smak nie odbiegają od tych  o regularnym wyglądzie. Limitowana edycja zup WINIARY to tym samym doskonały sposób na ograniczenie zjawiska, jakim jest marnowanie żywności. W każdym z produktów WINIARY zawarły jedną grupę uratowanych warzyw:
w Krupniku są to wszystkie marchewki, w Barszczu Czerwonym – buraki, a w Jarzynowej – selery.

Program „Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu” WINIARY będzie rozwijany w kolejnych latach. Więcej informacji o kampanii oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania jedzenia można znaleźć na stronie https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/

 


[1] Źródło: Nie marnujmy. Perspektywy zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku. Raport z badań, Warszawa 2021; PROM, FPBŻ, NCBR.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.