Komunikaty PR

Marynować czy nie? Oto jest pytanie…

2021-12-22  |  01:00
Biuro prasowe

Marynowane składniki są po prostu smaczniejsze, zachowują także soczystość i nabierają bogatego, apetycznego aromatu. Jak przygotować najlepszą marynatę do mięs, ryb i warzyw, podpowie marka Appetita, od lat inspirująca Polaków do gotowania stylowo i jedzenia smacznie, oraz jej ambasadorka, Ewa Wachowicz.

Marynata składa się z bazy oraz dodatków. Jako bazy najczęściej używa się oliwy, oleju, soku z cytryny, naturalnego jogurtu czy sosu sojowego. Najpopularniejszymi dodatkami do nich są oczywiście różne zioła i przyprawy, ale także ocet (jabłkowy, winny, balsamiczny), alkohol (czysty, wino, piwo), majonez, musztarda, keczup, tabasco, a także miód, cukier i napoje typu cola.

Składniki kwaśne, jak jogurt, ocet, sok z cytryny czy musztarda oraz alkohole są bardzo wskazanymi składnikami marynat do mięs, ponieważ je zmiękczają i ułatwiają przeniknięcie zalewy do środka.

Tłuste składniki, jak oliwa, oleje czy majonez, należy stosować do chudych mięs – drobiowych filetów, polędwiczki wieprzowej, szynki – uchronią je przed przesuszeniem.

Po co dodawać do marynat słodkie składniki? Ponieważ sprawiają, że pokryte nimi mięso lub warzywa pięknie się karmelizują podczas pieczenia czy grillowania. Ich powierzchnia zamyka się wtedy w chrupiącej skorupce, a środek pozostaje miękki i soczysty. Marynaty ze słodkimi składnikami są najlepsze do drobiu ze skórką i wieprzowiny, zwłaszcza karkówki i boczku. Niestety, łatwo się przypalają, można jednak tego uniknąć – składniki przed obróbką cieplną należy osuszyć i smarować zachowaną zalewą, często obracając, na 10–20 minut przed końcem przyrządzania.

Nie każde mięso potrzebuje marynowania – należą do nich steki, cielęcina i polędwica wołowa, z ryb – tuńczyk. Są to kawałki tak wysokiej jakości i unikalnym naturalnym smaku, że do ich przyrządzenia wystarczą sól i świeżo mielony pieprz.

Jak długo należy marynować? Warzywa i ryby wystarczy zmieszać z marynatą na 15–20 minut. Pokrojone na nieduże kawałki mięso potrzebuje ok. godziny, takie w kawałku najlepiej ponakłuwać i odstawić w zalewie na 12 godzin. Zamarynowane produkty powinny być zawsze całkowicie zanurzone, jeśli z jakichś przyczyn nie są, należy je regularnie obracać. Mięso i ryby należy marynować w lodówce, warzywa – w temperaturze otoczenia.

Przygotowując marynatę, należy pamiętać, że ma ona podkreślić naturalny smak mięsa, ryby czy warzyw, a nie go zabić, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników. I jeszcze jedno – nawet najlepsza zalewa na nic się nie zda, jeśli składniki do zamarynowania nie będą idealnie świeże lub świeżo rozmrożone i odsączone z soków.

Przepisy na swoje sprawdzone marynaty do drobiu, wieprzowiny i ryb zdradza ambasadorka marki Appetita, Ewa Wachowicz.

Marynata cytrynowo-miodowa do piersi z kurczaka na ruszt

Składniki (na ok. 600 –800 g piersi z kurczaka):

5  łyżek sosu sojowego ponzu lemon (można zastąpić sosem sojowym jasnym)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki Chili mielonego Appetita

1–2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Appetita

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

Wykonanie: Sos ponzu lemon wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Na samym końcu wlać olej.

 

Marynata do karkówki lub schabu

Składniki (na ok. 600 g karkówki):

5 łyżek oleju (może być rzepakowy)

1–2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka Przyprawy do mięs Appetita lub Przyprawy do karkówki Appetita

1/2 łyżeczki Papryki słodkiej Appetia

1/2 łyżeczki Papryki ostrej Appetita

1 łyżeczka Oregano Appetita

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dobrze wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć plastry mięsa. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc. 

 

Marynata do ryb (pstrąga, łososia)

Składniki:

3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka Przyprawy do ryb Appetita

1 łyżka musztardy miodowej

1/2 łyżeczki imbiru

Wykonanie: Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Na końcu wlać oliwę z oliwek. Filety rybne posmarować marynatą i zostawić w lodówce na 2–3 godziny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Finanse

Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne

Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.