Komunikaty PR

Marynować czy nie? Oto jest pytanie…

2021-12-22  |  01:00
Biuro prasowe

Marynowane składniki są po prostu smaczniejsze, zachowują także soczystość i nabierają bogatego, apetycznego aromatu. Jak przygotować najlepszą marynatę do mięs, ryb i warzyw, podpowie marka Appetita, od lat inspirująca Polaków do gotowania stylowo i jedzenia smacznie, oraz jej ambasadorka, Ewa Wachowicz.

Marynata składa się z bazy oraz dodatków. Jako bazy najczęściej używa się oliwy, oleju, soku z cytryny, naturalnego jogurtu czy sosu sojowego. Najpopularniejszymi dodatkami do nich są oczywiście różne zioła i przyprawy, ale także ocet (jabłkowy, winny, balsamiczny), alkohol (czysty, wino, piwo), majonez, musztarda, keczup, tabasco, a także miód, cukier i napoje typu cola.

Składniki kwaśne, jak jogurt, ocet, sok z cytryny czy musztarda oraz alkohole są bardzo wskazanymi składnikami marynat do mięs, ponieważ je zmiękczają i ułatwiają przeniknięcie zalewy do środka.

Tłuste składniki, jak oliwa, oleje czy majonez, należy stosować do chudych mięs – drobiowych filetów, polędwiczki wieprzowej, szynki – uchronią je przed przesuszeniem.

Po co dodawać do marynat słodkie składniki? Ponieważ sprawiają, że pokryte nimi mięso lub warzywa pięknie się karmelizują podczas pieczenia czy grillowania. Ich powierzchnia zamyka się wtedy w chrupiącej skorupce, a środek pozostaje miękki i soczysty. Marynaty ze słodkimi składnikami są najlepsze do drobiu ze skórką i wieprzowiny, zwłaszcza karkówki i boczku. Niestety, łatwo się przypalają, można jednak tego uniknąć – składniki przed obróbką cieplną należy osuszyć i smarować zachowaną zalewą, często obracając, na 10–20 minut przed końcem przyrządzania.

Nie każde mięso potrzebuje marynowania – należą do nich steki, cielęcina i polędwica wołowa, z ryb – tuńczyk. Są to kawałki tak wysokiej jakości i unikalnym naturalnym smaku, że do ich przyrządzenia wystarczą sól i świeżo mielony pieprz.

Jak długo należy marynować? Warzywa i ryby wystarczy zmieszać z marynatą na 15–20 minut. Pokrojone na nieduże kawałki mięso potrzebuje ok. godziny, takie w kawałku najlepiej ponakłuwać i odstawić w zalewie na 12 godzin. Zamarynowane produkty powinny być zawsze całkowicie zanurzone, jeśli z jakichś przyczyn nie są, należy je regularnie obracać. Mięso i ryby należy marynować w lodówce, warzywa – w temperaturze otoczenia.

Przygotowując marynatę, należy pamiętać, że ma ona podkreślić naturalny smak mięsa, ryby czy warzyw, a nie go zabić, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników. I jeszcze jedno – nawet najlepsza zalewa na nic się nie zda, jeśli składniki do zamarynowania nie będą idealnie świeże lub świeżo rozmrożone i odsączone z soków.

Przepisy na swoje sprawdzone marynaty do drobiu, wieprzowiny i ryb zdradza ambasadorka marki Appetita, Ewa Wachowicz.

Marynata cytrynowo-miodowa do piersi z kurczaka na ruszt

Składniki (na ok. 600 –800 g piersi z kurczaka):

5  łyżek sosu sojowego ponzu lemon (można zastąpić sosem sojowym jasnym)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki Chili mielonego Appetita

1–2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Appetita

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

Wykonanie: Sos ponzu lemon wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Na samym końcu wlać olej.

 

Marynata do karkówki lub schabu

Składniki (na ok. 600 g karkówki):

5 łyżek oleju (może być rzepakowy)

1–2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka Przyprawy do mięs Appetita lub Przyprawy do karkówki Appetita

1/2 łyżeczki Papryki słodkiej Appetia

1/2 łyżeczki Papryki ostrej Appetita

1 łyżeczka Oregano Appetita

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, dobrze wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć plastry mięsa. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc. 

 

Marynata do ryb (pstrąga, łososia)

Składniki:

3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka Przyprawy do ryb Appetita

1 łyżka musztardy miodowej

1/2 łyżeczki imbiru

Wykonanie: Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Na końcu wlać oliwę z oliwek. Filety rybne posmarować marynatą i zostawić w lodówce na 2–3 godziny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.