Maślanka wcale nie musi być nudna!
Brakuje Ci kulinarnych inspiracji? Masz ochotę na nowości, ale nie masz pomysłu na ciekawe smaki? A może chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi daniami, ale nie wiesz skąd wziąć natchnienie? Z pomocą przychodzi… maślanka! Prosty, zdrowy i łatwo dostępny produkt, który potrafi zadziwić. Bo ten fermentowany napój mleczny nie musi być tylko dodatkiem, może stać się prawdziwym bohaterem niejednej pysznej potrawy.
Bajeczna - jajeczna
Przygotuj zdrowe, pełnowartościowe śniadanie z zaskakującym składnikiem. Do tradycyjnej pasty jajecznej dodaj maślankę! To sprytny i prosty przepis na to, by jajko było zwarte i miało wyrazisty smak. Poczęstuj pastą w nowej odsłonie swoich najbliższych, ciekawe czy zgadną, jaki tajemniczy produkt nadaje jej aksamitności.
Składniki:
- 1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- pęczek drobnego szczypiorku
- pęczek grubego szczypiorku
- 50 g Twarogu Mazurski Smak półtłusty
- sól i pieprz – do smaku
- świeże pieczywo, masło Łaciate i rzodkiewki – do podania
Przygotowanie:
Jajka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy pokruszony twaróg i drobno posiekany szczypiorek. Całość zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Dekorujemy grubym szczypiorkiem, pokrojonym w cienkie, poprzeczne paski. Podajemy pastę na kanapkach z masłem i plasterkami rzodkiewek.
O kurczę, ale dobre
Jak przygotować lekki obiad? Wystarczy połączyć kurczaka i… maślankę! Brzmi nierealnie? A jednak! Ten fermentowany napój mleczny znakomicie sprawdza się jako marynata. Namoczone w nim podudzia z kurczaka będą delikatne, a mięso będzie znakomicie odchodzić od kości i wprost rozpływać się w ustach. A zamiast wody, kompotu lub herbaty wlej maślankę do szklanki i skorzystaj z jej prozdrowotnych właściwości, poprawiających przemianę materii.
Składniki:
- 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 2 małe, suszone papryczki chili
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 ząbki przetartego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. Zalewamy całość maślanką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, usuwamy jej nadmiar i przekładamy mięso do brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 50 minut, aż skórka ładnie się zezłoci. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SZAŁatka z łososiem
Myślisz, że połączenie fermentowanego napoju mlecznego i ryby nie może się udać? Nic bardziej mylnego! Maślankowy dressing z nutką cytryny stworzy idealną pierzynkę, która przykryje łososia w zdrowej i pysznej sałatce. To danie znakomicie sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczysz ich nieoczywistym połączeniem i niepowtarzalnym smakiem.
Składniki:
- ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
- opakowanie miksu sałat
- pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- garść grzanek z pieczywa
- 1/2 zielonego ogórka
- świeża bazylia lub inne świeże zioła
- kilka plasterków wędzonego łososia
- kawałek sera Jantar Mlekpol
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, a pozostałą część gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty. Sałaty płuczemy, osuszamy i przekładamy na duży talerz. Dodajemy ogórka i ugotowane szparagi, pokrojone na pół jajka oraz kawałki łososia. Wszystko posypujemy świeżymi ziołami i wiórkami z sera. Na całość kładziemy grzanki i polewamy maślankowym dressingiem.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.