Mateusz Gessler - gwiazda MasterChef Junior i Hell’s Kitchen gotuje w CH Osowa
Centrum Handlowe Osowa organizuje dzień pełen kulinarnych atrakcji. Już 29 października można będzie odkryć tu przysmaki kuchni kaszubskiej, przygotowane i podane w najlepszym wydaniu, bo przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - Mateusza Gesslera. Restaurator, gwiazda programów "MasterChef Junior" oraz „Hell’s Kitchen”, na żywo przyrządzi regionalne dania, a w przerwach między gotowaniem znajdzie czas na rozdanie autografów. Oprócz wytrawnych smaków nie zabraknie również słodkości. W specjalnej akcji promocyjnej można będzie zdobyć miód z Osowskiej pasieki.
Już 29 października do CH Osowa zawita jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce osobowości kulinarnych - Mateusz Gesller, kucharz, autor książek, juror popularnego programu "MasterChef Junior”, a także prowadzący program „Hell’s Kitchen”. Restaurator, który na co dzień serwuje dania polskie w nowoczesnym wydaniu, tym razem na warsztat weźmie kuchnię kaszubską. We współpracy z członkiniami Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego przyrządzi zestaw tradycyjnych potraw regionu. Wszystko odbędzie się w widowiskowej formie „live cooking, dzięki czemu każdy z obecnych gości wydarzenia będzie mógł przyjrzeć się jak powstają oryginalne, znane na całą Polskę dania a także posłuchać niesamowitych kulinarnych opowieści. Malownicze usytuowanie Kaszub w okolicach lasów i jezior powoduje, że kuchnia tego regionu bogata jest w ryby, mięsa, zboża, a każde danie niesie za sobą swoją oryginalną historię pochodzenia. Spotkanie będzie więc prawdziwą gratką nie tylko dla smakoszy, ale i miłośników całego regionu.
Na początku października CH Osowa organizuje także konkurs dla okolicznych szkół i przedszkoli. Zgłoszone placówki będą ozdabiać kartonowe ule, które następnie zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w centrum. Prace oceni publiczność na Facebooku oraz jury. Do wygrania będą atrakcyjne nagrody jak karty podarunkowe o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa. Rozstrzygniecie konkursu i ogłoszenie wyników wraz z wręczeniem nagród nastąpi 29 października podczas wydarzenia kulinarnego z Mateuszem Gesslerem w CH Osowa. Prace konkursowe będzie można oglądać na fanpage CH Osowa https://www.facebook.com/CHOsowa oraz w dniu eventu na wystawie w galerii.
Ponadto galeria przygotowała na ten dzień specjalne, słodkie podarunki. Goście centrum, którzy tego dnia zrobią zakupy za minimum 150 zł otrzymają w prezencie miód, pochodzący osowskiej pasieki. Całą imprezę poprowadzi Mateusz Czekierda - utalentowany szef kuchni, związany z wieloma renomowanymi restauracjami, laureat programu Top Chef Polsat. Nie zabraknie więc okazji do przyjrzenia się pracy znanych kucharzy na żywo, a dodatkowo na klientów będą czekać liczne niespodzianki i konkursy.
„Podczas tego jednego wydarzenia chcemy połączyć dwa tematy, które są nam bliskie i które na stałe już wpisały się w działalność naszego centrum. Promocję regionu, który ma tak wiele do zaoferowania, m.in. wspaniałą, lokalną kuchnię kaszubską oraz zwrócenie uwagi na ważny temat ochrony pszczół. Jako właściciele miejskiej pasieki w naszych ulach gościmy obecnie 200 tys. tych cennych owadów. Miody, które będziemy rozdawać naszym klientom są zwieńczeniem ich tegorocznej pracy” – mówi Aleksandra Słowińska, Dyrektor CH Osowa.
Pasieka istnieje w CH Osowa od 2017 r. Było to pierwsze centrum handlowe w Trójmieście, które podjęło taką inicjatywę na rzecz ochrony pszczół i które od początku swojego funkcjonowania dba o środowisko naturalne, co zostało potwierdzone uzyskaniem certyfikatu ekologicznego BREEAM-In-Use. CH Osowa otworzyło pasiekę we współpracy z Pszczelarium Agnieszka Skórka- Baj. Na górce pod lasem za parkingiem bocznym galerii pojawiło się już 5 uli, które znajdują się w bezpiecznej odległości, są odgrodzone i oznakowane specjalnymi tabliczkami.
Miejska pasieka przy CH Osowa to nie tylko okazja, aby ochronić pszczoły dając im nowy dom oraz przywrócić bioróżnorodność, ale także szansa dla Klientów CH Osowa na spróbowanie pysznego i zdrowego miodu.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku
Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Medycyna
Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.
Gwiazdy
Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.