Komunikaty PR

Mateusz Gessler - gwiazda MasterChef Junior i Hell’s Kitchen gotuje w CH Osowa

2022-10-24  |  12:00
Biuro prasowe

Centrum Handlowe Osowa organizuje dzień pełen kulinarnych atrakcji. Już 29 października można będzie odkryć tu przysmaki kuchni kaszubskiej, przygotowane i podane w najlepszym wydaniu, bo przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - Mateusza Gesslera. Restaurator, gwiazda programów "MasterChef Junior" oraz „Hell’s Kitchen”, na żywo przyrządzi regionalne dania, a w przerwach między gotowaniem znajdzie czas na rozdanie autografów. Oprócz wytrawnych smaków nie zabraknie również słodkości. W specjalnej akcji promocyjnej można będzie zdobyć miód z Osowskiej pasieki.

Już 29 października do CH Osowa zawita jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce osobowości kulinarnych - Mateusz Gesller, kucharz, autor książek, juror popularnego programu "MasterChef Junior”, a także prowadzący program „Hell’s Kitchen”. Restaurator, który na co dzień serwuje dania polskie w nowoczesnym wydaniu, tym razem na warsztat weźmie kuchnię kaszubską. We współpracy z członkiniami Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego przyrządzi zestaw tradycyjnych potraw regionu. Wszystko odbędzie się w widowiskowej formie „live cooking, dzięki czemu każdy z obecnych gości wydarzenia będzie mógł przyjrzeć się jak powstają oryginalne, znane na całą Polskę dania a także posłuchać niesamowitych kulinarnych opowieści. Malownicze usytuowanie Kaszub w okolicach lasów i jezior powoduje, że kuchnia tego regionu bogata jest w ryby, mięsa, zboża, a każde danie niesie za sobą swoją oryginalną historię pochodzenia. Spotkanie będzie więc prawdziwą gratką nie tylko dla smakoszy, ale i miłośników całego regionu.

Na początku października CH Osowa organizuje także konkurs dla okolicznych szkół i przedszkoli. Zgłoszone placówki będą ozdabiać kartonowe ule, które następnie zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w centrum. Prace oceni publiczność na Facebooku oraz jury. Do wygrania będą atrakcyjne nagrody jak karty podarunkowe o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa. Rozstrzygniecie konkursu i ogłoszenie wyników wraz z wręczeniem nagród nastąpi 29 października podczas wydarzenia kulinarnego z Mateuszem Gesslerem w CH Osowa. Prace konkursowe będzie można oglądać na fanpage CH Osowa https://www.facebook.com/CHOsowa oraz w dniu eventu na wystawie w galerii.

Ponadto galeria przygotowała na ten dzień specjalne, słodkie podarunki. Goście centrum, którzy tego dnia zrobią zakupy za minimum 150 zł otrzymają w prezencie miód, pochodzący osowskiej pasieki. Całą imprezę poprowadzi Mateusz Czekierda - utalentowany szef kuchni, związany z wieloma renomowanymi restauracjami, laureat programu Top Chef Polsat. Nie zabraknie więc okazji do przyjrzenia się pracy znanych kucharzy na żywo, a dodatkowo na klientów będą czekać liczne niespodzianki i konkursy.

„Podczas tego jednego wydarzenia chcemy połączyć dwa tematy, które są nam bliskie i które na stałe już wpisały się w działalność naszego centrum. Promocję regionu, który ma tak wiele do zaoferowania, m.in. wspaniałą, lokalną kuchnię kaszubską oraz zwrócenie uwagi na ważny temat ochrony pszczół. Jako właściciele miejskiej pasieki w naszych ulach gościmy obecnie 200 tys. tych cennych owadów. Miody, które będziemy rozdawać naszym klientom są zwieńczeniem ich tegorocznej pracy” – mówi Aleksandra Słowińska, Dyrektor CH Osowa.

Pasieka istnieje w CH Osowa od 2017 r. Było to pierwsze centrum handlowe w Trójmieście, które podjęło taką inicjatywę na rzecz ochrony pszczół i które od początku swojego funkcjonowania dba o środowisko naturalne, co zostało potwierdzone uzyskaniem certyfikatu ekologicznego BREEAM-In-Use. CH Osowa otworzyło pasiekę we współpracy z Pszczelarium Agnieszka Skórka- Baj. Na górce pod lasem za parkingiem bocznym galerii pojawiło się już 5 uli, które znajdują się w bezpiecznej odległości, są odgrodzone i oznakowane specjalnymi tabliczkami.

Miejska pasieka przy CH Osowa to nie tylko okazja, aby ochronić pszczoły dając im nowy dom oraz przywrócić bioróżnorodność, ale także szansa dla Klientów CH Osowa na spróbowanie pysznego i zdrowego miodu.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.