Komunikaty PR

Mateusz Gessler - gwiazda MasterChef Junior i Hell’s Kitchen gotuje w CH Osowa

2022-10-24  |  12:00
Biuro prasowe

Centrum Handlowe Osowa organizuje dzień pełen kulinarnych atrakcji. Już 29 października można będzie odkryć tu przysmaki kuchni kaszubskiej, przygotowane i podane w najlepszym wydaniu, bo przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w Polsce - Mateusza Gesslera. Restaurator, gwiazda programów "MasterChef Junior" oraz „Hell’s Kitchen”, na żywo przyrządzi regionalne dania, a w przerwach między gotowaniem znajdzie czas na rozdanie autografów. Oprócz wytrawnych smaków nie zabraknie również słodkości. W specjalnej akcji promocyjnej można będzie zdobyć miód z Osowskiej pasieki.

Już 29 października do CH Osowa zawita jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce osobowości kulinarnych - Mateusz Gesller, kucharz, autor książek, juror popularnego programu "MasterChef Junior”, a także prowadzący program „Hell’s Kitchen”. Restaurator, który na co dzień serwuje dania polskie w nowoczesnym wydaniu, tym razem na warsztat weźmie kuchnię kaszubską. We współpracy z członkiniami Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego przyrządzi zestaw tradycyjnych potraw regionu. Wszystko odbędzie się w widowiskowej formie „live cooking, dzięki czemu każdy z obecnych gości wydarzenia będzie mógł przyjrzeć się jak powstają oryginalne, znane na całą Polskę dania a także posłuchać niesamowitych kulinarnych opowieści. Malownicze usytuowanie Kaszub w okolicach lasów i jezior powoduje, że kuchnia tego regionu bogata jest w ryby, mięsa, zboża, a każde danie niesie za sobą swoją oryginalną historię pochodzenia. Spotkanie będzie więc prawdziwą gratką nie tylko dla smakoszy, ale i miłośników całego regionu.

Na początku października CH Osowa organizuje także konkurs dla okolicznych szkół i przedszkoli. Zgłoszone placówki będą ozdabiać kartonowe ule, które następnie zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w centrum. Prace oceni publiczność na Facebooku oraz jury. Do wygrania będą atrakcyjne nagrody jak karty podarunkowe o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa. Rozstrzygniecie konkursu i ogłoszenie wyników wraz z wręczeniem nagród nastąpi 29 października podczas wydarzenia kulinarnego z Mateuszem Gesslerem w CH Osowa. Prace konkursowe będzie można oglądać na fanpage CH Osowa https://www.facebook.com/CHOsowa oraz w dniu eventu na wystawie w galerii.

Ponadto galeria przygotowała na ten dzień specjalne, słodkie podarunki. Goście centrum, którzy tego dnia zrobią zakupy za minimum 150 zł otrzymają w prezencie miód, pochodzący osowskiej pasieki. Całą imprezę poprowadzi Mateusz Czekierda - utalentowany szef kuchni, związany z wieloma renomowanymi restauracjami, laureat programu Top Chef Polsat. Nie zabraknie więc okazji do przyjrzenia się pracy znanych kucharzy na żywo, a dodatkowo na klientów będą czekać liczne niespodzianki i konkursy.

„Podczas tego jednego wydarzenia chcemy połączyć dwa tematy, które są nam bliskie i które na stałe już wpisały się w działalność naszego centrum. Promocję regionu, który ma tak wiele do zaoferowania, m.in. wspaniałą, lokalną kuchnię kaszubską oraz zwrócenie uwagi na ważny temat ochrony pszczół. Jako właściciele miejskiej pasieki w naszych ulach gościmy obecnie 200 tys. tych cennych owadów. Miody, które będziemy rozdawać naszym klientom są zwieńczeniem ich tegorocznej pracy” – mówi Aleksandra Słowińska, Dyrektor CH Osowa.

Pasieka istnieje w CH Osowa od 2017 r. Było to pierwsze centrum handlowe w Trójmieście, które podjęło taką inicjatywę na rzecz ochrony pszczół i które od początku swojego funkcjonowania dba o środowisko naturalne, co zostało potwierdzone uzyskaniem certyfikatu ekologicznego BREEAM-In-Use. CH Osowa otworzyło pasiekę we współpracy z Pszczelarium Agnieszka Skórka- Baj. Na górce pod lasem za parkingiem bocznym galerii pojawiło się już 5 uli, które znajdują się w bezpiecznej odległości, są odgrodzone i oznakowane specjalnymi tabliczkami.

Miejska pasieka przy CH Osowa to nie tylko okazja, aby ochronić pszczoły dając im nowy dom oraz przywrócić bioróżnorodność, ale także szansa dla Klientów CH Osowa na spróbowanie pysznego i zdrowego miodu.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć