Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?
Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Mazurek tradycyjny
Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.
Składniki na kruche ciasto
150 g dobrze schłodzonego masła
75 g drobnego cukru
250 g przesianej mąki pszennej
1 żółtko
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)
Do dekoracji
100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
20 g suszonych daktyli Bakal Soft
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dalej, dodajemy żółtko
i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta). Pieczemy 20 minut.
Podczas pieczenia siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Następnie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.
Mazurek wegański
Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych gości, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ciasto z pewnością zaskoczy ich wyjątkowym smakiem. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.
Składniki na spód
100 g daktyli Bakal Soft
100 g zmielonych płatków owsianych
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
szczypta soli
Składniki na nadzienie
200 g daktyli Bakal Soft
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
3 łyżki kakao
Do dekoracji
20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
Sposób wykonania
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem
i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.
Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Który wybrać? Oba!
Na stole wielkanocnym na pewno znajdzie się miejsce dla tradycji i nowoczesności. Podczas rodzinnych spotkań oba mazurki zachwycą gości.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.