Meksykańska uczta, czyli jak ocieplić jesienne dni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Jesienią poszukujemy zupełnie innych smaków niż podczas gorącego lata. Mamy ochotę na potrawy, które nas rozgrzeją, a przy tym będą bardziej sycące. W tym okresie doskonale sprawdzi się odrobina pikanterii, jaką zapewnia kuchnia meksykańska! Dzięki odpowiedniemu zestawieniu składników z listopadowej rzeczywistości możemy przenieść się wprost do słonecznego Meksyku. Pyszne potrawy pełne aromatycznych przypraw i dodatków – to właśnie przepis na udaną, kulinarną jesień!
Potrzebujemy składników, które idealnie podkreślą smak i charakter jesiennych potraw, dlatego postawmy na Ketchup Kielecki a’la meksykański! W jego towarzystwie chłodne, jesienne dni nabiorą ciepła i koloru!
Meksykańska klasyka, czyli fajitas!
To jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok burrito, nachosów i quesadilli stanowi prawdziwą wizytówkę tego wyjątkowego kraju. Warto zwrócić uwagę, że tortilla i dodatki zwykle podawane są oddzielnie, dzięki czemu każdy samodzielnie może stworzyć kompozycję idealną dla siebie – to dodatkowa atrakcja, w sam raz na spotkanie ze znajomymi lub… imprezę! Czego potrzebujemy do przygotowania fajitas?
- pierś z kurczaka
- papryka
- cebula
- przyprawy: kmin rzymski, wędzona papryka, czosnek świeży lub granulowany, chili w proszku
- tortilla pszenna lub kukurydziana
- awokado
- niewielki pomidor
- świeża kolendra
- oliwa
Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paski i zamarynowania jej w przyprawach oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy mięso na chwilę i kroimy paprykę w paseczki, a cebulę w pióra. Niewielki kawałek cebuli kroimy w drobną kostkę – wykorzystamy go później do przygotowania guacamole. Warzywa z dodatkiem odrobiny oliwy podsmażamy do miękkości na patelni grillowej i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia. Następnie smażymy kurczaka – po ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Również odkładamy do naczynia. Czas teraz na guacamole. Obrane awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, przygotowaną wcześniej cebulę oraz sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy, a wierzch przystrajamy liśćmi kolendry. Placki tortilli lekko grillujemy lub podgrzewamy i podajemy wraz z resztą dodatków oraz Ketchupem Kieleckim a’la meksykańskim. Tak przygotowana meksykańska uczta z pewnością rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy listopadowy wieczór!
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 560g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.