Komunikaty PR

Meksykańska uczta, czyli jak ocieplić jesienne dni

2020-10-10  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Jesienią poszukujemy zupełnie innych smaków niż podczas gorącego lata. Mamy ochotę na potrawy, które nas rozgrzeją, a przy tym będą bardziej sycące. W tym okresie doskonale sprawdzi się odrobina pikanterii, jaką zapewnia kuchnia meksykańska! Dzięki odpowiedniemu zestawieniu składników z listopadowej rzeczywistości możemy przenieść się wprost do słonecznego Meksyku. Pyszne potrawy pełne aromatycznych przypraw i dodatków – to właśnie przepis na udaną, kulinarną jesień!

Potrzebujemy składników, które idealnie podkreślą smak i charakter jesiennych potraw, dlatego postawmy na Ketchup Kielecki a’la meksykański! W jego towarzystwie chłodne, jesienne dni nabiorą ciepła i koloru!

Meksykańska klasyka, czyli fajitas!

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej obok burrito, nachosów i quesadilli stanowi prawdziwą wizytówkę tego wyjątkowego kraju. Warto zwrócić uwagę, że tortilla i dodatki zwykle podawane są oddzielnie, dzięki czemu każdy samodzielnie może stworzyć kompozycję idealną dla siebie – to dodatkowa atrakcja, w sam raz na spotkanie ze znajomymi lub… imprezę! Czego potrzebujemy do przygotowania fajitas?

  • pierś z kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • przyprawy: kmin rzymski, wędzona papryka, czosnek świeży lub granulowany, chili w proszku
  • tortilla pszenna lub kukurydziana
  • awokado
  • niewielki pomidor
  • świeża kolendra
  • oliwa

Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paski i zamarynowania jej w przyprawach oraz odrobinie oliwy. Odstawiamy mięso na chwilę i kroimy paprykę w paseczki, a cebulę w pióra. Niewielki kawałek cebuli kroimy w drobną kostkę – wykorzystamy go później do przygotowania guacamole. Warzywa z dodatkiem odrobiny oliwy podsmażamy do miękkości na patelni grillowej i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia. Następnie smażymy kurczaka – po ok. 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Również odkładamy do naczynia. Czas teraz na guacamole. Obrane awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, przygotowaną wcześniej cebulę oraz sól i pieprz, po czym wszystko dokładnie mieszamy, a wierzch przystrajamy liśćmi kolendry. Placki tortilli lekko grillujemy lub podgrzewamy i podajemy wraz z resztą dodatków oraz Ketchupem Kieleckim a’la meksykańskim. Tak przygotowana meksykańska uczta z pewnością rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy listopadowy wieczór!

Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego: 5,40 zł brutto/ 560g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.