Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał? Przepisy na sałatki od marki Eisberg
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden – wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.
Pandemia koronawirusa skutecznie zrewidowała letnie plany Polaków, zwłaszcza tych, którzy planowali wczasy poza granicami kraju. Rezygnując z zagranicznych wojaży wielu z nas wybrało wypoczynek w Polsce. Wydawać by się mogło, iż podczas urlopu, gdy wolnego czasu mamy więcej, chętnie będziemy realizować kulinarne fantazje. Co zrobić jednak, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni?
W poszukiwaniu chłodu
Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg - producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży. Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert. W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP marki Eisberg znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych – podsumowuje Katarzyna Głębocka.
Sałatka w stylu kalifornijskim
Składniki:
1 woreczek mieszanki California mix Eisberg
1 batat średniej wielkości
1/4 ananasa
garść orzechów włoskich
80 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
sól
zioła
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.
Sałatka z serem feta
Składniki:
1 woreczek mieszanki Fitness mix
1 pomarańcza
pół gruszki
10 dkg sera feta
Dressing:
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki majonezu
szczypta brązowego cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
Grupa Eisberg z siedzibą w Zurychu w Szwajcarii to jeden z liderów w Europie i numer jeden w Szwajcarii i Europie Wschodniej w zakresie produkcji świeżych mieszanek sałat typu convenience, warzyw i owoców. Firma posiada cztery zakłady produkcyjne w Szwajcarii, po jednym w Polsce, Austrii, Rumunii i na Węgrzech. Zakład zlokalizowany w Legnicy zaopatruje partnerów handlowych w kraju, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Klientami Eisberg Polska są największe sieci handlowe oraz gastronomiczne.
www.eisberg.pl/

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.