Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!

2020-03-25  |  19:00
Biuro prasowe

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.  

Przepis I – Gofry czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 50 g drobnego cukru do wypieków 
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka, żółtka i białka (osobno) 
  • 55 g roztopionego i przestudzonego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 450 g maślanki 
  • 1/2 - 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel 

PRZYGOTOWANIE 

1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól - przesiej i wymieszaj. 

2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut. 

3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem 
z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe. 

Przepis II - Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Czekotubka Karmellove
  • Kakao - 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 kiwi
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE 

1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne 
z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.

3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem 
i owocami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby! Biuro prasowe
2024-04-16 | 01:00

Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!

Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować,
Żywienie Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
2024-04-16 | 01:00

Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku

Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy
Żywienie Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla
2024-04-15 | 10:30

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla Popularność kuchni azjatyckiej w Polsce stale rośnie. Obietnica intensywnych smaków i egzotycznych doznań sprawia, że poszukiwanie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Media

Joanna Jędrzejczyk: Gosia Rozenek-Majdan jest tytanem pracy. Konsekwentnie realizuje swoje cele, pokonując wszelkie słabości

Zdaniem trenerki Małgorzata Rozenek-Majdan to osoba niezwykle charyzmatyczna i wyrazista, która nie boi się ryzyka i śmiało stawia czoła swoim ograniczeniom. W nowym reality show „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz” podejmuje więc wyzwania w sześciu różnych dyscyplinach i rywalizuje z mężczyznami. Joanna Jędrzejczyk, która przygotowywała prezenterkę do określonych zadań, zauważa, że ten program kosztował ją dużo poświęcenia, energii i zaangażowania. Ma jednak nadzieję, że taką postawą zainspiruje do działania innych.

Edukacja

Polskie uczelnie są coraz bliższe wprowadzenia mikropoświadczeń. Dla studentów takie certyfikaty to szansa na wzmocnienie pozycji na rynku pracy

Coraz więcej absolwentów i studentów inwestuje w kursy i szkolenia, aby zdobyć praktyczne umiejętności i stać się bardziej atrakcyjnym dla potencjalnych pracodawców. Jedną z odpowiedzi edukacji na te wymagania są mikropoświadczenia, czyli dowód na określone umiejętności. W Polsce są stosunkowo mało popularne, jednak wdrożenie ich przez uczelnie mogłoby przynieść szereg korzyści – zarówno szkołom, jak i studentom i absolwentom.