Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.
Przepis I – Gofry czekoladowe
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka, żółtka i białka (osobno)
- 55 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g maślanki
- 1/2 - 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel
PRZYGOTOWANIE
1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól - przesiej i wymieszaj.
2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem
z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.
Przepis II - Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Czekotubka Karmellove
- Kakao - 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 4 kiwi
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne
z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.
3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem
i owocami.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.