Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień bez Mięsa - wege nie tylko od święta!

2022-03-18  |  11:40
Biuro prasowe

20 marca został ustanowiony Dniem bez Mięsa w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, a na przestrzeni kolejnych lat jego sława wykroczyła poza granice USA. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma bardzo negatywny wpływ na stan planety, jest etycznie wątpliwa, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy. Wraz z szefem kuchni Knorr zachęcamy do wspólnych obchodów tej wyjątkowej okazji i przyrządzenie w tym dniu bezmięsnych przysmaków.

Świętowanie od samego rana!

Już za sprawą prostych przepisów każdy niedowiarek przekona się, że śniadanie bez mięsa może być doskonałym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Co więcej, wege śniadanie nie musi oznaczać mało atrakcyjnej kanapki z serem! Doskonale będzie smakować frittata z warzywami, np. kolorową papryką, cebulą i brokułami. A może czas na wytrawne gofry z twarogiem, rzodkiewką, rukolą, roszponką i ziołami? Z pewnością będą jawić się dużo atrakcyjniej niż parówki z keczupem.

Nowe podejście do kotleta

Dla wielu z nas obiad jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż jest okazją do zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności. Twoi domownicy uwielbiają klasyczne kotlety schabowe i mielone? Podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa zaproponuj im smakowitą alternatywę! W jej roli wybornie sprawdzą się np. pulpety z soczewicy w aromatycznym sosie pomidorowym. Skorzystaj z przepisu szefa kuchni Knorr także na kotleciki z kalafiora, które podać można z dowolną surówką, warzywnymi frytkami oraz ziołowym dipem.

Składniki:

  • 1 kostka Bulionu warzywny Knorr
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 15 dag bułka tarta
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 łyżka Kminku
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietrszuki
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 l wrząrku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.
  2. Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
  3. Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.
  4. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  5. Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Wegetariański posiłek na specjalne okazje

Wielu przyzwyczaiło się do postrzegania niektórych produktów czy gatunków mięs jako produktów wykwintnych, idealnych do uświetnienia ważnej okazji. Chcąc zrobić wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, często wybieramy owoce morza, jagnięcinę, cielęcinę czy polędwiczki wieprzowe. Czy równie spektakularny efekt można uzyskać w wersji wegetariańskiej? Oczywiście! Polecamy niezwykle efektowne Makaronowe gniazda bolognese i Makaron z warzywnym kurczakiem:

 

 

Makaronowe gniazda bolognese

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 Fix Spaghetti Bolognese Knorr
  • 300 g Magic Mince The Vegetarian Butcher
  • 1 opakowanie makaronu tagiatelle w gniazdach
  • 1 puszka pomorów pelati
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 2 kłącza selera naciowego drobno pokrojone w kosteczkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera wegańskiego
  • 1 awokado obrane, pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem, na rozgrzanej oliwie, podsmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić, dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty, mieszając sos co jakiś czas.
  2. Gniazda makaronu zanurz w gotującej się, osolonej wodzie. Makaron gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3minuty, starając się, żeby zachował swój kształt. Ułóż go na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Następnie makaron ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zrób w jego środku wgłębienie, umieść w nim dwa - trzy plastry awokado, sos bolognese, całość oprósz obficie tartym wegańskim serem. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 -30 min. do zarumienienia.

Rada: Tak przygotowane gniazda z sosem możesz wzbogacić, dodając do nich surowe jajko.

 

 

Makaron z roślinnym kurczakiem na ostro

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 Fix Kurczak po Szanghajsku Knorr
  • 250 g Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 150 g makaronu chińskiego jajecznego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i drobno posiekane)
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2  łyżeczki sosu rybnego
  • mała papryczka chili drobno posiekane
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie słupki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 100 g kapusty pok-choy, drobno pokrojonej w plastry
  • 3 dymki, drobno pokrojone (oddzielnie cebulę, oddzielnie szczypior)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g kiełków sojowych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według zaleceń producenta.
  2. Na suchej patelni upraż orzechy, przełóż je na bok, a gdy wystygną, pokrusz z grubsza.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek chili, imbir, następnie dodaj warzywa, uprażone orzechy, olej sezamowy. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher. Mieszając cały czas, smaż kolejne 2-3 min.
  4. Na koniec makaron z warzywami zalej Fixem Knorr Kurczak po Sznghajsku wymieszanym w 200 ml wody. Makaron dopraw do smaku sosem rybnym. Podawaj posypany szczypiorem, z cząstką limonki.

Rada: Orzechy możesz zastąpić ziarnami sezamu.

Wege jest na czasie

Niech Międzynarodowy Dzień bez Mięsa będzie okazją do spojrzenia szerzej na sztukę kulinarną oraz poszukiwania apetycznych przepisów i nietuzinkowych połączeń smakowych. Przygotowywanie wegetariańskich posiłków jest w modzie, a świadczą o tym np. karty dań wielu renomowanych restauracji, które proponują swoim gościom tradycyjne dania z różnych stron świata w wersji bezmięsnej. Trafić można na wyborne burgery z kotletem z buraka, soczewicy albo cukinii. Nawet klasyczne flaczki da się przygotować z grzybów, wśród których prym wiodą chrupkie boczniaki. Warto zerkać także w stronę kulinariów azjatyckich, będących skarbnicą wiedzy na temat tego, jak w smaczny i efektowny sposób przyrządzać dania warzywne bez choćby grama mięsa. 20 marca wcale nie musi być jedynym dniem w roku, kiedy zrobisz sobie przerwę od wędlin, kotletów czy karkówki!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.