Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień bez Mięsa - wege nie tylko od święta!

2022-03-18  |  11:40
Biuro prasowe

20 marca został ustanowiony Dniem bez Mięsa w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, a na przestrzeni kolejnych lat jego sława wykroczyła poza granice USA. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma bardzo negatywny wpływ na stan planety, jest etycznie wątpliwa, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy. Wraz z szefem kuchni Knorr zachęcamy do wspólnych obchodów tej wyjątkowej okazji i przyrządzenie w tym dniu bezmięsnych przysmaków.

Świętowanie od samego rana!

Już za sprawą prostych przepisów każdy niedowiarek przekona się, że śniadanie bez mięsa może być doskonałym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Co więcej, wege śniadanie nie musi oznaczać mało atrakcyjnej kanapki z serem! Doskonale będzie smakować frittata z warzywami, np. kolorową papryką, cebulą i brokułami. A może czas na wytrawne gofry z twarogiem, rzodkiewką, rukolą, roszponką i ziołami? Z pewnością będą jawić się dużo atrakcyjniej niż parówki z keczupem.

Nowe podejście do kotleta

Dla wielu z nas obiad jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż jest okazją do zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności. Twoi domownicy uwielbiają klasyczne kotlety schabowe i mielone? Podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa zaproponuj im smakowitą alternatywę! W jej roli wybornie sprawdzą się np. pulpety z soczewicy w aromatycznym sosie pomidorowym. Skorzystaj z przepisu szefa kuchni Knorr także na kotleciki z kalafiora, które podać można z dowolną surówką, warzywnymi frytkami oraz ziołowym dipem.

Składniki:

  • 1 kostka Bulionu warzywny Knorr
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 15 dag bułka tarta
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 łyżka Kminku
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietrszuki
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 l wrząrku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.
  2. Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
  3. Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.
  4. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  5. Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Wegetariański posiłek na specjalne okazje

Wielu przyzwyczaiło się do postrzegania niektórych produktów czy gatunków mięs jako produktów wykwintnych, idealnych do uświetnienia ważnej okazji. Chcąc zrobić wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, często wybieramy owoce morza, jagnięcinę, cielęcinę czy polędwiczki wieprzowe. Czy równie spektakularny efekt można uzyskać w wersji wegetariańskiej? Oczywiście! Polecamy niezwykle efektowne Makaronowe gniazda bolognese i Makaron z warzywnym kurczakiem:

 

 

Makaronowe gniazda bolognese

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 Fix Spaghetti Bolognese Knorr
  • 300 g Magic Mince The Vegetarian Butcher
  • 1 opakowanie makaronu tagiatelle w gniazdach
  • 1 puszka pomorów pelati
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 2 kłącza selera naciowego drobno pokrojone w kosteczkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera wegańskiego
  • 1 awokado obrane, pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem, na rozgrzanej oliwie, podsmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić, dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty, mieszając sos co jakiś czas.
  2. Gniazda makaronu zanurz w gotującej się, osolonej wodzie. Makaron gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3minuty, starając się, żeby zachował swój kształt. Ułóż go na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Następnie makaron ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zrób w jego środku wgłębienie, umieść w nim dwa - trzy plastry awokado, sos bolognese, całość oprósz obficie tartym wegańskim serem. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 -30 min. do zarumienienia.

Rada: Tak przygotowane gniazda z sosem możesz wzbogacić, dodając do nich surowe jajko.

 

 

Makaron z roślinnym kurczakiem na ostro

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 Fix Kurczak po Szanghajsku Knorr
  • 250 g Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
  • 150 g makaronu chińskiego jajecznego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i drobno posiekane)
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2  łyżeczki sosu rybnego
  • mała papryczka chili drobno posiekane
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie słupki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 100 g kapusty pok-choy, drobno pokrojonej w plastry
  • 3 dymki, drobno pokrojone (oddzielnie cebulę, oddzielnie szczypior)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g kiełków sojowych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według zaleceń producenta.
  2. Na suchej patelni upraż orzechy, przełóż je na bok, a gdy wystygną, pokrusz z grubsza.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek chili, imbir, następnie dodaj warzywa, uprażone orzechy, olej sezamowy. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher. Mieszając cały czas, smaż kolejne 2-3 min.
  4. Na koniec makaron z warzywami zalej Fixem Knorr Kurczak po Sznghajsku wymieszanym w 200 ml wody. Makaron dopraw do smaku sosem rybnym. Podawaj posypany szczypiorem, z cząstką limonki.

Rada: Orzechy możesz zastąpić ziarnami sezamu.

Wege jest na czasie

Niech Międzynarodowy Dzień bez Mięsa będzie okazją do spojrzenia szerzej na sztukę kulinarną oraz poszukiwania apetycznych przepisów i nietuzinkowych połączeń smakowych. Przygotowywanie wegetariańskich posiłków jest w modzie, a świadczą o tym np. karty dań wielu renomowanych restauracji, które proponują swoim gościom tradycyjne dania z różnych stron świata w wersji bezmięsnej. Trafić można na wyborne burgery z kotletem z buraka, soczewicy albo cukinii. Nawet klasyczne flaczki da się przygotować z grzybów, wśród których prym wiodą chrupkie boczniaki. Warto zerkać także w stronę kulinariów azjatyckich, będących skarbnicą wiedzy na temat tego, jak w smaczny i efektowny sposób przyrządzać dania warzywne bez choćby grama mięsa. 20 marca wcale nie musi być jedynym dniem w roku, kiedy zrobisz sobie przerwę od wędlin, kotletów czy karkówki!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Słodki upominek na Dzień Mamy Biuro prasowe
2024-05-24 | 10:45

Słodki upominek na Dzień Mamy

26 maja to doskonała okazja, by wyrazić miłość i wdzięczność dla najważniejszej kobiety w naszym życiu. Według raportu „Dzień Matki – zakupowe preferencje”, 60 proc.
Żywienie Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki
2024-05-24 | 01:00

Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki

Każda mama będzie zachwycona, jeśli przyniesiemy jej pięknie pachnący bukiet, który do tego jest słodki i pyszny. Ekspresowy przepis na Owocowe Róże to świetna propozycja dla
Żywienie SEZON NA SZPARAGI I TRUSKAWKI: CZAS, START!
2024-05-24 | 01:00

SEZON NA SZPARAGI I TRUSKAWKI: CZAS, START!

Maj to miesiąc, w którym po blisko rocznej przerwie wracają na nasze talerze tak wyczekiwane szparagi i truskawki. Sezon na nie trwa dość krótko, więc jak tylko pojawiają się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.