Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego – LOOK AND THINK!

2021-02-01  |  12:00

Co to jest olej palmowy? Dlaczego jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać? Gdzie jest najczęściej stosowany? Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik? Zapraszamy na krótkie Q&A.

 

Co to jest olej palmowy?

Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny (w stosunku do innych tłuszczów) zawładnął rynkiem. Otrzymuje się go z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa na ekosystem. W wersji surowej jest nieszkodliwy, natomiast my często spotykamy się z nim w wersji rafinowanej lub utwardzanej - w produkcji kosmetyków czy przetworzonej żywności. Instytut Żywności i Żywienia odradza spożywanie tego składnika! Olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką – zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych – zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych[1].

 

Pod jakimi nazwami ukrywa się olej palmowy?

  • tłuszcz roślinny, 
  • tłuszcz roślinny utwardzany, 
  • tłuszcz uwodorniony, 
  • olej roślinny.

 

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać?

Według ekspertów olej palmowy jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego zarówno w prewencji, jak w leczeniu chorób tj. otyłość i cukrzyca - zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego[2]. Według danych WWF, Polska konsumuje więcej oleju palmowego niż wynosi średnia unijna![3] Dodatkowo uprawa tego składnika wpływa negatywnie na środowisko: wycinanie ogromnych obszarów lasów deszczowych, wymieranie wielu gatunków zwierząt takich, jak: nosorożce, orangutany, tygrysy…

 

Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik?

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu HELIO opracowało technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego! Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem konserwantów i glutenu, co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach HELIO, licencjonowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

HELIO PREMIUM to odświeżona linia mas krówkowych. Nowe smaki, proponowane przez markę, otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości! Możemy sprawić, aby deser nabrał czekoladowej słodyczy, słodko- słonej karmelowej lub orzechowej nuty… Gotowe do bezpośredniego spożycia masy krówkowe HELIO PREMIUM o pysznej, kremowej konsystencji, dostępne są aż w 5 różnych smakach:

 

  • Masa krówkowa słony karmel – NOWY SMAK!
  • Masa krówkowa o smaku czekoladowym 
  • Masa krówkowa o smaku advocata 
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym 
  • Masa krówkowa kajmak 

 

Skąd wiedzieć, czy produkt posiada w składzie olej palmowy?

Wystarczy czytać etykiety! Na etykiecie zawsze znajduje się informacja o składzie danego produktu. Masy krówkowe PREMIUM HELIO posiadają znak CZYTAJ SKŁAD – POLECA, który przyznawany jest tylko produktom z naturalnie dobrym składem! 

 

1 luty to Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja m.in. dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. 

 

UWAGA! Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas krówkowych HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki marki HELIO.  

 


[1] Na podst. http://www.izz.waw.pl

[2] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/jaka-dieta-w-otylosci-i-cukrzycy-typu-2-

[3] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, https://www.wwf.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.