Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego – LOOK AND THINK!

2021-02-01  |  12:00

Co to jest olej palmowy? Dlaczego jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać? Gdzie jest najczęściej stosowany? Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik? Zapraszamy na krótkie Q&A.

 

Co to jest olej palmowy?

Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny (w stosunku do innych tłuszczów) zawładnął rynkiem. Otrzymuje się go z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa na ekosystem. W wersji surowej jest nieszkodliwy, natomiast my często spotykamy się z nim w wersji rafinowanej lub utwardzanej - w produkcji kosmetyków czy przetworzonej żywności. Instytut Żywności i Żywienia odradza spożywanie tego składnika! Olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką – zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych – zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych[1].

 

Pod jakimi nazwami ukrywa się olej palmowy?

  • tłuszcz roślinny, 
  • tłuszcz roślinny utwardzany, 
  • tłuszcz uwodorniony, 
  • olej roślinny.

 

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać?

Według ekspertów olej palmowy jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego zarówno w prewencji, jak w leczeniu chorób tj. otyłość i cukrzyca - zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego[2]. Według danych WWF, Polska konsumuje więcej oleju palmowego niż wynosi średnia unijna![3] Dodatkowo uprawa tego składnika wpływa negatywnie na środowisko: wycinanie ogromnych obszarów lasów deszczowych, wymieranie wielu gatunków zwierząt takich, jak: nosorożce, orangutany, tygrysy…

 

Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik?

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu HELIO opracowało technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego! Nowe masy krówkowe HELIO PREMIUM to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu, naturalnie smaczne masy do ciast HELIO nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem konserwantów i glutenu, co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach HELIO, licencjonowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

HELIO PREMIUM to odświeżona linia mas krówkowych. Nowe smaki, proponowane przez markę, otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości! Możemy sprawić, aby deser nabrał czekoladowej słodyczy, słodko- słonej karmelowej lub orzechowej nuty… Gotowe do bezpośredniego spożycia masy krówkowe HELIO PREMIUM o pysznej, kremowej konsystencji, dostępne są aż w 5 różnych smakach:

 

  • Masa krówkowa słony karmel – NOWY SMAK!
  • Masa krówkowa o smaku czekoladowym 
  • Masa krówkowa o smaku advocata 
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym 
  • Masa krówkowa kajmak 

 

Skąd wiedzieć, czy produkt posiada w składzie olej palmowy?

Wystarczy czytać etykiety! Na etykiecie zawsze znajduje się informacja o składzie danego produktu. Masy krówkowe PREMIUM HELIO posiadają znak CZYTAJ SKŁAD – POLECA, który przyznawany jest tylko produktom z naturalnie dobrym składem! 

 

1 luty to Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja m.in. dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. 

 

UWAGA! Realizowana przez HELIO polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas krówkowych HELIO. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki marki HELIO.  

 


[1] Na podst. http://www.izz.waw.pl

[2] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/jaka-dieta-w-otylosci-i-cukrzycy-typu-2-

[3] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, https://www.wwf.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.