Mistrzowskie pasty do chleba - uczcij Światowy Dzień Chleba!
16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. To doskonała okazja, by przyrządzić wykwintne pasty z przepisów szefów kuchni Piątnicy i smakowicie uczcić ten dzień!
Pasta żurawinowa z kaczką
Składniki:
• 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
• 180 g kaczki pieczonej bez skóry
• chrzan wasabi do smaku
• 20 g orzechów pekan
• 35 g konfitury z żurawiny
Przygotowanie:
1. Mięso z kaczki pokrój w drobną kostkę.
2. Dodaj prażone i posiekane orzechy pekan, chrzan wasabi i konfiturę z żurawiny.
3. Całość wymieszaj z Serkiem Twój Smak z Piątnicy. Smacznego!
Aromatyczna pasta z pieczoną papryką
Składniki:
• 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
• 1 papryka czerwona
• 1/4 bakłażana
• 1 ząbek czosnku
• 1/4 cebuli
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1 gałązka tymianku
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• sól morska
• sól, pieprz do smaku
• papryka ostra do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
2. Na blaszce wyłożonej pergaminem rozłóż: umytą i osuszoną paprykę, ćwiartkę bakłażana posypanego solą morską, obraną cebulę (ćwiartkę) oraz czosnek i gałązkę tymianku. Skrop wszystko olejem i piecz przez ok. 15 minut.
3. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, owiń folią aluminiową i wystudź warzywa pod przykryciem.
4. Usuń skórkę bakłażana, a następnie obierz paprykę i wyjmij gniazdo nasienne.
5. Wszystkie warzywa przełóż do kielicha miksera, dopraw i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz delikatnie z Serkiem Twój Smak z Piątnicy.
Pysznego dnia!
Egzotyczna pasta z mango
Składniki:
• 135 g Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
• 100 g mango
• pół obranego, dojrzałego awokado
• 1 łyżka Śmietany 18% z Piątnicy
• świeża kolendra do smaku
• 1 płaska łyżeczka prażonego czarnego sezamu
• 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
• 1 łyżeczka syropu klonowego
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mango pokrój w drobną kostkę.
2. Połówkę obranego awokado rozgnieć widelcem.
3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko ze sobą. Smacznego!
Polecany produkt:
Serek śmietankowy Twój Smak aksamitny klasyczny
Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżutkim, chrupiącym pieczywie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past czy domowego sushi.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.