Mooocno pomidorowe pomysły na obiad
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to czas najlepszych pomidorów – także tych zamkniętych w butelce w postaci aromatycznego i niezwykle smakowitego ketchupu. Przekonanie o tym, że to dodatek dobry tylko do frytek i hamburgerów, to już przeszłość. Ketchup Kielecki łagodny doskonale sprawdzi się jako składnik sosów, podczas gdy jego pikantny wariant wspaniale uzupełni marynaty do mięs. Ale to nie wszystko! Nowe plastikowe opakowanie sprawia, że dozowanie jest szybkie i precyzyjne – dzięki niemu otrzymujemy dokładnie tyle produktu, ile potrzebujemy. A jak wykorzystać Ketchup Kielecki w przepisach na letni obiad?
Pizza dobra na wszystko!
Kto nie lubi domowej pizzy? Możemy zaryzykować stwierdzenie, że nie ma takiej osoby! Jednak nie da się ukryć, że wykonanie tego włoskiego przysmaku zajmuje sporo czasu. Istnieje jednak kilka trików, pozwalających na jego zaoszczędzenie. Jedną z takich sztuczek jest… wykorzystanie ketchupu zamiast sosu pomidorowego! A od czego zacząć? Z wyprzedzeniem przygotowujemy ciasto do pizzy. Kiedy będzie odpowiednio wyrośnięte, rozciągamy je, nadając mu pożądany kształt i przekładamy na papier do pieczenia. Piekarnik oraz blachę lub kamień do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Wierzch placka smarujemy Ketchupem Kieleckim wymieszanym z suszonym oregano i bazylią. Następnie całość posypujemy serem i układamy ulubione dodatki. Pizzę przekładamy wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy przez około 10 minut. Smacznego!
Podwójnie pomidorowe szaleństwo
Często szukamy przepisu na uniwersalne danie, które będzie smakować dobrze z wieloma różnymi dodatkami. Do takich potraw należą… pulpeciki w sosie pomidorowym! Nieważne, czy połączymy je z puree ziemniaczanym i mizerią, z makaronem spaghetti, czy może z ryżem – wyśmienity smak gwarantowany! Pracę zaczynamy od podsmażenia cebuli na maśle. Do miski przekładamy 500 g mielonego mięsa z indyka, sól, pieprz, bułkę namoczoną w mleku, podsmażoną cebulę i dwie łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego, następnie wszystko mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju w dużym garnku. Do usmażonych pulpetów dodajemy około 500 g passaty pomidorowej oraz pół szklanki bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i dowolnymi dodatkami. Podwójnie pomidorowy obiad gotowy!
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: 5,40 zł brutto/ 565 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: 5,40 zł brutto/ 565 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.